Norge

Derfor melder Trym Aafløy seg ut av bompengepartiet

(Bergens Tidende):

 • Linda Hilland

– Vi kan gjøre en like god jobb uten et parti, sier Trym Aafløy. Økt byråkratisering er en av grunnene til at han sier farvel til partiet han har brukt år på å bygge opp.

Et døgn etter den overraskende nyheten om at de melder seg ut av FNB, møter Trym Aafløy, Per Jørgensen og Rolf Scott pressen på en parkeringsplass utenfor Joker Ervik i Åsane.

Aafløy innledet pressekonferansen med å si at de ikke lenger identifiserer seg med partiet, og at de opplever en byråkratisering rundt det å være medlem av FNB og bystyregruppen.

– Vi har ikke gått inn i politikken for å drive partiarbeid. Vi har gått inn for å prøve å gjøre en forskjell for innbyggerne. Derfor har vi tatt den konklusjonen at vi kan gjøre en like god jobb uten et parti, sier Aafløy.

Ifølge Aafløy er det ikke en konkret konflikt som har resultert i utmeldelsen, men noe som «har bygget seg opp over tid».

De nå uavhengige representantene, har ikke planer om å gå inn i andre partier eller starte et nytt parti, forteller han.

– Balansen i bystyret blir ikke forrykket. Vi tilhører fremdeles opposisjonen, og vi vil fortsatt være en del av et kollegium der når vi skal stemme over viktige saker, sier han.

– Har blitt for stort

– Hva mener du med at partiet er blitt for byråkratisk?

– Det er blitt stort. Det er styret som bestemmer ting, de har laget håndbøker som beskriver hva vi kan gjøre og ikke gjøre. Når jeg får kritikk fordi jeg snakker med en journalist uten at det er klarert med partiet, da tenker jeg at noe er galt.

– Har du opplevd at du går på mange nederlag i egen gruppe?

– Nei. Jeg tåler å tape en avstemning. Men partiet har vokst, og jeg opplever at partiet spriker i ulike retninger. Spriket er blitt litt for stort.

Blant annet er det uenigheter rundt ruspolitikken og EU-medlemskap, ifølge Aafløy.

Fra elleve til åtte representanter

Folkeaksjonen nei til mer bompenger går nå fra å være elleve til åtte representanter.

Beliggenheten for dagens pressekonferansen ble valgt fordi det er en politisk strid rundt bybanetraseen fra Åsane, ifølge Aafløy.

– Den opprinnelige planen var at bybanen skulle gå tvers gjennom fjellet bak meg, men byrådet ønsker istedenfor å kjøre banen tvers gjennom dette området. Det ødelegger folks lokalmiljø, sier han.

– Ingen av oss tre aksepterer den type aktivitet. Det er en av grunnene til at vi trekker oss, sier Rolf Scott

Den tidligere «bompengegeneralen» på vei til å møte pressen torsdag. Foto: Bjørn Erik Larsen

Utmeldingen slo ned som en bombe i bystyret onsdag kveld. Ingen av de andre partikollegaene var klar over at dette skulle skje, og hva som er årsaken til at trioen nå velger å forlate partiet.

Heller ikke Knut Inge Andersen, som sitter i fylkestinget for partiet, hadde hørt noe om at Aafløy var på vei ut.

– Dette betyr at vi mister vår fremste og mest kjente talsperson, og landets bompengegeneral. Det svekker partiet kolossalt, sa han til BT onsdag kveld.

Aafløy tok velgerne med storm før kommune- og fylkestingsvalget i 2019. Partiet fikk 16,7 prosent av stemmene og ble byens tredje største parti.

Per Jørgensen (fra v.), Trym Aafløy og Rolf Scott på pressekonferansen torsdag. – Den jobben vi skal gjøre i bystyret er viktigere enn hvilket parti vi representerer, sa Aafløy. Foto: Bjørn Erik Larsen

Konflikter både i fylket og i andre lokallag

Både på fylkesnivå og i andre lokallag har konflikter preget FNB det siste året.

BT har snakket med en lang rekke medlemmer i partiet. Flere peker på konflikter rundt maktfordelingen i partiet som en mulig årsak til at Aafløy velger å gå.

Den 22. oktober i år meldte hele lokallaget i FNB-bastionen Alver kommune seg ut av partiet.

Også FNB-gruppen i Vestland fylkesting har vært preget av krangling. Der trakk blant annet den organisatoriske nestlederen seg grunnet «manglende folkeskikk og ukollegial oppførsel», skrev BA.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Trym Aafløy

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Han skal rydder opp i Oslo Frp. Varsler mer moderat profil.

 2. OSLO
  Publisert:

  Slik vil seks partier utvikle NRK-tomten

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Ryddejobb i gang i Oslo Frp – andre lokallag reagerer

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Carl I. Hagen barker sammen med lokal Frp-kvinne om stortingsplass

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Verste meningsmåling for Frp siden 2006

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Det er ikke bare problemer innad i Høyre. Det er regelrett mytteri.