Bli en effektiv chatter

Mye mas med Messenger? Slik tar du kontroll.


Lynmeldinger eller instant messaging, kommunikasjon over Internett i realtid, er ikke bare for chatte-lystne tenåringer. Flere og flere arbeidsplasser tar i bruk slike verktøy for å kunne kommunisere lettere og mer effektivt.

Men er du egentlig effektiv når du stadig blir forstyrret av vinduer som popper opp for å fortelle deg at den og den har logget av og når venner kontakter deg på de mest upassende tidspunkter?

Lynmeldingstjenester som Windows Messenger, AOL Instant Messenger, iChat, Yahoo! Messenger og Goggle Talk har alle noen valg du kan gjøre for at tjenesten skal bli mindre masete og du mer effektiv. I tillegg er det noen triks du kan gjøre selv.

Tips til en mer effektiv messaging-hverdag:

Kun folk du kjenner

Det første du bør gjøre er å kun tillate venner å sende deg beskjeder. Det er ikke rart du blir distrahert hvis hvem som helst kan logge seg på og spørre deg om ting. I de forskjellige tjenestene har du ofte et valg som heter noe i nærheten av "Tillat kun kontakter fra kontaktlisten" .

Blokkér skravlebøtter

Sannsynligheten for at du har en venn eller venninne som skravler i overkant mye, er stor. Men det er ikke noe i veien for å blokkere han eller henne av og til. Du syns kanskje det høres slemt ut, men den du blokkerer vet ikke at du har gjort det. Når du er klar for skravling igjen er det bare å logge skravlebøtta inn igjen. Ulempen med blokkering er at den du har blokkert tilfeldigvis kan finne ut at du har blokkert han eller henne gjennom felles venner som avslører at de snakker med deg akkurat nå...

Bruk status-valgene aktivt

Et annet godt tips er å bruke status-valgene aktivt. Ofte kan du velge standardstatuser som "opptatt" , "straks tilbake" , "jobber" , "borte" osv. Og tro det eller ei, men de fleste har faktisk respekt for statusopplysningen. Noen messenger-tjenenester tillater også at du skriver inn hva som helst i status-feltet. Husk imidlertid at om du har statusen din uforholdsmessig mye på det samme, for eksempel "opptatt" , kan det være fare for at dine kontakter vil begynne å kontakte deg allikevel. Bruk derfor de forskjellige statusene aktivt, ved å slå dem av og på.

Bruk forhåndsinnstilt hjelp til status

Hvis du er litt distré og hele tiden glemmer å forandre på statusen, kan det være lurt å gå inn på innstillinger og krysse av for at programmet automatisk skal sette deg til "borte" når du har vært inaktiv i mer enn for eksempel fem minutter.

Logg "usynlig" inn

Noen ganger kan det være nødvendig å logge kjapt inn for å spørre en person om noe spesielt, for så å logge fort av igjen. Da kan det være en god idé å logge inn som "usynlig". Da er du pålogget, men ingen av dine kontakter ser at du er det.

Dropp alle beskjedene

Du trenger ikke få beskjed hver gang folk logger inn og ut. I for eksempel Windows Messenger kan du gå til verktøy — alternativer -innstillinger og fjerne krysset foran "Vis varsler når kontakter logger på" , "vis varsler når jeg mottar en direktemelding" og, kanskje spesielt, "Spill av en lyd når kontakter logger på eller sender en melding" . Du har også et valg for "Blokker varsler og sett status til opptatt når fullskjermsprogrammer kjører" .

Hold orden på meldingsvinduene

Hvis du bruker en direktemeldingstjeneste veldig aktivt i jobben og i tillegg har anledning til å bruke to skjermer, kan det være lurt å legge alle samtalene og alt som har med meldingstjenesten på den ene skjermen. I operativsystemer med mulighet for flere skrivebord, kan du dedikere et eget til pratevirksomheten.

To forskjellige kontoer

Har du veldig mange på kontaktlisten din, kan det være en idé å ha en egen konto du logger inn på i jobbsammenheng, med kun kolleger og seriøse kontakter, og en privatkonto med alle vennene. På den måten slipper du å bli forstyrret av en skravlete venninne på jobben hver dag. To kontoer får du med to forskjellige e-post-adresser. Bare husk at du må innom e-post-kontoene du oppretter i blant, slik at kontoene ikke blir slettet. Har du flere effektiviserings-tips? Send dem hit!

Kilder: Lifehacker.com, Aol.com, Windows live services