Neppe ekstremvær, men mye vind på Vestlandet og kolonnekjøring over fjellet

Det blir trolig ikke ekstremvær i Midt-Norge og Sør-Norge, men utviklingen følges fortsatt nøye. Flere veier ble stengt søndag kveld. 

Illustrasjonsfoto fra riksvei 7 ved Skulevika på Hardangervidda tidligere i januar. Foto: Statens vegvesen webkamera / NTB scanpix

Lørdag kalte Meteorologisk institutt inn ekstramannskaper for å overvåke det kommende uværet. Søndag ettermiddag var det fortsatt under nøye overvåking.

Meteorologene tror ikke lenger at det vil utvikle seg til ekstremvær, selv om det fortsatt er snakk om kraftig vind av full storms styrke og med enkelte vindkast som kan komme opp mellom 40 og 45 meter i sekundet, noe som tilsvarer orkan styrke. Dette vil imidlertid kun gjelde mindre områder.

– Vi har sett grundigere på prognosene, og det ser ut til at Nordfjord, indre strøk i Møre og Romsdal og Dovrefjellområdene kan få de kraftigste vindkastene, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg til NRK.

Storm og nedbør

Også i Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag er det varslet full storm utsatte steder til og med tirsdag. I Vest-Agder og Rogaland er det i tillegg ventet store nedbørsmengder.

– Skal du over fjellet det neste døgnet, kan det være lurt å komme seg av gårde nå, sier vaktoperatør Roger Nedberg Hille ved Vegtrafikksentralen i Lærdal til NRK.

I Fjell kommune i Hordaland førte vinden til at et hus under oppføring blåste ned og kollapset, skriver Bergens Tidende. I Spjelkavik blåste løse gjenstander fra et nybygg på Amfi Moa ut i gatene, og i Trondheim måtte politiet kontakte et byggefirma etter at flere isolasjonsplater fra et nybygg var i ferd med å løsne på grunn av vinden.

Kolonnekjøring og stengt

Den kraftige vinden har ført til at E6 over Dovrefjell er stengt. På flere fjelloverganger er det kolonnekjøring, og på andre kan det bli innført på kort varsel. Like etter klokka 21.30 søndag kveld ble fylkesvei 50 Hol-Aurland stengt. Hold deg oppdatert her.

– Vinden blir ikke like kraftig på alle fjelloverganger, sier Nedberg Hille, som ber reisende om å holde seg oppdatert på veimeldingene.

Utover mandag ventes det mye nedbør i Oslo, Akershus, Vestfold, Buskerud, Telemark, Agder-fylkene og Rogaland, noe som vil føre til vanskelige kjøreforhold.