Norge

Mot rekordår for snøskred i Norge. Slik kan du redde deg ut av raset.

Ved utgangen av februar var så mange som 113 personer involvert i snøskred i Norge. På samme tid i fjor var tallet 21.

Video DokumentarSe flere →
 1. Dokumentar: Jobb til alle

  Jobber vi for å leve, eller lever vi for å jobbe? I 2021 dykket to filmskapere ned SVTs rikholdige arkiver for å lage en film om arbeid. Resultatet ble en gjennomkoreografert oppsummering av industritiden og hvordan arbeid er blitt diskutert og fremstilt i moderne tid. (Regi: Maximilien Van Aertryck og Axel Danielson)
 2. Dokumentar: Kunsten å dø

  Da Nils Arne Morka foreslo å bygge et eget hus han kunne dø i, tenkte samboeren: «Han vil ikke være sammen med oss mer.»
 3. Dokumentar: Utløpsdatoen

  Etter åtte år med ALS har han fått nok. Men i en verden lammet av pandemi er det lettere sagt enn gjort å be om hjelp til å dø. Derfor tar Steve inn på hotell for å leve ut sine siste dager slik han selv vil. (Regi: Joris Cottin)
 4. Dokumentar: Inngang gjennom balkongen

  Før krigen pågikk en mye lengre «krig», mellom Ukrainas offentlige og private rom. Boligene folk fikk av staten, var riktignok gratis, men ofte små og trange. Til sovjetiske arkitekters høylytte protester tok ukrainerne seg til rette. De bygde inn balkongene sine med bare nevene for å få mer plass. (Regi: Roman Blazhan)
 5. Dokumentar: Kachalka

  «Kachalka» kommer fra det ukrainske ordet kachat, som betyr å pumpe. Her er det nok plass og nok å løfte på: mer enn 100 tonn sovjetisk skrapmetall og gamle tanks-deler fordelt på 10 kvadratkilometer. Utendørsgymmen fra 70-tallet fikk sin renessanse i et pandemi-stengt Kyiv, og er mer populær enn noen gang. (Regi: Gar O’Rourke)
 6. Dokumentar: Lamslått, men på vakt

  Fengsling, tortur og død. Hele livet kjemper Dermi Azevedo mot militærdiktaturet i Brasil. 30 år etter regimets fall frykter han at historien er i ferd med å gjenta seg. (Regi: Lucas H. Rossi dos Santos og Henrique Amud)
 7. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der, er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 8. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
 9. Thank you for the rain

  Klimaendringene truer livsgrunnlaget til den kenyanske bonden Kisilu. Nå slåss han både hjemme og globalt for å redde planeten og familien fra sult.
 10. Dokumentar: Charlie surfer

  Charlie er stolt av å være annerledes. Av og til skulle han likevel ønske at han var som de andre og kunne spille fotball med guttene i klassen. Men han er en rå danser, og i mestringens ånd skal han nå også lære seg å surfe. (Regi: Pia Strømme)
 11. Dokumentar: Fortellinger fra dusjen

  Stadig færre tenåringer dusjer etter gymtimen. Skoler bygger separate dusjkabinetter for økt privatliv. Hvordan fikk norsk ungdom et så anstrengt forhold til kropp og fellesdusj? (Regi: Teresia Fant)
 12. Dokumentar: Kunsten å plystre

  Hans dager som skihopper er talte. Men forfatteren og samfunnsdebattanten Thorvald Steen har ikke latt seg stoppe. I 25 år har fotograf Per Maning fulgt vennen Steen, som lider av en sjelden muskelsykdom. (Regi: Per Maning)
I ruinene av Den islamske statenSe flere →
 1. I ruinene av Den islamske staten – del 5

  DOKUMENTARSERIE: I et ungdomsfengsel i Syria sitter 12–18 år gamle gutter mistenkt for å tilhøre IS. En av dem forteller at han som 13-åring ble tvunget til å halshugge en mann.
 2. I ruinene av Den islamske staten – del 4

  DOKUMENTARSERIE: I Al-Hasakah i Syria sitter 5000 menn fengslet, mistenkt for å være IS-krigere. I de klaustrofobiske og overfylte cellene møter vi en danske som giftet seg med en 15 år gammel syrisk jente.
 3. I ruinene av Den islamske staten – del 3

  DOKUMENTARSERIE: Etter at IS er beseiret, plasseres tusenvis av kvinner i interneringsleirer. I en av leirene finner vi norske Aisha. Ett av barna hennes, en norsk gutt, er allerede drept.
 4. I ruinene av Den islamske staten – del 2

  DOKUMENTARSERIE: Åtte til ti millioner sivile levde under IS’ terrorstyre. Etter hvert som koalisjonsstyrkene rykker frem, kan de komme ut etter måneder i skjul. Men er de uskyldige sivile, eller er de IS-sympatisører?
 5. I ruinene av Den islamske staten – del 1

  DOKUMENTARSERIE: De menneskelige tragediene etter IS’ fall er enorme. Terrorstaten kontrollerte på det meste en tredjedel av landområdene i Irak og Syria, og tiltrakk seg mer enn 40.000 fremmedkrigere fra hele verden. Mange av dem var norske.
 • Synne Søhoel Drageset
  Journalist

Se for deg at du ligger dypt begravet under tunge snømasser. Det er helt mørkt. Helt stille. Du klarer ikke bevege armer, ben eller hodet. Det eneste du tenker er at du ikke må få panikk. Ikke bruke opp oksygen. Og be en stille bønn om at skredsøkeren virker.

Ingen har mistet livet i snøskred i Norge så langt i vinter. Men en firedobling i antall skred bekymrer lederen for Snøskredvarslingen, Rune Engeset.

– Heldigvis har det ikke vært noen dødsulykker hittil i år, men det er nettopp dette vi er redde for at kan skje i tiden fremover.

Han forklarer at økningen kan skyldes mye snø som trekker mer folk opp i fjellene.

– Mye snø og vind øker skredfaren. Samtidig reiser enda flere enn normalt ut på tur på grunn av de fantastiske snøforholdene i fjellet.

Mange av de 66 skredene har gått på Vestlandet og i Sør-Norge. Nå har Engeset øynene på Nord-Norge, som ikke har opplevd en like snørik vinter som resten av landet.

– Her er snødekket svakt, og når det kommer ny snø oppå dette, er det lett for at det vil gå skred, forteller Engeset. (Lenger ned i saken kan du lese om svake lag.)

90 prosent av skred utløses av mennesker

Å være involvert i snøskred betyr ikke nødvendigvis å bli tatt av skred. Det kan være den som utløser skredet.

I videoen over gir Engeset noen tips til hva man bør tenke på hvis man skulle havne i snøskred, men er likevel klar på dette:

– Det aller viktigste er å unngå snøskred. Det gjør du ved å følge med på skredvarsler på varsom.no. Der finner du ut hva som er problemet i snøen akkurat i dag. Ellers bør man være forsiktig i bratte terreng over 30 grader.

Her ser man starten på et flakskred i Tignes, Frankrike. Brettkjøreren Thomas Kray mistet balansen rett etter at han utløste et flakskred.

Svake lag

– Flakskred er farligst, forteller Engeset.

Ved flakskred kollapser et svakt lag nede i snødekket og får et større flak lenger oppe til å løsne. Et svakt lag er kornete snø som kollapser lett. Da vil snødekket som ligger som en dyne over det svake laget, kunne skli ut som et flak.

Løssnøskred er en mindre farlig form for skred, ettersom skredet er mer overfladisk, og det er lettere å styre seg ut av det.

– Her ser man et skred som har løsnet på et svakt lag nede i snødekket, forteller Rune Engeset.

Ballongsekk?

– Alle som ferdes i fjellet, skal ha med seg spade, søkestang og skredsøker. Ikke minst må de kunne bruke utstyret, forteller Rune Engeset.

I videoen øverst ser vi gjennom hjelmkameraet til brettkjøreren Thomas Kray hvordan en skredballong gjør at han kommer seg helskinnet ut av skredet.

– Når du har en ballong på ryggen, kan det gjøre at du flyter over snømassene og unngår å bli begravet. Men den gir ingen garanti mot å bli begravd og det er viktig ikke ta større sjanser når du bruker ballongsekk.

Kartet viser snøforholdene i dag sammenlignet med hva som er normalt. Jo mørkere blåfargen blir, desto mer unormalt store snømengder er det.

Mye snø – nye forhold

I år er det er svært mye snø på Østlandet. Kartet over, levert av Xgeo.no, viser snøforholdene i Norge 8. mars i år.

– Når det er unormalt mye snø, kan forholdene bli annerledes enn man er vant til, for eksempel at snømassene legger seg i andre heng og i andre retninger enn normalt.

Varsom.no skriver at selv om ingen har mistet livet som følge av snøskred så langt i vinter, viser registreringene fra tidligere år at mars og april måned er perioden med flest skredulykker.

Registreringen av snøskred startet opp vinteren 2014-15. En delvis årsak til økningen kan være at folk er blitt flinkere til å rapportere inn skred.

Og lurer du på hvorfor man skal kaste staver i skred? Ski og staver fungerer nemlig som anker og drar deg ned i snøen.

Leder for Snøskredvarslingen, Rune Engeset, forklarer at økningen i antall personer involvert i snøskred kan skyldes mye snø som trekker mer folk opp i fjellene. – Mye snø og vind øker skredfaren. Samtidig reiser enda flere enn normalt ut på tur på grunn av de fantastiske snøforholdene i fjellet.

Les mer om

 1. Video: Nyheter
 2. Skred
 3. Snø
 4. Påskefjellet
 5. Fjell
 6. Turisme