Listhaug om å bli kalt "Europas Donald Trump": Åpenbart at de ikke har peiling på norsk politikk

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ut mot karakteristikk i amerikansk storavis.

Innvandringsministeren blir sammenlignet med Donald Trump, men forstår ikke selv sammenligningen.
  • Ingvild Fjelltveit

Washington Post har Sylvi Listhaug (Frp) med på sin liste over europeiske politikere de mener minner om Donald Trump.

Franske Marine Le Pen, nederlandske Geert Wilders og britiske Boris Johnson er andre navn på listen i saken "Meet the Donald Trumps of Europe".

Den anerkjente avisen hevder at selv om mange europeere uroer seg over Trumps popularitet i USA, har de selv flere politikere som minner om ham.

"Bondedatter" med badestunt

Om Sylvi Listhaug skriver avisen at den norske "bondedatteren" er en stigende politisk stjerne som har opplevd stor suksess i populistpartiet Frp.

De trekker frem Listhaugs badestunt i Middelhavet, som tidligere også har blitt latterliggjort av den populære amerikanske tv-komikeren John Oliver.

Avisen skildrer linjen hennes etter at hun tiltrådte som innvandringsminister som tøff, og trekker frem returneringen av asylsøkere til Russland.

Forstår ikke sammenligningen

– Det er ikke noe nytt for meg at man ønsker å stemple både meg og Fremskrittspartiet med merkelapper. I denne saken er det åpenbart at Washington Post ikke har peiling på norsk politikk, skriver Sylvi Listhaug i en sms til Aftenposten.

Hun trekker frem at mange av personene på avisens liste representerer en politikk som ikke minner om Frps.

– Mange av partiene i denne artikkelen har et enøyd fokus på motstand mot innvandring og vil ha en stor stat, er mot frihandel og ønsker høye skatter og avgifter. Påstandene faller på sin egen urimelighet, sier Listhaug.

I sms-en til Aftenposten peker Listhaug på at professor Frank Aarebrot tidlgere har sagt at det er urimelig å sammenligne Fremskrittspartiet med Sverigedemokratene, Dansk Folkeparti og Sannfinnene.

Hun kommenterer ikke den direkte sammenligningen med Donald Trump eller Marine Le Pen.