Slik så supermånen ut da den dukket frem over Linderudkollen ved 16 tiden søndag ettermiddag. Et stadig tykkere skydekke over hovedstaden gjorde at den raskt forsvant fra himmelen.

Ulvemåne. Blodmåne. Supermåne. Natt til mandag kunne du oppleve alle tre.

Det er ti år til neste gang man kan følge hele forløpet til en måneformørkelse. Se de spektakulære bildene av fenomenet på himmelen her.

I natt klokken 04.34 startet månen sin ferd inn i jordens skygge. Da begynte det som i løpet av en drøy time ble til en total måneformørkelse, også kalt «blodmåne» fordi formørkelsen gir månen en rødlig farge.

Slik så månen ut i Haugesund ved 06.00-tiden mandag morgen.

Hvorfor blir månen rød?

  • Månen skinner fordi den reflekterer lyset fra solen.
  • Under en formørkelse skygger jorden for solen. Det eneste lyset som når månen, er sollyset som er avbøyet gjennom jordens atmosfære.
  • Det er støv i jordatmosfæren og skyer som avgjør hvor sterk rødfarge vi ser. Den kan være alt fra grå og brunaktig til oransje eller dyp rød.
  • Hadde du stått på månen, ville jorden under full måneformørkelse sett ut som en rød ring.
  • Kilde: Himmelkalenderen.com og videnskab.dk
På Østlandet var det vanskelig å se måneformørkelsen på grunn av tett skylag. Ellers i landet var det gode utsikter til fenomenet på himmelen.

En måneformørkelse oppstår når solen, jorden og månen står på linje i verdensrommet, og månen ligger helt eller delvis i skyggen fra jorden. Når hele månen havner i skyggen av jorden, får vi total måneformørkelse.

Det skjer med jevne mellomrom, men det er sjelden man kan følge forløpet like godt som natt til 21. januar.

Disse bildene ble tatt fra Frammuseet på Bygdøy søndag ettermiddag, da månen viste seg frem mellom klokken 15.30 og 16.30.

Større supermåne enn vanlig

Den totale formørkelsen natt til 21. januar varte i en drøy time.

Fordi at måneformørkelsen inntraff samtidig som vi har en supermåne, så månen ekstra stor ut, med en diameter opptil 7 prosent større enn gjennomsnittet. Det skriver nettstedet Himmelkalenderen.com.

Slik så det spektakulære fenomenet ut over Platåfjellet i Longyearbyen på Svalbard.

Dermed fikk vi det sjeldne dobbeltfenomenet som kan kalles en «superblodmåne».

Legger man til kallenavnet på månen man ser i januar, «ulvemåne» etter skikken fra amerikanske urfolk, kunne man i morgentimene mandag bli vitne til noe helt særegent – en «superblodulvemåne».

Like etter at Aftenpostens fotograf tok bildet, forsvant månen inn i et skydekke.

Tett skylag på Østlandet

For å få skikkelig utbytte av måneformørkelsen, måtte man imidlertid ha flaks med været. Og deler av natten var det dessverre vanskelig å få med seg måneformørkelsen på grunn av tett skylag, særlig på Østlandet.

I Nordland og Trøndelag var det derimot gode muligheter for å se den.

Skyer kan ødelegge sjansene for å se den sjeldne supermåneformørkelsen i kveld. Dette bildet er tatt i Oslo søndag ettermiddag.

Lenge til neste gang

De neste tilfellene av måneformørkelsene blir ikke like oppsiktsvekkende sett fra Norge:

  • 8. november 2022 kommer en total måneformørkelse du bare kan se fra Svalbard.
  • 7. september 2025 inntreffer en total måneformørkelse synlig fra fastlandet, men den totale fasen (formørkelsen) begynner allerede før månen står opp – dermed blir det mindre å se for måneentusiaster.

Derfor må du vente helt til nyttårsaften i 2028 før du kan følge hele forløpet til en total måneformørkelse fra fastlandet i Norge igjen, ifølge Himmelkalenderen.com.

Måneformørkelser observeres enkelt med det blotte øye.

Skyene sperret innsyn til månens gang på Østlandet.

– Det blir lenge til neste gang, så benytt sjansen om du kan! To lyssterke morgenplaneter hilser også på, skrev astronom Jan-Erik Ovaldsen på sitt nettsted Himmelkalenderen, i forkant av måneformørkelsen.