Reklamerer for nedgradering

Det vanligste er oppgradering, men nå reklamerer Lenovo for muligheten til å nedgradere operativsystem.

PC-produsenten Lenovo tilbyr nå en recovery-CD for nedgradering fra operativsystemet Windows Vista til forgjengeren Windows XP. Vista har høstet mye kritikk etter at det ble lansert i januar i år.

" Har du Microsoft Windows Vista Business eller Microsoft Windows Ultimate, men har behov for å bruke Microsoft Windows XP en stund til? For en begrenset tid, tilbyr Lenovo nå en recovery-CD som en måte å nedgradere fra Windows Vista ", skriver selskapet på sine hjemmesider.

Og den begrensede perioden er ikke bare noen uker. Den varer helt frem til 31. juli 2008.

Forhandleransvarlig i Lenovo Norge har nylig sendt ut informasjon om tilbudet til forhandlerne av PC-merket.

— Ikke gitt verdiøkning

Hanne Klausen, administrerende direktør i Lenovo Norge, forteller at de bare gjør det markedet etterspør.

— Vi ser at det har vært nødvendig nå å tilby en nedgradering fra Vista til XP. Lenovo følger det kundene og markedet etterspør, og vi ser at det er større etterspørsel etter XP på våre maskiner enn Vista på bedriftsmarkedet, sier Klausen til Forbruker.no.

Lenovo leverer i hovedsak til bedriftskunder.

— Tilbakemeldingene fra våre bedriftskunder har vært at de ikke har tatt i bruk Vista fullt ut og at Vista ikke har gitt dem den verdiøkningen som de hadde håpet på ennå, forteller Klausen.

Hun forteller at kunden, eller forhandler som gjør det på vegne av kunden, må ringe Lenovo support (815 21 550) for å få tilsendt recovery-CD med XP dersom maskinen er bestilt med Vista. - Dette er kostnadsfritt, og serienummer på maskinen(e) må oppgis ved henvendelsen, forklarer Lenovo-direktøren.

Initiativ fra Microsoft

Man kan også henvendelse seg direkte til Microsoft Support om man ønsker en nedgradering.

Det er Microsoft selv som har lagt til rette for at PC-produsentene skal kunne tlby nedgradering.

— Vi ser det ikke slik at alle forespørslene om nedgradering fra Vista til XP er noen trussel mot Vista. Samtidig har vi funnet frem en del tall og fakta som beviser at det ikke går så dårlig for Vista som mange hevder, har Microsofts John Ball uttalt.

Kritisert

Microsofts siste operativsystem, Windows Vista, har ikke vært like godt mottatt av alle. Det nye operativsystemet som nå er standard på de fleste nye PC-er skiller seg mye mer fra forgjengeren enn vanlig.

Se hvordan Wikipedia oppsummerer de kritikkverdige punktene her.

Sjefen for verdens fjerde største PC-produsent, Acer, mener hele PC-industrien er skuffet over nyvinningen.

— Hele industrien er skuffet over Vista. Jeg tror ikke noen har kjøpt en PC bare for å få Vista, forteller Gianfranco Lanci.

Han peker på stabilitet som et av de største problemene.

Måtte relansere XP

Også PC-produsenten Dell misliker det nye operativsystemet.

Dells Niall Fitzgerald beskriver Vista som stort og komplekst og mener det kreves for mye av brukerne for å gå over fra forgjengeren XP til Vista.

Dell fikk så mye kritikk når de trakk tilbake Windows XP at de så seg nødt til å relansere operativsystemet.

Tross all kritikken kan Microsoft skryte av gode Vista-tall. I slutten av juli var det solgt hele 60 millioner eksemplarer av operativsystemet.

Har du prøvd Windows Vista? Hva synes du? Fortell i kommentarfeltet over.

Skjermdump fra Windows Vista.