Norge

Trimmer hjerner for arbeidslivet

Han kaller seg braintrainer og har gått svanger med ideen i 20 år. Nå er den blitt virkelighet: Finske Reidar Wasenius har startet eget treningssenter for ansatte og virksomheter som vil lære å bruke hodet bedre.

Med de kravene arbeidslivet nå stiller øker kravet til å kunne bruke hjerne, sier hjernetrener Reidar Wasenius, gründer bak den finske nyskapningen BRIIM Center; et senter for hjernetrim. Foto: RICHARD NORDGREN

 • Johnny Gimmestad

-Ikke noe mystisk ved vår måte å trene hjernen på. Det handler mye om å løse oppgaver og øve opp hukommelsen, fastslår daglig leder Stephanie Seege. Foto: RICHARD NORDGREN

Aldri har arbeidslivet stilt større krav til vår evne til å tenke, være kreative og takle nye utfordringer. Samtidig vet vi med stadig større sikkerhet at det å trene hjernen gjør oss bedre til å takle disse utfordringene. Med andre ord; tiden er moden for organisert mental trening, sier gründer og hjernetrimmer Wasenius til Aftenposten.

Mens det spretter opp treningssentre for folk som vil svette av seg flesk og stramme opp dvaske muskler, tar finske Reidar Wasenius sjansen på å realisere en gammel drøm: Et eget senter for å trimme menneskets aller viktigste organ; hjernen.

Her, i sentrum av Helsingfors, i omgivelser preget av moderne finsk design, har han satt i gang BRIIM Center: Et sted der både bedrifter og deres medarbeidere, grupper og enkeltpersoner kan delta i praktiske øvelser som skal styrke hukommelsen og øke konsentrasjonsevnen, gjøre dem bedre rustet til å samarbeide i grupper og lære dem å slappe av mellom de mentale slagene.

Serverer hjerneføde

Intet er overlatt til tilfeldighetene: I senterets kantine servers fast og flytende føde med vitaminer og proteiner som skal styrke de små grå – i spaavdelingen er farger, interiør og musikk spesialkonstruert for å gi fysisk og åndelig avkobling.

Et eget treningsrom er laget for dem som i stedet for å løfte vekter vil løse utfordrende, intellektuelle oppgaver, som for eksempel å sette sammen geometriske figurer i et gitt mønster. Og i en egen sal drives det med Aevobic – en trimøvelse der intensiv læring, for eksempel i språk eller konsentrasjon, kombineres med bevegelse til musikk under kyndig veiledning.

En drøm i 20 år

— Siden jeg for 20 år siden startet mine første kurs i hjernetrening, har jeg drømt om å starte et senter som dette. Samtidig har jeg utviklet konseptet i mitt eget hode og tenkt ut hvilke fasiliteter som trengs. Og endelig var både jeg selv og markedet modent for å sette i gang, sier Wasenius, som selv leder mye av aktiviteten på senteret og har arbeidsdager fra kl. 7 om morgen til kl. 20 om kvelden.

Ingen mystikk

Den litt slitne, men lykkelige entreprenøren, utdannet innen informatikk og med yrkeserfaring innen medieteknologi og markedsføring fra så vel Nokia som Samsung, understreker at senteret ikke bygger på mystikk eller forestillinger om å endre folks hjerner.

-Hovedvekten ligger på å øve opp hukommelsen. Vi lærer opp folk i ferdigheter og teknikker, med metoder som har et vitenskapelig grunnlag og som krever at deltageren tar ansvar for egen utvikling

Uhøytidelig

— Samtidig tar vi ikke oss selv altfor høytidelig, her er plass for humor og glede. Vi arrangerer også underholdende events, for virksomheter som vil gjøre noe annet enn å ta med de ansatte på bowling eller kjøre gokart.

Avgjørende for etableringen, som skjedde for tre måneder siden, var utviklingen av onlineteknologien, som gjør det mulig å utvide virksomheten og følge opp brukerne på en måte som var utenkelig for noen tiår siden. Men hjernetrim kun via Internett tror ikke Wasenius på - det må ligge et opplegg basert på kontakt ansikt til ansikt i bunnen.

Han har planer om å etablere filialer så vel i Amsterdam som i Singapore, hvor han har forbindelser og mulige samarbeidspartnere fra før.

Aldri utlært

— Et typisk treningsopplegg hos oss består gjerne av tre besøk, av ca. to timers varighet. Treningen foregår i grupper, med gode muligheter for individuell tilpasning. Og progresjonen i programmet er slik at du på slutten av kurset selv skal kunne merke en betydelig forbedring, for eksempel av hukommelsen eller din evne til å konsentrere deg.

Men ferdig utlært eller utviklet blir man aldri. Den som ikke skal stagnere må hele tiden trene sin egen hjerne på nye utfordringer, sier Wasenius, som selv alltid kjøper et nytt produkt når han handler - for å gi sine egne små grå noe nytt å bryne seg på.

 1. Les også

  Datatilsynet tapte om fingeravtrykk for andre gang på kort tid

 2. Les også

  45 minutter trening i uken kan være nok

 3. Les også

  Tror alkohol bryter ned treningseffekten

 4. Les også

  Søvntyver ødelegger natten

Relevante artikler

 1. SPREK
  Publisert:

  Da Kristoffer (28) begynte å trene, ble han en bedre student og musiker

 2. KULTUR
  Publisert:

  Hjernen begynner å preges av alderen fra rundt 45 år

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han mener han har funnet oppskriften på god hukommelse. Det er ikke å løse kryssord.

 4. KARRIERE
  Publisert:

  Fire enkle grep som trener hjernen

 5. NORGE
  Publisert:

  En ny tidsregning

 6. KULTUR
  Publisert:

  Ny bok: Hvorfor liker noen Mozart mens andre foretrekker ABBA?