Norge

Hundrevis av nye matvarer tirsdag

Hvert år flopper en rekke nye produkter fra matvarebransjen, mens andre blir store suksesser. Her er vinterens kandidater.

- Jeg tilsetter litt trøffelolje i når jeg lager den hjemme, sier adm. dir. Bente Brevik (t.h.) i Stabburet mens hun lager potetstappe fra frysen. - Jeg er fra bondelandet og bruker gressløk i, smiler produktutviklingsdirektør Edel-Anita Westhagen.
  • Marita E. Valvik
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Når nye produkter havner i butikkhyllene, måler butikkjedene salget umiddelbart. I tillegg ser de på hvor mange kunder som likte produktet så godt at de kjøper det igjen. Scorer ikke produktet bra på det siste, er det rett ut.

Sjekk suksessene og tabbene fra 2010:

Fra tirsdag skal Starbucks Iskaffe bli å finne i hyllene til Rema. Seattle Latte og Mocha Latte er de to variantene i denne omgang og vil konkurrere med Tines Iskaffe.

Av andre nyheter i fra tirsdag:

— Innovasjon er en risikosport, sier administrerende direktør Bente Brevik.

Hun rører rundt i gryten med potetstappe, en av årets største lanseringer for Stabburet, nemlig frossen potetstappe.

— Vi har «juksa litt». Vi har tatt jobben med å skrelle, dele og koke potetene – så fryser vi dem. Nå har vi varmet opp melk og har de frosne potetene oppi, sier Brevik og fortsetter å røre med en slikkepott.

Spør om middagen din

Internasjonalt lykkes kun tre av ti innovasjoner i dagligvaremarkedet. Stabburet lykkes med rundt syv av ti, mens meierigiganten Tine forklarer at etter fem år er fremdeles 50 prosent av lanseringene i markedet.

Tirsdag er dagen da året nye produkter finner veien inn i butikkhyllene. Noen påfyll kommer tidlig på sommeren og utpå høsten, men 1. februar er den viktigste dagen. Da skal også fjorårets feilvurderinger ut.

Flere tusen endringer blir synlig i løpet av disse ukene. Mange nylanseringer forsvinner allerede før det er gått et år.

På Stabburets gjestekjøkken tenker produktutviklingsdirektør Edel-Anita Westhagen halvannet år tilbake.

I jakten på nye produkter gravde Stabburets team seg ned i folks matvaner og -ønsker gjennom store spørreundersøkelser. I tillegg så de på statistikk og trender. Tre måneder senere satt de igjen med en rekke produkter de tror du og jeg har lyst på.

— Det viste seg at folk gjerne vil lage ordentlig mat, men ikke har tid nok. Potetstappe er ett av disse produktene, men de fleste synes det er mye jobb med all skrellingen og delingen, sier Westhagen.

Viktige nyheter

I år bruker Stabburet nærmere 300 millioner kroner. Det vil si at nesten 10 prosent av omsetningen går med til innovasjon.

Nylanseringer er alfa og omega i dagens kamp om forbrukerne.

For Stabburet viser det seg at hver tredje krone som omsettes kommer fra produkter som er lansert siste tre år. Totalt omsetter selskapet for 3 milliarder kroner. Stabburet er kjent for blant annet den gule leverposteiboksen, makrell i tomat, ketchup, surkål, syltetøy, varer som har vært i handelen en rekke år.

Til sammenligning sier Tine at nyheter lansert siste tre år står for 5 prosent av omsetningen deres. Rieber & Søn, som er kjent for merkevarene Toro, Denja og Mr. Lee, sier at lanseringer de siste fem årene står for over 20 prosent av omsetningen.

— Særlig i kamp med kjedenes egne varer ser vi at det er ekstremt viktig å være god på nye produkter, sier konsernsjef Patrik Andersson i Rieber & Søn.

Hermetisert stappe?

Da Stabburet først hadde bestemt seg for potetstappe, forsøkte de å bruke teknologi de allerede hadde. Men den hermetiserte potetstappen ble for seig.

- Etter at vi fant potetfabrikken på Åland og folkene der, var mye gjort, sier Westhagen som ga klarsignal for produktlansering.

Potetstappen viste seg å være en rask innovasjon. Det er ikke uvanlig at et nytt produkt trenger flere år utvikling og tilpassing. Ofte må det også investeres i fabrikken underveis. Den hjemmelagde Grandiosaen som kommer i butikken i disse dager, har Stabburet brukt fire år på, Tine brukte to år på Yt.

Mens Westhagens kokker smakte seg gjennom en rekke varianter potetstappe, fra helt glatt til store biter og med ulike potetsorter, satte markedsavdelingen seg ned for å legge en plan for hvordan kundene skulle finne og kjøpe potetmos fra frysedisken.

Les også

  1. De største floppene

  2. Disse nye produktene slo best an

  3. Her er fiaskoene fra 2009