Norge

Mot rekordår for snøskred i Norge. Slik kan du redde deg ut av raset.

Ved utgangen av februar var så mange som 113 personer involvert i snøskred i Norge. På samme tid i fjor var tallet 21.

Video DokumentarSe flere →
 1. Dokumentar: Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?

  Barnefattigdommen øker i takt med køene til fattighusene. Én av fire nordmenn har ikke penger til en uforutsett utgift i 2021. Kaisa og flokken hennes er en av familiene bak de mørke tallene. (Regi: Kaisa Hansen-Suckow)
 2. Dokumentar: La oss snakke om været

  En eksistensiell generasjonskonflikt: Faren til Io tror ikke de menneskeskapte klimaendringene vil være katastrofale, men det gjør hun. (Regi: Io Sivertsen)
 3. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 4. Dokumentar: Celle 364

  Fra sin gamle fengselscelle stiller en tidligere Stasi-fange følgende spørsmål: Hvor bærekraftige er egentlig våre moderne demokratier? (Regi: Mathilde Babo & Zoé Rossion)
 5. Dokumentar: Hans + Liv

  Hans (93) har elsket sin kone gjennom ett helt liv. Nå gjør Alzheimer henne gradvis sykere. Sorg og tap blander seg inn i en munter manns hverdag. Hva er det igjen å leve for når han snart blir alene? (Regi: Mari Bakke Riise)
 6. Dokumentar: Huset

  I sveriges eldste kollektiv er alle de 300 leilighetene forbeholdt enslige kvinner. Menn har ikke adgang. I takt med økende boligmangel flytter nå en ny generasjon unge kvinner inn. Vil de fornye kvinnekollektivet eller ødelegge det? (Regi: Fanny Rosell)
 7. Dokumentar: Kom du?

  75 prosent av alle kvinner får ikke orgasme ved vaginalt samleie. Mange faker. Noen kommer aldri. I denne filmen møter du tre kvinner som stadig må svare på det uunngåelig spørsmålet: Kom du? (Regi: Jo Lyngklip Kyhlensø)
 8. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
 9. Dokumentar: Swatted

  Du sitter ved dataen og gamer. Plutselig sparker bevæpnet opprørspoliti inn døren din og legger deg i gulvet. Noen har ringt inn en falsk nødmelding og oppgitt din adresse som åsted. Du er blitt «swatted». Den livsfarlige formen for cyber-trakassering brer seg nå i USA. (Regi: Ismaël Joffroy Chandoutis)
 10. Dokumentar: Do not split

  Det har vært et svært dramatisk år for de unge demonstrantene i Hongkong. Alt er forandret siden protestene mot Fastlands-Kina startet i 2019. (Regi: Anders Hammer)
 11. Dokumentar: Skyggen har også farge

  Kastet ut av behandling, ut på gaten – og inn i gruppeterapi på Zoom. Da samfunnet stengte ned, forsvant en rekke tilbud til rusavhengige og hjemløse. Hvilke konsekvenser fikk det for de mest sårbare av oss? (Regi: Martin A. Walther)
 12. Ulv, Ulv!

  KUN PÅ AFTENPOSTEN: Konflikten gjentas hvert år. Drapstrusler, rettssaker og demonstrasjoner. Hva er det med ulven som gjør at befolkningen splittes så voldsomt? Bli med på fjorårets ulvejakt og møt bygda den splittet. (Regi: Kyrre Lien)
I ruinene av Den islamske statenSe flere →
 1. I ruinene av Den islamske staten – del 5

  DOKUMENTARSERIE: I et ungdomsfengsel i Syria sitter 12–18 år gamle gutter mistenkt for å tilhøre IS. En av dem forteller at han som 13-åring ble tvunget til å halshugge en mann.
 2. I ruinene av Den islamske staten – del 4

  DOKUMENTARSERIE: I Al-Hasakah i Syria sitter 5000 menn fengslet, mistenkt for å være IS-krigere. I de klaustrofobiske og overfylte cellene møter vi en danske som giftet seg med en 15 år gammel syrisk jente.
 3. I ruinene av Den islamske staten – del 3

  DOKUMENTARSERIE: Etter at IS er beseiret, plasseres tusenvis av kvinner i interneringsleirer. I en av leirene finner vi norske Aisha. Ett av barna hennes, en norsk gutt, er allerede drept.
 4. I ruinene av Den islamske staten – del 2

  DOKUMENTARSERIE: Åtte til ti millioner sivile levde under IS’ terrorstyre. Etter hvert som koalisjonsstyrkene rykker frem, kan de komme ut etter måneder i skjul. Men er de uskyldige sivile, eller er de IS-sympatisører?
 5. I ruinene av Den islamske staten – del 1

  DOKUMENTARSERIE: De menneskelige tragediene etter IS’ fall er enorme. Terrorstaten kontrollerte på det meste en tredjedel av landområdene i Irak og Syria, og tiltrakk seg mer enn 40.000 fremmedkrigere fra hele verden. Mange av dem var norske.
 • Synne Søhoel Drageset
  Journalist

Se for deg at du ligger dypt begravet under tunge snømasser. Det er helt mørkt. Helt stille. Du klarer ikke bevege armer, ben eller hodet. Det eneste du tenker er at du ikke må få panikk. Ikke bruke opp oksygen. Og be en stille bønn om at skredsøkeren virker.

Ingen har mistet livet i snøskred i Norge så langt i vinter. Men en firedobling i antall skred bekymrer lederen for Snøskredvarslingen, Rune Engeset.

– Heldigvis har det ikke vært noen dødsulykker hittil i år, men det er nettopp dette vi er redde for at kan skje i tiden fremover.

Han forklarer at økningen kan skyldes mye snø som trekker mer folk opp i fjellene.

– Mye snø og vind øker skredfaren. Samtidig reiser enda flere enn normalt ut på tur på grunn av de fantastiske snøforholdene i fjellet.

Mange av de 66 skredene har gått på Vestlandet og i Sør-Norge. Nå har Engeset øynene på Nord-Norge, som ikke har opplevd en like snørik vinter som resten av landet.

– Her er snødekket svakt, og når det kommer ny snø oppå dette, er det lett for at det vil gå skred, forteller Engeset. (Lenger ned i saken kan du lese om svake lag.)

90 prosent av skred utløses av mennesker

Å være involvert i snøskred betyr ikke nødvendigvis å bli tatt av skred. Det kan være den som utløser skredet.

I videoen over gir Engeset noen tips til hva man bør tenke på hvis man skulle havne i snøskred, men er likevel klar på dette:

– Det aller viktigste er å unngå snøskred. Det gjør du ved å følge med på skredvarsler på varsom.no. Der finner du ut hva som er problemet i snøen akkurat i dag. Ellers bør man være forsiktig i bratte terreng over 30 grader.

Her ser man starten på et flakskred i Tignes, Frankrike. Brettkjøreren Thomas Kray mistet balansen rett etter at han utløste et flakskred.

Svake lag

– Flakskred er farligst, forteller Engeset.

Ved flakskred kollapser et svakt lag nede i snødekket og får et større flak lenger oppe til å løsne. Et svakt lag er kornete snø som kollapser lett. Da vil snødekket som ligger som en dyne over det svake laget, kunne skli ut som et flak.

Løssnøskred er en mindre farlig form for skred, ettersom skredet er mer overfladisk, og det er lettere å styre seg ut av det.

– Her ser man et skred som har løsnet på et svakt lag nede i snødekket, forteller Rune Engeset.

Ballongsekk?

– Alle som ferdes i fjellet, skal ha med seg spade, søkestang og skredsøker. Ikke minst må de kunne bruke utstyret, forteller Rune Engeset.

I videoen øverst ser vi gjennom hjelmkameraet til brettkjøreren Thomas Kray hvordan en skredballong gjør at han kommer seg helskinnet ut av skredet.

– Når du har en ballong på ryggen, kan det gjøre at du flyter over snømassene og unngår å bli begravet. Men den gir ingen garanti mot å bli begravd og det er viktig ikke ta større sjanser når du bruker ballongsekk.

Kartet viser snøforholdene i dag sammenlignet med hva som er normalt. Jo mørkere blåfargen blir, desto mer unormalt store snømengder er det.

Mye snø – nye forhold

I år er det er svært mye snø på Østlandet. Kartet over, levert av Xgeo.no, viser snøforholdene i Norge 8. mars i år.

– Når det er unormalt mye snø, kan forholdene bli annerledes enn man er vant til, for eksempel at snømassene legger seg i andre heng og i andre retninger enn normalt.

Varsom.no skriver at selv om ingen har mistet livet som følge av snøskred så langt i vinter, viser registreringene fra tidligere år at mars og april måned er perioden med flest skredulykker.

Registreringen av snøskred startet opp vinteren 2014-15. En delvis årsak til økningen kan være at folk er blitt flinkere til å rapportere inn skred.

Og lurer du på hvorfor man skal kaste staver i skred? Ski og staver fungerer nemlig som anker og drar deg ned i snøen.

Leder for Snøskredvarslingen, Rune Engeset, forklarer at økningen i antall personer involvert i snøskred kan skyldes mye snø som trekker mer folk opp i fjellene. – Mye snø og vind øker skredfaren. Samtidig reiser enda flere enn normalt ut på tur på grunn av de fantastiske snøforholdene i fjellet.

Les mer om

 1. Video: Nyheter
 2. Skred
 3. Snø
 4. Påskefjellet
 5. Fjell
 6. Turisme