Prinsesse Ingrid Alexandra feirer 18-årsdagen

Prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag skal feires to dager til ende. Durek Verrett gjorde sin første offisielle opptreden, da han ledsaget prinsesse Märtha til regjeringsmiddag torsdag kveld.

Prinsesse Ingrid Alexandra holdt tale for gjestene.

Etter litt over en uke som forlovet, var Märtha Louise og Durek Verrett til stede ved feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag.

Til musikk fra korps og kor kom det nyforlovede paret på rød løper. Durek Verrett hilste dypt på statsminister Jonas Gahr Støre og Oslos ordfører Marianne Borgen. Folkemengden og fotografene ropte på Durek. Paret smilte og vinket, før de gikk inn.

Deretter kom hovedpersonen selv, prinsesse Ingrid Alexandra og resten av kongefamilien.

Dette var regjeringens gave til den kommende tronarvingen, en festmiddag med over 200 spesielt inviterte gjester og opptredener fra flere kjente artister.

Myndighetsdagen var 21. januar, men pandemien har forskjøvet feiringen med flere måneder.

Middagen ble holdt på Deichman bibliotek i Bjørvika i Oslo.

Allerede fra klokken 17 begynte de første gjestene å ankomme festen. De ble møtt med korpstoner og rød løper.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett ankom festen.

Offentlig debut for Durek Verrett

For Märtha Louise og Durek Verrett er det første gang de viser seg offentlig etter at forlovelsen deres ble offentliggjort 7. juni. Det er også første gang Verrett ledsager prinsesse Märtha på en offisiell tilstelning.

Ifølge kongehus-ekspert og historiker Trond Norén Isaksen, er det vanlig å bli invitert til offisielle arrangementer når man er forlovet med en i kongefamilien.

Men han håpet ikke Verretts deltagelse i Oslo ville overskygge feiringen.

– Med tanke på all medieinteressen rundt forlovelsen den siste uken, så er jeg redd for at hans tilstedeværelse vil kunne overskygge for prinsesse Ingrid Alexandra, sa Norén Isaksen før festen.

Han mente det ville være synd om fokuset ikke ble på landets fremtidige statsoverhode og hennes myndighetsdag.

– Historisk

På selve myndighetsdagen i januar var prinsesse Ingrid Alexandra med sin bestefar kong Harald i statsråd. Her møtte hun statsministeren og regjeringen.

I sin tale til Ingrid Alexandra viste statsminister Støre til da prinsessen ble født.

– Da du ble født en råkald januardag for 18 år siden, fortalte din stolte far at du var det vakreste og fineste pikebarn i verden, sa statsministeren.

– Det er ikke helt uvanlig at stolte fedre bruke slike ord om sitt nyfødte barn. Men til forskjell fra alle de andre vakre og fine barna som ble født 21. januar 2004, var din fødsel toppsak på nyhetene, sa han og viste til at Ingrid Alexandra ble født som den første kvinnelige tronarving i kongerikets historie.

– Nå har du passert 18 år og er myndig. Det er historisk, sa statsministeren.

Støre rådet også prinsessen til å være den hun er og hegne om det vanlige.

– Du står frem som en vanlig, uvanlig jente, sa Støre.

Takket gjestene

På gjestelisten var ungdommer fra hele landet, resten av kongefamilien, regjeringsmedlemmene og flere andre politikere. I tillegg kom personer som har utmerket seg på ulike felt som kultur eller idrett.

Hovedpersonen selv talte også. Her takket hun for «en fantastisk feiring».

Hun uttrykte også takknemlighet for å vokse opp i et land med tillit mellom folk og med fellesskap der en prøver å finne gode løsninger.

Det er imidlertid ikke første gang den unge tronarvingen taler offentlig. Det gjorde hun også under sin konfirmasjon i 2019.

Gjestene ankom festen:

Ansatte kritisk

Under festen holdes biblioteket stengt for publikum. De har ført til reaksjoner blant annet hos de ansatte.

Ledelsen ved biblioteket hadde sagt ja til å la regjeringen feire tronarvingens myndighetsdag der. De tillitsvalgte reagerer på at beslutningen ikke ble drøftet med dem, skriver VG.

– Det er flaut at det flotteste bygget i byen, hvis viktigste funksjon er å være tilgjengelig for alle, blir omgjort til et lukket selskapslokale for fiffen, skriver Jenny Dellegård, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet Deichmanklubben og Goro Aarseth i Bibliotekarforbundet Deichman i et innlegg i Dagbladet torsdag.

Ledelsen forsvarer stengingen. De viser til at det er snakk om én dag og at 18 andre bibliotek er åpne i Oslo.

Dekkede bord før gjestenes ankomst.

Fortsetter festen fredag

For de fleste offentlige gjestene fortsetter feiringen av den kommende dronningen fredag.

Da holder kongen og dronningen gallamiddag.

Gjestelisten avslører en massiv oppslutning fra alle europeiske kongehus med unntak av det britiske.

Også her er Märtha Louises forlovede Verrett og hennes tre barn med.