Norge

Fikk 20.000 kroner i bot for å gi arbeid til asylsøkere

Agder Aktiv Bilpleie i Sørlandsparken har fått et forelegg på 20.000 kroner for å ha gitt arbeid til to irakiske asylsøkere. Nå kan saken havne i retten.

I desember troppet politiet opp hos Agder Aktiv Bilpleie i Sørlandsparken og tok med seg to innleide arbeidere. Innehaver Essa Qadir har nå fått 20.000 kroner i bot for å ha gitt arbeid til personer uten arbeidstillatelse.
  • og NTB

– Politiet kom på besøk og tok med seg to personer. Så fikk jeg et forelegg, sier innehaver Essa Qadir i Agder Aktiv Bilpleie.

De to mennene hadde jobbet hos bilpleiefirmaet i Sørlandsparken i en måned da politiet dukket opp i desember i fjor.

1. juni fikk Qadir forelegget som sier at han har brutt utlendingslovens bestemmelser om å gi jobb til folk uten arbeidstillatelse.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg har fått dette. Jeg leide dem inn fra et bemanningsbyrå på vanlig måte, sier Qadir.

  • Les også: Laveste antall asylsøkere på over 20 år

Mener politiet tar feil

De to utlendingene kom via bemanningsbyrået Plog AS, som kun ansetter asylsøkere med endelig avslag.

– Å kunne tjene penger til livets opphold er en grunnleggende menneskerettighet. Politiet har ikke mulighet til å nekte noen å jobbe, sier daglig leder Arne Viste til Fædrelandsvennen.

Essa Qadir sier at han ikke visste noe om bakgrunnen til mennene. Han mener han heller ikke har noe ansvar for å granske dette.

– Det er Plog AS som har en avtale med dem. Jeg har ikke skrevet under noe. Jeg leier ofte inn folk fra både bemanningsbyråer og gjennom Nav, sier Qadir.

Han kom selv til Norge fra Irak i 2005 og har fått en midlertidig oppholdstillatelse. Nå frykter kurderen at straffeforfølgelsen vil gjøre det vanskelig å få permanent opphold.

Arne Viste sier han vil bistå Qadir dersom det blir en rettssak, men tviler på at saken kommer dit.

Arne Viste er daglig leder i bemanningsbyrået Plog AS, som tilbyr arbeid til asylsøkere med endelig avslag. Fredag ble han informert om at selskapet hans er anmeldt av Agder politidistrikt.

Har ønsket anmeldelse

Politiadvokat Jan Are Amundsen sier at Agder-politiet har utstedt forelegg til både bilpleiefirmaet og de to irakerne. Begge har fått endelig avslag på sine asylsøknader.

Dersom foreleggene ikke vedtas, havner saken i retten.

Viste har tidligere ønsket å bli anmeldt for tilsvarende forhold, slik at retten til arbeid for ureturnerbare asylsøkere kan få en rettslig avklaring.

– Jeg ønsker å få denne problemstillingen ut av det politiske sporet og inn i det juridiske, sier Viste, som tror politiet vil tape i retten.

– Forteller du kundene dine at det kan oppstå problemer?

– Ja, men det er ikke alle som får det med seg. I dette tilfellet har Qadir handlet i god tro, sier Viste.

– Jeg kan ha blitt lurt

Han erkjenner at han selv ikke vet stort om de to mennene han sendte til Kristiansand.

– Jeg ser ikke bort fra at jeg kan ha blitt lurt, sier Viste.

Viste opplyser at han spør aktuelle arbeidstagere om de har fått endelig avslag fra Utlendingsnemnda. Han vil helst ansette såkalt ureturnerbare asylsøkere.

– Jeg ønsker å bidra til at folk som har vært her i 10–20 år kan få et verdig liv. Jeg hjelper ikke folk å holde seg skjult. Hvis jeg blir spurt av politiet, forteller jeg hvor de jobber, sier Viste.

Viste avviser at virksomheten hans bidrar til at asylsøkere uten lovlig opphold holder seg i Norge, i stedet for å reise hjem frivillig.

Fredag ble Viste informert om at Agder-politiet har anmeldt Plog AS for forholdet i Sørlandsparken.

Les mer om

  1. Kristiansand
  2. Politiet
  3. Stavanger
  4. Sørlandsparken
  5. Asyl