Håper Clinton improviserer i Norge

Når Bill Clinton besøker tre byer i Norge på fire dager, håper arrangøren at han går ut av det oppsatte og hemmeligstemplede programmet.

Clinton skapte lett kaos da han under et tilsvarende besøk i Frederikshavn i september i fjor gikk ned blant publikum og signerte autografer i nesten to timer. Mens motorveien til flyplassen i Ålborg var avstengt i fem timer, valgte Clinton å stanse to ganger for å håndhilse og snakke med vanlige folk.

– Det er slike episoder vi håper den karismatiske ekspresidenten varter opp med. Men vi aner på forhånd ikke om det skjer, sier Henrik Røde Jensen. Han er arrangementsansvarlig for møtene med Clinton og Hans Blix i Polarhallen i Tromsø 20 mai, Grieghallen Bergen 22. mai i tillegg til Clinton og Kofi Annan i Oslo Spektrum 23. mai.

OL og nordområder

Norgesturneen starter søndag i Tromsø der ordfører Herman Kristoffersen har ytret ønske om å få drøftet nordområdespørsmål, vaksiner og vinter-OL med Clinton.

Et omfattende sikkerhetstiltak som inkluderer både politiets sikkerhetstjeneste og Secret Service, og anti-terrorstyrker er forventet. Verken politiet i Tromsø, Bergen eller Oslo har fått midler fra Politidirektoratet for å dekke inn ekstrautgiftene i forbindelse med de kommersielle besøkene der de eksklusive foredragsholderne stiller opp for millionbeløp.

– Sikkerhetsopplegget er på et lavere nivå enn om det hadde vært George W. Bush som kom på søndag. Som alltid ved slike anledninger, gir vi ingen detaljer om sikkerhetsopplegget, sier politimester i Tromsø, Truls Fyhn, til NTB.

Ikke glødende interesse

Clinton og Blix ankommer Tromsø med privatfly. De skal stå på scenen i Polarhallen for godt betalende tilskuere. Til tross for at arrangøren lokker med to av verdens beste foredragsholdere, har ikke Tromsø-folk sprengt billettlukene. Fram til onsdag var bare knapt en tredel av de 3.500 tilgjengelige billettene til Tromsø-møtet solgt.

– Så langt vet vi at det er solgt 1.100-1.200 billetter, men vi vet av erfaring at det er mange som utsetter kjøpet til de to siste dagene. Vi hadde håpet på 2.000 i Polarhallen, men sier oss fornøyd med at det i alle fall vil være langt over 1.000 til stede i hallen, sier salgsansvarlig Knut Einar Olsen til NTB.

Hemmelig i Bergen

Også i Bergen har forhåndssalget gått tregere enn det optimistene hadde grunn til å håpe på. Bergens Tidende kunne 29. april melde at bare 700 billetter var solgt til arrangementet i Grieghallen som kan romme 2.000. Nå nekter Rune Iversen i Tema Foredrag å si noe som helst om billettsalget i Bergen.

– Det er langt flere enn 700. Men vi går ikke ut med tallene. Litt spenning må vi bevare til arrangementet, sier Iversen til NTB.

Heller ikke den danske hovedarrangøren Henrik Røde Jensen vil gå ut med konkrete tall over hvor mange som er villige til å bruke 1.000-3.000 kroner for å høre på Clinton, Blix og Annan.

– Jeg har faktisk ingen oppdatert oversikt. Vi ser at nordmenn er litt trege i avtrekkeren, men har håp om fullt hus i Grieghallen og godt oppmøte i Oslo Spektrum, sier Røde Jensen til NTB.