Norge

Nekter for å ha overfalt Kadra

De to mennene som mandag ble pågrepet og siktet for å ha overfalt Kadra, nekter straffskyld.

– De nekter også for å ha vært til stede da Kadra ble overfalt, sier politioverbetjent Janne Stømner ved Sentrum politistasjon til NTB.

De to mennene ble avhørt av politiet mandag kveld. Ingen av dem ville ha forsvarer til stede. Stømner ønsker ikke å si noe om hva som kom fram i avhørene. Tirsdag vil det bli tatt stilling til om mennene skal fremstilles for varetektsfengsling.

Gjenkjent

De to pågrepne er begge somaliere i begynnelsen av 20-årene. De ble gjenkjent på gaten av en bekjent av Kadra mandag ettermiddag, og pågrepet like etter. De er siktet for legemsfornærmelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Det var en ren tilfeldighet at de to somalierne ble pågrepet, forteller politioverbetjent Janne Stømner til NTB.

– En bekjent av Kadra hadde vært i avhør hos oss. Da hun gikk ut fra politistasjonen så hun de to og ringte oss umiddelbart, sier Stømner.

Hun forteller at polititjenestemenn løp ut fra politistasjonen og pågrep de to inne i en butikk ved Youngstorget i Oslo sentrum klokken 13.10.

Kadra sa selv like før pågripelsen at begge de to hadde deltatt i overfallet natt til torsdag i forrige uke.

Ytterligere seks deltok

Ytterligere seks personer skal ha deltatt i overfallet. Dette er tre menn og tre kvinner. Foreløpig er ingen konkrete personer etterlyst.

Politiet var før avhørene ikke sikker på hvilke roller de to pågrepne skal ha hatt under overfallet.

Begge de to er relativt godt kjent av politiet. De er begge tidligere domfelt, opplyste politiadvokat Kåre Solvoll på pressekonferansen på Sentrum politistasjon i Oslo mandag ettermiddag. Den yngste av de to mennene er tidligere domfelt for henholdsvis vinningsforbrytelser og vold, bekreftet juristen.

Utvises?

Regjeringen mener overfallet på Kadra er så alvorlig at det gir grunnlag for å reise utvisningssak. De to mennene som ble pågrepet mandag, er somaliske statsborgere.

– Overgrep på åpen gate er en type overgrep mot kvinner som er så alvorlig at det absolutt gir grunnlag for å reise utvisningssak, sier statssekretær Libe Solberg Rieber-Mohn (Ap) i Arbeids— og inkluderingsdepartementet til NTB.

– Det er totalt uakseptabelt å utøve vold mot en ung jente som bruker sin ytringsfrihet. Jeg skjønner at folk flest ikke vil akseptere at voldsmenn uten norsk statsborgerskap får bli i Norge, sier Rieber-Mohn videre.

Hun understreker at politiet må få tid til å etterforske overfallet, men mener det er viktig å få fortgang i saken.

Samtale med Kadra

Politiet sa til NTB søndag at trusselen mot Kadra øker så lenge hun hele tiden åpner en debatt og dermed stiller seg i front.

Mandag ettermiddag hadde politiet nye samtaler med den norsk-somaliske kvinnen for å finne ut hvordan hun bør beskyttes. Hun har allerede fått voldsalarm.

– Vi har snakket med Kadra og har en god dialog. Jeg ønsker ikke å gå konkret inn på hva vi gjør i forhold til sikkerheten hennes, sier Stømner.

Kadra har i dag skjult identitet og bor på hemmelig adresse.

Fornærmet Koranen

Kadra ble overfalt av en somalisk gjeng på gaten i Oslo sentrum natt til torsdag i forrige uke. En av gjerningsmennene skal ha ropt til henne at hun har fornærmet Koranen. Bakgrunnen for overfallet var trolig at Kadra i et intervju i VG tirsdag i forrige uke sa at kvinnesynet i Koranen bør revurderes.

Kadra ble kjent da hun i 2000 ved hjelp av skjult mikrofon i TV-programmet Rikets tilstand avslørte imamenes forhold til omskjæring.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Eiendomsinvestor ble brutalt overfalt og mishandlet. Nå varsler en politimann om svak og mangelfull etterforskning.

 2. OSLO

  Ungdommer sloss med machete på Tøyen

 3. OSLO

  Tre biler kolliderte – trakk våpen og balltre

 4. NORGE

  Mann pågrepet for overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn

 5. OSLO

  Oslo-politiet: Flere siktet etter Vestli-skyting

 6. NORGE

  Én siktet etter knivstikking i Oslo