Norge

Politimann varetektsfengslet – siktet for å motarbeide rettsvesenet

En politimann i 50-årene ble onsdag varetektsfengslet i 14 dager av Oslo tingrett, siktet for å motarbeide rettsvesenet. Han er også siktet for å ha utnyttet sin stilling for å oppnå seksuell omgang med en kvinne.

Etterforskningsleder Knut Wold i Spesialenheten (t.v.) og politimannens forsvarer, advokat Bernt Heiberg, i retten før fengslingsmøtet onsdag. Hans O. Torgersen

 • Hans O. Torgersen
  Journalist

«Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i 6 måned», skriver Oslo tingrett i kjennelsen.

Saken mot politimannen startet da en kvinne anmeldte ham for å ha utnyttet stillingen sin. Spesialenheten for politisaker mener at det er skjellig grunn til mistanke om at politimannen senere forsøkte å få henne til å endre forklaring ved å tilby henne penger.

– I april 2017 ble Spesialenheten orientert av politidistriktet (der politimannen er ansatt, red.anm.) om en tjenestemann som man mente hadde begått straffbare forhold i tjenesten. Saken ble etterforsket og han er siktet for misbruk av sin stilling, forteller etterforskningsleder Knut Wold i Spesialenheten for politisaker til Aftenposten.

– Hvor lenge skal dette ha pågått?

– Siktelsen om misbruk av stilling for å oppnå seksuell omgang, er en sak som ligger en del år tilbake. Det skal, ifølge fornærmede, være et seksuelt forhold som har pågått over noe tid.

Nye anklager

I februar i år kom det nye anklager mot den mistenkte politimannen.

– Fornærmede i den saken kontaktet spesialenheten med anklager mot tjenestemannen om at han har kontaktet henne for å påvirke hennes forklaring, forteller Moe.

Det er dette siste forholdet som førte til siktelsen etter straffelovens paragraf 157 om å motarbeide rettsvesenet ved å påvirke en aktør.

Bestemmelsen lyder slik:

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som ved vold, trusler, skadeverk eller annen rettsstridig adferd overfor en aktør i rettsvesenet eller noen av hans nærmeste, opptrer slik at det er egnet til å påvirke aktøren til å foreta eller unnlate en handling, et arbeid eller en tjeneste i forbindelse med en straffesak eller en sivil sak».

Spesialenheten mener det er fare for at politimannen kan ødelegge bevis ved å påvirke vitner, og begjærte derfor varetektsfengsling i to uker.

Begjærte seg løslatt

Politimannens forsvarer, advokat Bernt Heiberg i advokatfirmaet Elden, forteller at politimannen ble pågrepet for to dager siden.

– Min klient ble pågrepet for to dager siden og andre opplysninger kommer jeg ikke til å gi, sier politimannens forsvarer, advokat Bernt Heiberg, til Aftenposten.

– Han vil begjære seg løslatt, sier Heiberg.

Den siktede politimannen jobber ikke i Oslo, men i et annet politidistrikt i Sør-Norge. Han ønsket ikke å møte i fengslingsmøtet og har derfor heller ikke forklart seg i retten.

I fengslingskjennelsen skriver Oslo tingrett også dette:

«Retten mener at varetektsfengsling for inntil to uker ikke vil være et uforholdsmessig inngrep. Det er ved denne vurderingen blant annet lagt vekt på siktelsens alvor, at etterforskningen er i en innledende fase og den foreliggende fare for bevisforspillelse.»

Gjennom sin forsvarer erklærte politimannen seg ikke skyldig i siktelsen da rettsmøtet startet i Oslo tingrett.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Etterforskning
 2. Oslo tingrett

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politimann siktet for misbruk av stilling

 2. NORGE

  Fornærmede mener hun ble beskyttet av politimannen hun hadde sex med

 3. NORGE

  Politimann i Nordland siktet for seksuell omgang og misbruk av stilling

 4. NORGE

  Tidligere politimann dømt til ett år og ni måneder i fengsel, melder NRK og HA

 5. NORGE

  Oslo tingrett: Spionsiktede Botsjkarjov skal løslates

 6. NORGE

  Mulla Krekar forblir varetektsfengslet