Ratifisering av delelinjeavtalen kan ta lang tid

Russland inngikk viktig avtale med USA for 20 år siden. Den er fortsatt ikke godkjent i dumaen, Russlands nasjonalforsamling.

Jens Stoltenberg tok i mot Dmitrij Medvedev i regjeringskvartalet tirsdag. Der la de to siste hånden på verket på enigheten om delelinje i Barentshavet. FOTO: DMITRY ASTAKHOV/AFP
  • Mari Torsdotter Hauge

Les også:

På en pressekonferanse på Statsministerens kontor like etter at de politiske toppmøtene mellom Stoltenberg og Medvedev var avsluttet, slapp Stoltenberg helt uventet den store nyheten om ny delelinje i Barentshavet.

— Oppsiktsvekkende og gledelig

Kristian Åtland. FOTO: FFI

Ekspertene hadde på forhånd vært pessimister og sagt at det var for mye som gjensto i forhandlingene til at man kunne få til en avtale nå, så Stoltenberg og Medvedev

Les også

- Tror ikke noen hadde forhåpninger om at de faktisk skulle bli enige

. Også forsvarsforsker Kristian Åtland.— Dette er en stor overraskelse, og det er både oppsiktsvekkende og gledelig at man nå har blitt enige om en delelinjeavtale, sier Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Aftenposten.no.

Han leder FFIs forskningsgruppe på Russland som samarbeidspartner og utfordrer.

Åtland er spesielt imponert over dramaturgien frem mot lansering av nyheten.

— Det er bra at begge parter klarte å holde dette hemmelig helt til pressekonferansen, og så ventet Stoltenberg helt til slutten av sitt innlegg ved å annonsere nyheten, sier Åtland.

- Men for å være litt festbrems, så er det en del usikkerhetsmomenter som gjenstår. Avtalen er ikke undertegnet fordi det er en del teknikaliteter som gjenstår. Vi vet ikke når den blir ratifisert, når den vil tre i kraft eller hvilke konsekvenser den vil få, sier Åtland.

Må vente på ratifisering

Særlig ratifiseringsprosessen kan bli vanskelig. Før avtalen kan gjøres gjeldende, må den ratifiseres både i den norske og den russiske nasjonalforsamling.

— Det gjenstår tekniske ting som koordinater, og selvøflgelig også ratifikasjon. Avtalen må godkjennes i Dumaen, og i Stortinget. Medvedev og jeg snakket om når vi kan ha den endelige undertegnelsen klar, og han sa i løpet av året, sa Stoltenberg til NRK like etter pressekonferansen.

Åtland mener man ikke har grunn til å være like optimistiske til ratifiseringsprosessen.

- Vi vet ikke om den russiske nasjonalforsamling er like kompromissvillig som Dmitrij Medvedev, sier Åtland, og viser til Russlands delelinjeavtale med USA.

De to landene inngikk alt i 1990 en avtale om delelinje i Beringstredet, forteller Åtland, men fortsatt, 20 år senere, har ikke Russland ratifisert denne avtalen.

Har tro på godkjenning

Seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror imidlertid Dumaen vil godkjenne avtalen.

– Det er sikkert noen som vil rope opp om at Russland her gir fra seg 80.000 kvadratkilometer. Men dumaen er kontrollert av Vladimir Putins parti, og Putin har selvsagt vært med på denne løsningen, sier til NTB.

Godzimirski karakteriserer felleserklæringen om delelinjen som en seier for fornuften, som gjør at en nå kan begynne å se framover. Hans NUPI-kollega Julie Wilhelmsen er enig.

– Dette er trolig en avtale som alle på toppen i Kreml er enige om. Derfor tror jeg ikke ratifiseringen av avtalen vil møte store problemer på russisk side.

Beringstredet med USAs Little Diomede Island til venstre og Russlands Big Diomede Island til høyre. FOTO: DAVE CAHOE/WIKIMEDIA COMMONS
Soner og delelinje i nord. Trykk på bildet for å se større versjon.