Norge

Gjetere raser mot bjørneslipp

For å sikre biologisk mangfold settes det ut slovenske brunbjørner i Pyreneene i Frankrike. Det har satt gjeternes sinn i kok.

  • Randi Randi Johannessen

Bestanden av brunbjørner i Pyreneene er truet, og for å opprettholde bestanden har de franske myndighetene importert fem brunbjørner fra Slovenia. Dersom de slovenske bjørnene ikke settes ut, vil arten dø ut i løpet av få år, skriver den danske avisen Politiken i dag.

Bitter strid

Der slutter det som skulle bli en suksesshistorie for Frankrikes økologiminister Nelly Olin. De fem bjørnene skulle være et bevis for at myndighetene tar bevaring av naturen alvorlig og at økologisk mangfold er viktig. I stedet førte bjørnene til en bitter strid mellom bjørnemotstandere og forkjempere for bjørnene.

Honningkrukker med glasskår

I Pyreneene holdt lokale gjetere og bønder store demonstrasjoner i gatene. Og at de bjørnemotstanderne mener alvor, viser metodene de har tatt i bruk. Politikere mottar drapstrusler, og det har også blitt funnet honningkrukker fylt med knivskarpe glasskår.

Sluppet ut i all hemmelighet

På grunn av den sterke motstanden ble de to første brunbjørnene, binnene Franska og Palouma sluppet ut i all hemmelighet i Bagnères-de-Bigorre i slutten av april i år. De tre siste bjørnene ble holdt tilbake i Slovenia fordi gjeternes og bøndenes organisasjoner klagde inn vedtaket til den høyeste rettsinstansen i Frankrike, statsrådet. Statsrådet avgjorde at mangfold og bevaring av naturen må komme i første rekke, og dermed har myndighetene fått grønt lys til å slippe ut de tre siste bjørnene.

Redd for sauebestanden

Rovdyr tar mellom 200 og 400 sauer årlig i området, og bjørnemotstanderne mener de innførte bjørnene vil øke tallet dramatisk. I tillegg er gjetere definert som en truet yrkesgruppe. Motstanderne mener at myndighetene må ta hensyn til gjeterne, ikke mangfold i naturen. De mener også at befolkningstettheten i regionen har blitt så stor at det er farlig å ha ville bjørner i området.

Støtter myndighetene

Majoriteten av befolkningen støtter myndightenes forsøk på å øke bjørnebestanden. Historisk har det alltid vært bjørner i området, og ifølge bjørneforkjemperne utgjør ikke bjørner den største trusselen mot sauene. De slovenske bjørnene vil bevare områdets unike natur og regionens kulturarv, noe som vil komme alle til gode i form av turisme og økt næringsvirksomhet.

  1. Les også

    Isbjørnen truet av utryddelse

Gjetere og bønder protesterer mot at ytterligere tre bjørner skal settes ut i Pyreneene. Foto: AP Photo/Remy Gabalda

De slovenske bjørnene kan gå en usikker fremtid i møte. Bjørnemotstanderne har blant annet satt ut honningkrukker med glasskår. Foto: AP Photo/The San Diego Zoo