Norge

Sluttspurt i meglingen: 20.000 kan bli tatt ut i streik

Fristen for meglingen i lønnsoppgjøret i staten og kommunene nærmer seg. Hvis partene ikke blir enige, går lærere og helsearbeidere landet over ut i streik.

Riksmegler Mats Wilhelm Ruland kaller meglingen i lønnsoppgjøret for stat og kommune «krevende», men understreker at ingenting er avgjort ennå.
  • NTB
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist

– Det er en utfordrende megling. Det er avstand mellom partene, men ingenting er avklart ennå, sa riksmegler Mats Ruland onsdag kveld.

Han sa at det er utfordrende at det er anslått en ganske høy prisvekst i landet nå.

– Det gjør det kanskje vanskeligere å finne en løsning enn i år der prisveksten har vært lavere, sa Ruland.

Meglingen i lønnsoppgjøret for staten og kommunene er inne i sine siste timer. Midnatt natt til torsdag er fristen partene må forholde seg til. Få blir overrasket om meglingen går på overtid.

20.000 offentlig ansatte kan bli tatt ut i streik fra torsdag.

Lærere og sykepleiere krever lønnsvekst

I forkant av meglingen hos Riksmekleren har stemningen vært amper, særlig blant lærere og sykepleiere. De har gått høyt på banen med krav om solid lønnsvekst. Disse store gruppene føler seg grundig forbigått i fjorårets lønnsoppgjør.

Der måtte offentlig sektor godta en ramme på 1,7 prosent, i tråd med frontfaget, mens fasit for privat sektor ble 2,2 prosent.

– Dette lønnsoppgjøret må være mer enn et vanlig mellomoppgjør. Det må være starten på noe nytt som kan bidra til å løse et samfunnsproblem. Det sa Unios forhandlingsleder Steffen Handal da kravene ble overlevert i april.

Ender meglingen med brudd, kan lærere, sykepleiere og andre kommunalt ansatte bli tatt ut i streik. Unio har varslet at de vil ta ut 7000 av sine medlemmer hvis det blir streik. Disse er fordelt på en rekke skoler, barnehager og ulike typer helseinstitusjoner over hele landet.

Oslo kommune er et eget tariffområde. Her har Unio varslet at 647 medlemmer kan bli tatt ut i streik, mens Fagforbundet vil ta ut 1200 medlemmer. Begge har varslet at de vil ta ut ansatte i skoler og barnehager. I første omgang er det skoler og barnehager i Oslo vest som tas ut.

Kan trappe opp allerede torsdag

Fagforbundet har lagt seg på en mer forsiktig linje og vil i første omgang ta ut 4700 ansatte hvis det ender med streik i kommuneoppgjøret. VG skriver at det kan ligge an til en opptrapping allerede torsdag, dersom meglingen ender med konflikt.

– Vi har skjermet barn og unge, helse og alle som jobber med vaksinasjonsprogrammet i kommunene. Både skole, barnehage og SFO skal jobbe som vanlig, sier leder Mette Nord i Fagforbundet i en pressemelding.

For statens del kan brudd i forhandlingene føre til at 3500 ansatte i blant annet departementet, politiet og universiteter blir tatt ut i streik.

Les mer om

  1. Lønnsoppgjør
  2. Streik
  3. Unio
  4. Fagforbundet