- Legesekretær tappet 2000 pasientjournaler

Politiet i Oslo gjennomførte onsdag ransaking i lokalene til tre helseforetak og tre leger. Razziaen skjer etter at pasientopplysninger fra 2000 journaler i selskapet Aleris Helse skal ha blitt tappet av en legesekretær og gitt til konkurrerende helsefirmaer.

Pasientopplysningene skal ha blitt tappet fra selskapet Aleris Helse, som har adresse på Frogner i Oslo.
  • Hans O. Torgersen
  • Jon Dagsland Holgersen

Fem personer, fire leger og en legesekretær, er siktet i saken. I tillegg er tre helseforetak siktet.

De tre firmaene er anmeldt av et annet helseforetak for ulovlig tapping av taushetsbelagte pasientopplysninger fra 2.000 pasientjournaler og operasjonsprogrammer, ifølge politiet.

— Vi har gjennomførte en aksjon for å sikre informasjon som ligger lagret digitalt eller på annen måte. Vi må alltid gå en runde for å se om det ligger informasjon der utover det de mistenkte har forklart, sier politiadvokat Ragnvald Brekke ved Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

- Utro legesekretær

Brekke opplyser at det var en legesekretær hos Aleris Helse som skal ha gått inn i journalsystemet for å tappe helseopplysningene, og at dette ble gjort på oppdrag fra konkurrerende selskap.

Opplysningene skal legesekretæren ha overlevert til de konkurrerende helsefirmaene.

Tappingen skal ha skjedd i forbindelse med en anbudskonkurranse. Aleris Helse vant høsten 2009 en anbudsrunde for det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst om utføring av oppgaver for det offentlige.

Ifølge politiet ble den ulovlige tappingen gjennomført for å gi helseforetakene som tapte anbudsrunden grunnlagsmateriale for å klage på anbudsbeslutningen til Helse Sør-Øst.

Brukt som klage-grunnlag

Det er Aleris Helse AS som har anmeldt de andre selskapene. Politiet har etterforsket saken siden anmeldelsen ble levert i januar.

— Det var en startfase i januar, der det ble gjennomført avhør av de mistenkte, forteller politiadvokat Ragnvald Brekke.

Fem personer siktet for grov utroskap eller medvirkning til dette, brudd på taushetsplikten etter helsepersonelloven og straffelovens § 294 om uttak og bruk av drifts- og forretningshemmeligheter. I tillegg er tre private helseforetak siktet for det samme, opplyser politiet.

Helsetilsynet er svært ordknappe om saken.

— Jeg kan imidlertid bekrefte at vi har vært rådgiver for politiet i denne saken, opplyser assisterende direktør Geir Sverre Braut til Aftenposten.no.

Vi kommer tilbake med mer.