Norge

Statsministeren åpner for å be «tyskerjentene» om unnskyldning

Statsminister Erna Solberg (H) sier Regjeringen vil ta initiativ til å se på grunnlaget for å rette en unnskyldning til kvinner som hadde kontakt med tyske soldater.

Mange unge jenter og kvinner som hadde kontakt med tyske soldater under krigen ble utsatt for uverdig behandling, mener statsminister Erna Solberg (H).
  • Andreas Bakke Foss
    Andreas Bakke Foss
    Journalist

Det skriver Solberg i et svar til stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Andersen rettet i forrige uke et spørsmål til statsministeren om hun var enig i «at det er på tide med en unnskyldning for uretten» norske kvinner som giftet seg med tyske soldater ble utsatt for, og viser til at de ble internert, deportert og fratatt sine norske statsborgerskap.

«Kvinnene ble dømt på et moralsk grunnlag og mye strengere enn menn som tjente seg rike på samarbeid med tyskerne.», skriver Andersen.

  • Aftenposten mener: «Tyskerjentene» fortjener en unnskyldning
For de fleste vil en unnskyldning nå komme for sent. Men for barn og barnebarn av disse kvinnene, tror jeg unnskyldning vil bety svært mye, sier Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV.

Solberg: Utsatt for uverdig behandling

«Mange unge jenter og kvinner som hadde kontakt med tyske soldater under krigen ble utsatt for uverdig behandling. Handlingene var preget av et kvinnesyn vi heldigvis har forlatt.», slik åpner Solberg sitt svar til Andersen.

Hun viser til at kunnskap og kunnskapsformidling er viktig slik både om samfunnet og offentlige myndigheter kan ta lærdom av det som skjedde.

«Som du påpeker i ditt spørsmål er det flere utsatte grupper som har fått en offentlig unnskyldning for urett de er utsatt for. Vi vil ta initiativ til å se nærmere på det historiske grunnlaget for å rette en unnskyldning til kvinner som hadde kontakt med tyske soldater.», skriver Solberg.

- Viktig å forstå alle sider av det som skjedde

«Det blir også viktig å se hvilke handlinger eller unnlatelser det er riktig at Norge som stat eventuelt beklager, og å forstå alle sider av det som skjedde. I den forbindelse vil vi også vurdere om det er andre grupper som ble utsatt for handlinger eller unnlatelser fra norske myndigheter under eller etter 2. verdenskrig som bør få en unnskyldning», avslutter Solberg og viser til varslede undersøkelser knyttet til behandlingen av NS-barna.

Les mer om

  1. Erna Solberg
  2. Regjeringen
  3. Karin Andersen