Norge

Ble voldtatt av stefaren

Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (48) ble voldtatt som syv-åring av sin egen stefar. Ingen grep inn eller hjalp henne

afp000401216-VR0zjC_FMZ.jpg
  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

-Jeg var syv eller åtte år første gang han voldtok meg. Vi var hos bestemor.Jeg sov på samme rom som ham.Jeg hadde sovnet.Og våknet av at han lå oppå meg. Og gjennomførte samleie med meg.Jeg husker hvor forferdelig vondt det gjorde , forteller Libe Rieber -Mohn til TV2

Hun velger å fortelle om sin vonde barndom i "Vårt lille land" som sendes på TV2 søndag kveld.

Libe Rieber-Mohn er varaordfører i Oslo og gruppeleder i Arbeiderpartiets bystyregruppe. Hun har vært gift med DnB-sjef Rune Bjerke i 30 år, og sammen har de to voksne barn.

Fortalte aldri

I intervjuet forteller hun om om voldtektene som skulle komme til å prege barndommen og ungdomsårene hennes. Libe Rieber-Mohn vokste opp på Bogerud og Bøler i Oslo. Selv om foreldrene skilte seg, bodde både hun, foreldrene og stefaren under samme tak. Varaordføreren sier hun stoler på sine foreldre når de i dag sier de ikke visste om overgrepene. Hun forteller at hun aldri fortalte dem om voldtektene. Stefaren døde for flere år siden.

-Jeg følte skyld.Jeg følte at noe var galt med meg.Jeg følte at jeg ikke var verdt noen ting. Og at det ikke var noen som brydde seg.

Allerede i 12-års alderen begynte hun å eksperimentere med alkohol og hasj ,og hun sniffet lim.

-Så lenge jeg kan huske, det eneste jeg drømte om da jeg var barn,var ikke hva jeg skulle bli. Jeg drømte om å bli voksen, så jeg kunne komme meg unna.Ville komme meg vekk. Men det var ikke mulig å komme seg vekk, forteller Libe Rieber -Mohn.

Fikk ingen hjelp

Som mange andre barn og ungdom som utsettes for vold og incest, ble hun ikke trodd. Overgrepene mot henne gjorde at hun ofte måtte til lege.Men ingen i helsevesenet stilte spørsmål. I legejournalene kommer det frem at hun en gang betrodde seg til en lege ved kvinneklinikken på Ullevål sykehus. I journalen står:" Pasienten ble angivelig voldtatt for fire dager siden."Hun fikk noen piller og ble sendt hjem.

Denne uken ble en undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) publisert. Den viste at nesten ti prosent av norske kvinner har blitt voldtatt.

Les også

Barn er offer for halvparten av alle seksuelle overgrep

Aftenposten har snakket med SIlje Grytten,stabssjef i Arbeiderpartiets bystyregruppe. Hun sier Libe Rieber -Mohn ikke ønsker å svare på spørsmål eller gi noen kommentarer rundt intervjuet før det er sendt.