Hunderase vekker uro

Hundene er særlig utbredt i det lokale rusmiljøet, ifølge lensmannen, som har skutt fire hunder.

Fire hunder av rasen dogo canario har blitt alivet av politiet den siste tiden.

— Dette er en kraftig og muskuløs hunderase. I feil hender med feil oppdragelse kan det gå galt, sier hundeoppdretter Ivar Underberge.

Rasen han snakker om er dogo canario, en hunderase politiet på Stord har blitt godt kjent med den siste tiden.

På halvannen måned har de måttet avlive fire individer av typen dogo canario.

— Det er spesielt i rusmiljøet at denne hunderasen er utbredt, sier lensmann Bernt Norvalls til avisen Sunnhordland, som først omtalte saken.

Vetrinæren våget ikke

Hundene på Stord har blitt avlivet med skudd, noe som er et unntak fra vanlig praksis.

- Dette er heller unntaket enn normalen. Vanligvis ville man avlivet hundene med giftsprøyte. Men i dette tilfellet var hundene kommet i en mental tilstand som gjorde at verterinæren rett og slett ikke torde gå inn i buret til dem, sier lennsmann Norvalls.

Avlivingene har funnet sted med bakgrunn i klager fra folk som har opplevd at de sjøl eller husdyr har blitt truet av hundene. Aldri før har politiet på Stord fått så mange klager på hundehold som gjennom det siste året.

- Vakthund eller penisforlenger

De tre første hundene i juni ble avlivet grunnet brudd på dyrevelferdsloven. Den siste ble avlivet forrige uke etter gjentatte klager og advarsler til eier. Lensmannen tror mange i rusmiljøet skaffer seg en slik hund på grunn av vaktegenskapene den har.

— Dette gir oss store utfordringer, sier han.

Jonatharn Zaneski driver hundekennel på Agdestein. Han har tatt i mot flere av de nå avlivede individene, og mener hunderasen burde vært forbudt i Norge.

- En dogo canario kan drepe et barn på bare få minutter, sier Zaneski til avisa Sunnhordland. Han mener den eneste grunnen til at man skaffer seg en slik hund er fordi man trenger en vakthund eller en penisforlenger.

Eierne bruker hundene som en buffer, den blir en form for personlig beskyttelse, også i mot politiet, sier lensmann Bernt Norvall til avisen Sunnhordaland.