Norge

Holmås foreslår kjøttfrie mandager på Stortinget

Forslag om kjøttfrie mandager på Stortinget er servert.

Stortingets tallerkener kan bli kjøttfrie.
  • Yngve Ekern
    Yngve Ekern
    Journalist

— Kjøttfrie mandager er en ypperlig måte for Stortingets representanter å delta i en dugnad for klimaet, sier SVs Heikki Holmås.

Inspirert av en artikkel i Aftenposten, om at Forsvarets soldater neste år får vegetarmat på mandager, skrev SVs Heikki Holmås til Stortingets presidentskap mandag:

«Jeg vil foreslå at Stortingets presidentskap innfører en tilsvarende ordning på Stortinget, der all maten som serveres på mandager er vegetarisk.»

Folkevett

Les også

Veggismat på vei inn i messa

— Hvorfor ikke tirsdag?! Hva er det med den mannen? Nei, ærlig talt. På menyen i Stortinget står både kjøtt og fisk. Folk har vett til å velge selv, sier FrPs Per Sandberg. Selv velger han kjøtt kun to dager i uken, men synes hele tanken om bestemte kjøttfrie dager er uspiselig.- Forsvaret går foran i en viktig sak. Det er ingen tvil om at spising av for mye kjøtt er negativt for klimaet. En stor del av klimautslippene skyldes husdyrhold og kjøttproduksjon, parerer Holmås, på farten til klimakonferansen i Warzawa.

Internasjonal oppskrift

Rykter og konspirasjoner er som kjent hovedretter i stortingsrestauranten. Maten er tilbehør. Vi snakker også om landets eneste spisested med referatforbud.

Det er etter oppskrift fra den internasjonale bevegelsen Meatfree Monday Holmås serverer sitt forslag.

Behandles onsdag

— Alle monner drar, og når det blir mange som drar i samme retning gir det resultater, sier Heikki Holmås, som nå har hatt stortingsrestauranten som kantine i 12 år og 73 dager.

Stortingets presidentskap opplyser at forslaget om kjøttfrie mandager vil bli behandlet onsdag.