DN og VG: Ropstad, Bollestad og eks-bergensbyråd blir statsråder

Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein fra Hordaland er KrFs nye statsråder, og Trine Skei Grande blir kultur- og likestillingsminister, ifølge VG.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad blir trolig ny barne- og likestillingsminister.

Spekulasjonene om hvordan den nye regjeringen blir seende ut og ikke minst hvilke tre nye KrF-statsråder som blir framvist på Slottsplassen tirsdag, er i full gang.

Flere medier, blant dem Dagens Næringsliv, meldte søndag at Ropstad ifølge deres kilder blir ny barne- og likestillingsminister. Det samme melder VG , som også har kilder på at fungerende partileder Olaug Bollestad blir landbruksminister, mens tidligere byråd i Bergen, sexologen Dag Inge Ulstein (38) blir utviklingsminister.

Søndag kveld melder også VG at Trine Skei Grande (V) overtar ansvaret for likestillingsavdelingen som i dag ligger i Barne- og likestillingsdepartementet, og dermed blir kultur- og likestillingsminister.

Les også

KrF raderes ut på Østlandet, klarer ikke å stille til valg i en rekke kommuner

NRK: Vil la Ropstad slippe homo-paraden

NRK siterer det de kaller «sentralt plasserte kilder», som sier regjeringspartiene har kommet frem til at Ropstad ikke vil få ansvar for likestilling og homopolitikk. Det ansvaret overføres til Trine Skei Grande.

– Det handler om at KrF skal få rendyrke barne- og familieprofilen sin, men slippe støy knyttet til særlig LHBT+ og abortspørsmål, som er krevende for KrF. amtidig som Grande får en større og bredere portefølje i Kulturdepartementet, sier en kilde til NRK.

LHBT er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Både NRK og VG melder også at ansvaret for tros- og livssynspolitikken flyttes bort fra Grande og Kulturdepartementet.

Ryker ut

Dersom ikke statsminister Erna Solberg (H) legger opp til noen indre rokeringer, betyr det at dagens barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland (H), landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) og utviklingsminister Nikolai Astrup ryker ut av regjeringen.

Det har lenge vært regnet som sikkert at Ropstad får én av KrFs trolig tre statsrådsposter. Stillingen som barne-, familie- og likestillingsminister har stått aller øverst på KrFs ønskeliste, ifølge NTBs kilder. Ropstad har lenge engasjert seg tungt for barns rettigheter og kan nå få en hånd på rattet.

Både DN og VG melder at Olaug Bollestad går inn i regjeringen, mens Hans Olav Syversen ikke blir statsråd. Ifølge Vårt Land sto kampen om en statsrådspost mellom de to.

Les også

Her er seks sviende nederlag KrF måtte tåle for å bli med i Solberg-regjeringen

Rød KrF-statsråd

Den tredje KrF-statsrådsposten må bekles av en som var på «rød» side under partiets dramatiske retningsvalg i fjor høst, for å være samlende for partiet.

Ulstein tilhører mindretallet som ønsket å følge avgåtte partileder Knut Arild Hareides ønske om en venstredreining.

Fram til november i fjor var Ulstein finansbyråd i Bergen, men valgte i fjor høst ikke å ta gjenvalg til bystyret.