Grasrot-demonstrasjoner for 11 måneders studiestøtte

Studentorganisasjonene har i flere år kjempet for studielån også i juni. Nå tar også vanlige studenter initiativ.

Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland, sier dette er et budsjettspørmsål som hun ikke kan svare på nå. FOTO (t.h.): Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX

De siste årene har de store studentorganisasjonene kjempet for å få studielån i juni, men kampen har så langt ikke ført frem. Derfor tar nå også studenter initiativ på grasrotnivå, uavhengig av studentorganisasjonene.

Sindre Markussen, som studerer ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, har tatt initiativ til demonstrasjoner i flere norske byer 10. mars.

— Det begynte med at jeg laget det som en event på Facebook. Foreløpig er det 1700 påmeldte både i Oslo og Trondheim, og 1000 i Bergen, sier Sindre Markussen, som ikke er aktiv i noen av studentorganisasjonene.

Håper mange kommer

Markussen forteller at han aldri tidligere har engasjert seg politisk. Men siden den rødgrønne regjeringen ikke har innfridd løftet SVs Bård Vegar Solhjell ga før stortingsvalget i 2009, tok Markussen affære.

— Jeg tror det er viktig at alle tar i et tak. Hvis alle bidrar får politikerne kanskje opp øynene, sier han om de planlagte demonstrasjonene.

- Men en ting er å melde seg på en event på Facebook, noe annet er det å møte opp i praksis. Tror du mange kommer?

— Jeg håper mange kommer. Hvis ingen stiller opp, viser vi at vi ikke bryr oss.

Studenten Sindre Markussen er ikke aktiv i noen av studentorganisasjonene, men har tatt initiativ til demonstrasjoner for 11 måneders studiestøtte.

Positive studentorganisasjoner

Lederne for henholdsvis StL og NSU, Ina Tandberg og Anne Karine Nymoen, er positive til initiativet, selv om de selv ikke har regien. De mener en ekstra måneds studiefinansiering er viktig fordi mange studier har fått lengre semester i forbindelse med kvalitetsreformen for høyere utdanning. Dermed må mange studenter jobbe under eksamensperioden i juni.

Tall studentorganisasjonene har fått fra Lånekassen viser at en eventuell utvidelse av studiefinansieringen vil koste 482 millioner årlig.

Et budsjettspørsmål

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland (SV), kan ikke si noe konkret om en mulig utvidelse av studiestøtten er på trappene.

— Vi jobber for bedre studiestøtte til studenter. Men det konkrete spørsmålet om utvidelse av studiestøtten til 11 måneder er et budsjettspørsmål, som jeg ikke kan svare på nå, sier Aasland til Aftenposten.no.