Norge

Fullvaksinerte får ha nærkontakt med hverandre og slipper smittekarantene

Statsminister Erna Solberg ble i forrige uke koronavaksinert med første dose. Hun er ikke fullvaksinert ennå. Foto: David Kringstad Grønvik/Forsvarets mediesenter / NTB

Regjeringen gjør lettelser for folk som er fullvaksinerte. De får ha nærkontakt med andre fullvaksinerte og slipper smittekarantene.

  • NTB

«I private hjem kan fullvaksinerte ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre fullvaksinerte. De kan også ha nær sosial kontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogrupper. I det offentlige rom er råd og regler like for både vaksinerte og uvaksinerte», skriver regjeringen i en pressemelding.

To doser er nødvendig for fullgod beskyttelse.

– Vi har stadig sikrere kunnskap om at vaksine beskytter godt mot å bli alvorlig syk og mot å smitte videre. Den kunnskapen må vi bruke til å lette på tiltak der det er mulig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Selv om beskyttelsen er god, er det likevel mulig å bli smittet av covid-19 for vaksinerte. Det er også mulig for vaksinerte å smitte andre.

– Ute blant folk kan man ikke vite om det er uvaksinerte personer i risikogruppen i nærheten. Så lenge det er mange som er ubeskyttet i samfunnet, og siden vaksinerte i noen tilfeller kan bli smittet og smitte andre, må råd og regler være like for alle i det offentlige rom, sier Høie.

Slipper smittekarantene

Fullvaksinerte trenger heller ikke lenger gå i smittekarantene.

Personer som har fått én dose, og det har gått mellom tre og 12 uker siden de fikk dosen, får også unntak fra smittekarantene dersom de testes mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten med en smittet.

Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til tirsdag 4. mai.

– Over 1,3 millioner nordmenn har nå fått minst én dose koronavaksine. Et unntak for smittekarantene for vaksinerte er en svært god nyhet, og vil lette hverdagen for mange, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.

Det gjøres ikke endringer i regelverket for innreisekarantene for personer som er vaksinert. Dette er noe som er til vurdering.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Vaksine