Sikrere korthandel på nettet

Kortnummer og utløpsdato er ikke lenger nok til å bestille varer på Internett. Kortselskapene Visa og Mastercard innfører passord ved bruk av kredittkortet på Internett.

  • Morten Andersen

I Norge gjelder foreløpig ordningen for drøye 500.000 kunder i DnB NOR. Den nye sikkerhetsstandarden innebærer at kundene må oppgi en personlig kode når de bruker kortet til å betale for varer og tjenester på Internett.

300 norske nettbutikker er med i den nye ordningen. Globalt er tallet over 15.000.

— Det nye sikkerhetssystemet vil bidra til å redusere muligheten for svindel betraktelig ved at det ikke er tilstrekkelig kun å legge igjen kortnummer og utløpsdato, sier viseadministrerende direktør Morten Gulbæk i Teller AS, tidligere Visa Norge.

Han frykter ikke at det skal bli mer komplisert å handle på nettet.

— Kortkunder er vant til å bruke koder i minibanker og butikker. Den nye ordningen dekker et kundebehov for å føle sikkerhet ved handel på Internett, sier Gulbæk.

I 2003 ble norske Visa-kort brukt til å handle for 3,2 milliarder kroner på Internett, ifølge Teller. En betydelig økning er ventet i 2004.

Flere andre banker vurderer nå å følge etter. Børre Gundersen er ansvarlig for de elektroniske tjenestene til Nordea i Norge. Han sier at banken vurderer å innføre den nye ordningen.

— Vi har vært avventende så langt, men er i en beslutningsprosess, sier Gundersen.

Leder for betalingssystemene i Skandiabanken, Gunnar Senum, sier at banken vurderer mange nye produkter og tjenester for å øke sikkerheten ved netthandel.

— Vi følger utviklingen nøye, og er spent på hvordan dette nye systemet vil fungere. Det er et behov for at kundene føler seg trygge når de handler på nettet eller bruker nettbanken, sier han.