Norge

Netthandel med narkotika bekymrer tolletaten

Tolletaten gjorde rekordmange narkobeslag i fjor. Netthandelen øker, og etaten setter inn tiltak for å beskytte ansatte mot postpakker med farlig pulver.

Folk som kjøper kjemisk fremstilt narkotika, eller «motedop», via nett fra utlandet, utsetter ikke bare seg selv for risiko. Tollansatte frykter å puste inn stoffer som kan være svært farlige. Bildet viser MDMA, som er virkestoffet i partydopet ecstasy.
  • NTB

Tolldirektoratet offentliggjør tirsdag statistikk over beslagene i 2017. Det ble gjort rekordmange beslag, tilsammen 37.500, opplyser tolldirektør Øystein Børmer. Av dem var 4.400 narkotikabeslag.

Mengden cannabis som ble stoppet på vei inn i landet, går ned. Samtidig økte beslagslagene av blant annet heroin fra snaut 8 kilo til over 26 kilo, og også mengden beslaglagt amfetamin og kokain går opp.

Netthandelen med nye typer syntetisk fremstilt narkotika i form av tabletter og pulver, utgjør en mindre mengde, men innførselen av «psykoaktive substanser» er likevel en grunn til alvorlig bekymring for tolldirektøren.

– Skummel trend

– Det er en veldig skummel trend. De som kjøper dette på utenlandske nettsteder, tar en voldsom helserisiko. Det kan være tusen ganger så kraftig som heroin, sier Børmer til NTB.

– Det er også en helserisiko for mine ansatte. Du kan ved et uhell innånde en partikkel som kan være dødelig, fortsetter han.

Han forteller at hele Tolletaten nå er i ferd med å rigge om for å kunne håndtere problemet. Preparatene kommer som vanlig brev- og pakkepost. Tilsammen ble det gjort 106 beslag av totalt 3,1 kilo pulver.

– Vi har grupper av ansatte som jobber tett med transportørene. Samarbeidet er godt, men volumene er enorme, påpeker direktøren.

Proffe smuglere

Børmer mener etaten står i en spagat, for samtidig som den må ta hånd om postpakker med mindre mengder pulver og tabletter, må den også møte trenden med stadig mer profesjonelle øl- og spritsmuglere.

– Det har aldri vært beslaglagt så mye øl og brennevin som i 2017, og det er veldig høye nivåer i vinbeslagene, forteller Børmer.

72.200 liter brennevin og sprit ble beslaglagt i fjor, og over 575.000 liter øl ble stanset. Drøyt 60.000 liter vin ble også tatt, en dobling fra året før.

Børmer beskriver smuglernettverk som sender semitrailere fulle av alkohol til Norge og med egne distribusjonslagre rundt om i landet. Og kundene? Det er blant annet østeuropeere og festglad ungdom.

– Det har kommet informasjon om at en stor andel av det som ryddes opp etter russetreffet på Tryvann i Oslo, er smuglerølbokser, sier Børmer.

Stopper fisketurister

Motsatt vei av smuglertrailerne kjører «fisketurister» med ulovlige mengder fisk. Tolletaten gjorde tre ganger så mange beslag av fisk i fjor som året før. Tilsammen ble over 11.000 kilo fisk stoppet.

– Det er et økende problem og en trussel mot fiskebestanden, konstaterer Børmer.

Les mer om

  1. Narkotika
  2. Netthandel
  3. Amfetamin
  4. Cannabis