Norge

Professor advarer mot kjønnsskifte i idretten

Snart blir det fritt frem å bytte juridisk kjønn uten å endre kroppen. Professor Gerd von der Lippe tror det vil skape problemer i idretten.

I eliteidretten, som NM i friidrett, vil det fortsatt være krav om å gjennomgå kjønnsbekreftende operasjon for å kunne skifte kjønnsklasse. Men i breddeidretten vil det med de nye reglene holde å skifte juridisk kjønn.
  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

Vi er vant til at kjønn helt fra barneskolen deler idretten i to. I de aller fleste idretter konkurrerer gutter og jenter, menn og kvinner i hver sine klasser og spiller på ulike lag. Hvilken klasse du blir plassert i, styres av hvilket juridisk kjønn personnummerert ditt forteller at du er.

Som Aftenposten skrev lørdag

Les også

Han, hun eller hen?

, får Norge etter alle solemerker snart en ny lov som gjør det mulig for alle over 16 år å endre juridisk kjønn ved å sende inn et skjema, helt uavhengig av fysikk eller medisinske inngrep.

Med andre ord vil en 18-åring med guttekropp, som identifiserer seg som kvinne, bokstavelig talt kunne melde overgang til

kvinneklassen. Også på idrettsarenaen.

Vil skape problemer

Spørsmålet om idrett er ikke berørt spesielt i lovproposisjonen som nå ligger til behandling i helse— og omsorgskomiteen på Stortinget. Det er derimot kjønnskvotering, der regjeringen legger opp til at det nye juridiske kjønnet skal legges til grunn.

Professor i idrettssosiologi Gerd von der Lippe tror lovendringen vil kunne skape store problemer i idretten.

Professor i idrettssosiologi, Gerd von der Lippe, frykter at nye regler for skifte av juridisk kjønn kan skape problemer i idretten.

Vi vet alle at menn som gruppe er fysisk sterkere og at menn og kvinner i flere idretter ikke stiller likt, sier hun, og minner om at det har vært flere eksempler på at idrettsmenn har prøvd å utgi seg for kvinner.

von der Lippe understreker at hun har stor respekt for transpersoner og mener at alle må få skifte kjønn så mye de måtte ønske.

— Men biologisk er kjønnene så ulike at i idretten vil jeg være konservativ og si at her bør vi beholde to biologiske kjønn og la dem konkurrere for seg.

Ifølge von der Lippe bør grensen for å opprettholde klare kjønnsgrenser gå ved kretsmesterskapsnivå.

— Det er jo for ille for en kvinne å skulle bli slått av en biologisk mann, sier hun.

  • Husker du saken om Caster Semenya? Den førte til at IOC endret kjønnsreglene.

Bare positivt

Norges Idrettsforbund har ikke sendt et formelt høringssvar til lovforslaget, og rådgiver Håvard B. Øvregård ser ingen grunn til å bekymre seg over at idrettsutøvere selv vil kunne definer sin kjønnsklasse uten å gjøre fysiske endringer.

— Vi tror denne endringen heller vil få positive enn negative konsekvenser, sier Øvregård, som allerede har vært inne i et ti-talls saker der personer på grunn av sin kjønnsidentitet har ønsket å drive idrett i en annen kjønnsklasse enn sitt juridiske kjønn.

— Vårt råd har alltid vært å legge idrettsglede for alle til grunn, og tillate dem som ønsker det å spille i klassen der de føler seg hjemme, sier han og mener det sjelden vil være et godt alternativ for en person født som biologisk mann som identifiserer seg som kvinne å konkurrere i herreklassen.

— Problemet er dermed snarere at folk blir hindret i å delta i idrett fordi de er redde for å bli outet som transperson. Vi vil bidra til å gi transpersoner et bedre liv, også som idrettsutøvere.

Egne regler for eliten

Øvregård understreker at han så langt har snakket om breddeidretten. For eliteutøvere gjelderIOC's regler, som legger til grunn at en person må ha gjennomgått full kjønnsbekreftende medisinsk behandling for å kunne drive idrett i ny kjønnsklasse.

Håvard B. Øvregård i Norges Idrettsforbund mener de nye kjønnsreglene vil gjøre det lettere for mange å delta i idretten. Fotballforbundet har allerede åpnet for at jenter kan delta på guttelag i samtlige klasser.

— Reglene blir for tiden revidert av IOC, men jeg tror neppe de vil bli strengere, sier han.- Men med de nye norske reglene for endring av juridisk kjønn vil vel dette bli aktuelt for stadig flere ?

— Det gjenstår å se. Men vi vil gi de samme rådene som i dag og forholder oss til konkrete saker, ikke teoretiske problemstillinger. Skulle det føre til problemer, må vi heller se på dette igjen, sier han og understreker at han ikke tror noen skifter kjønn hverken for å oppnå idrettslig fordel eller tulle.

— Men vil ikke jenter oppleve det urettferdig å bli slått av en biologisk gutt?

— I de sakene vi har hatt vil ikke motstandere oppfatte utøveren som annet enn dens egendefinerte kjønn. Det er heller ikke slik at alle menn er sterkere enn kvinner. Men på elitenivå tar vi altså hensyn til denne problemstillingen.

Oppleves urettferdig

Men Idrettsforbundet får ikke støtte fra førsteamanuensis Heidi Eng ved Vid Høgskole. Hun forsker på kjønn og idrett, og tror det vil kunne oppleves urettferdig og føre til negative reaksjoner.

— Jeg skjønner at dette gjøres i god hensikt, men er redd det kan bli vanskelig i praksis. Her må i hvert fall reglene være veldig klare i utgangspunktet, sier Eng, som mener en form for "handicap" som skal utligne fysiske forskjeller kan være en idé.

— I alle idretter der det handler om styrke, vil en mest mulig mannlig fysikk være en fordel. Det er bare å se på Mesternes mester , kvinnene greier ikke å vinne.

Hun mener det blir interessant å se hvordan de konkrete sakene blir løst.

— men jeg er redd Idrettsforbundet er vel optimistiske, sier hun.