Fem personer funnet omkommet etter hyttebrann på Andøya

Fem personer er funnet omkommet i ruinene etter hyttebrannen på Andøya lørdag. De to siste ble funnet søndag ettermiddag.

Fem personer er døde etter en hyttebrann i Risøyhamn i Vesterålen natt til lørdag.

Kriminalteknikere fra Nordland politidistrikt og Kripos startet lørdag ettermiddag opp arbeidet med å gå gjennom åstedet for hyttebrannen natt til lørdag.

De jobbet på stedet utover natt til søndag, og i løpet av disse timene ble det gjort funn av to personer som begge var omkommet, opplyser politiet.

Søndag ettermiddag ble en tredje person funnet omkommet. Senere kom nyheten om at de to siste var funnet.

– Det er med tungt hjerte vi nå konstaterer at denne brannen har krevd fem menneskeliv. Politiet er lettet over at vi har klart å finne de som var savnet, men dette er en tung dag for de berørte og lokalsamfunnet, skrivet politiet i en pressemelding.

Ikke identifisert

De omkomne er ikke identifisert, men vil bli sendt til Universitetssykehuset i Tromsø for obduksjon og identifisering.

Bilene med de omkomne etter hyttebrannen i Risøyhamn i Vesterålen natt til lørdag kjøres ut søndag kveld.

Letearbeidet startet opp igjen klokken 11.30 søndag.

Totalt seks personer var i hytta i Vesterålen da det brant natt til lørdag. Fire av disse var barn under 16 år.

Åstedet ligger i Kobbedalen, et ganske isolert område utenfor tettstedet Risøyhamn. Det er ikke mobildekning der hytta sto og heller ikke veiforbindelse inn.

Overlevende måtte løpe flere kilometer etter hjelp

En person, en mann, klarte å komme seg ut, og måtte løpe flere kilometer til den lille bygda Bjørnskinn for å varsle om brannen. Mannen var tynnkledd og barføtt.

Da han nådde et hus med folk i fortalte han at det brant kraftig i hytta til familien hans, forteller datteren til ekteparet som hjalp ham til TV 2.

Ekteparet la et ullteppe rundt mannen og ringte deretter nødetatene. Anita Bertinussen Holm forteller at foreldrene var glade for å hjelpe, men at det preger dem. Bjørnskinn har en befolkning på 30 personer.

– Dette preger oss alle som bor her. Det er så dypt tragisk at det er ikke ord. Det familien og de pårørende skal gjennom nå av lidelse er ubeskrivelig, sier Bertinussen Holm.

Mannskaper fra brannvesen, Sivilforsvar og politi har jobbet på åstedet det siste døgnet. Det er brukt beltegående ATV for å frakte mannskaper og utstyr inn i området.

Hytta ble renovert i 2017

Ifølge NRK var hytta 90 kvadratmeter stor. Den ble bygget i 2005 og renovert i 2017, og hadde to etasjer med flere soverom.

Det var klokken 4.30 lørdag at nødetatene fikk melding om brannen. Da de kom til stedet var hytta allerede totalt nedbrent.

Senere på dagen sa politiet at de fryktet at de fem savnede hadde omkommet. Til NTB bekreftet politiet at det er en relasjon mellom de seks personene, men vil ikke gå mer inn på det eller si noe om alderen deres.

Åstedet ligger i Kobbedalen på Andøya.

Mannen som kom seg unna brannen blir ivaretatt av helsepersonell og av kriseteamet som er opprettet.

– Vi er fortsatt i sjokk

Personene involvert tilhører Vågan kommune i Lofoten. Kommunen har satt krisestab. Ordfører Frank Johnsen sier til NTB at han fikk beskjed fra politiet søndag morgen om at de hadde funnet noen i ruinene.

– Ut ifra beskrivelsen jeg fikk fra politiet var det dessverre forventet at de skulle finne omkomne, sier Johnsen.

Blomster og lys ved Svolvær skole lørdag kveld. Alle de involverte er fra Vågan kommune.

– Vi er fortsatt i sjokk og alle er veldig lei seg. Hele kommunen er preget, sier han og legger til:

– Jeg tror at mange har tenkt at selv om de fem har status som savnet, så er de antatt omkommet.

Lørdag ble skolene der de fire barna gikk åpnet for innbyggerne. Det vil de også være i dag, i tillegg til kirkene som åpnes fra klokken 16 i dag.

– Både skolene og kirkene var godt besøkte i går. Stort sett alle elevene besøkte skolen, sammen med foresatte, sier Johnsen.

Ved Svolvær skole er 5. og 10. trinn berørt, og ved Henningsvær skole er 7. og 10. trinn berørt, sier kommunalsjef for oppvekst og inkludering i Vågan kommune, Veslemøy Drangevåg, til TV 2.

På skolene mandag vil det bli satt inn ekstra tiltak.

– Vi forsterker opp bemanningen slik at det er voksne ute, det er voksne i gangene, vi har fått inn hjelp fra barne- og ungdomspsykiatrien ved Nordlandssykehuset som også er ute og bistår særlig de fire trinnene som er berørt på disse to skolene, sier Drangevåg.

Kripos frykter det vil ta lang tid å finne brannårsak

Det er lite som tyder på at det dreier seg om noe annet enn en tragisk ulykke, ifølge politiet.

Kripos har sendt spesialister for å hjelpe til i arbeidet etter den tragiske hyttebrannen i Andøy kommune. De frykter det vil ta lang tid å finne brannårsaken.

Forholdene på stedet er vanskelige, og brannskadene er store.

– Ut ifra bildene jeg har sett, så vil det bli krevende å finne årsaken til brannen. I tillegg er det mye arbeid som ligger bak for å identifisere de døde, sier seksjonssjef Håvard Haftor Arntzen i Kripos til NRK.