Etterforsker politiet for ikke å ha tatt voldtektsanmeldelse på alvor
Spesialenheten for politisaker åpner sak mot Oslo politidistrikt som ikke trodde på en kvinne som anmeldte at hun var blitt voldtatt på en benk i sentrum.
To menn ble i forrige uke dømt til fengsel i fire år og tre måneder for den brutale voldtekten, som skjedde utendørs ved Akerselva natt til 26. juni i fjor.
Sterkt preget av hendelsen slo 33-åringen seg vrang på legevakten, og vektere la henne i jern før politiet overtok.
Helsepersonellet tok kvinnen på alvor og sikret spor på voldtektsmottaket, men da hun anmeldte overfallet til politiet ble saken lagt til side fordi hun hadde en forhistorie med rus og psykiatri.
Åpner sak
Oslo tingrett kom med uvanlig sterk kritikk av Oslopolitiet i dommen. Saken vakte oppsikt, og nå vil Spesialenheten for politisaker be om sakens dokumenter:
— Vi har bestemt oss for å rette en henvendelse til Oslo politidistrikt. Dette vil skje i løpet av mandagen, bekrefter etterforskingsleder Knut Wold ved Spesialenheten, avdeling Øst-Norge overfor Aftenposten.
Politiet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken:— Oslo politidistrikt må avvente en eventuell henvendelse fra Spesialenheten, sier pressesjef Unni Grøndal.
Les også:
Voldtektsoffer lagt i jern - deretter avvist av politiet
Tok selvkritikk
Ifølge dommen fra Oslo tingrett var det en tilleggsbelastning for voldtektsofferet at politiet ikke tok anmeldelsen hennes på alvor.
Først da hun fikk hjelp fra personalet på sykehuset til å anmeldte voldtekten for annen gang, gikk politiet med på å etterforske saken.
— Vi vil nå gå inn i vår organisasjon for å få alle fakta på bordet. Spesielt i voldtektssaker er det viktig med straksetterforskning. Dette skal vi være gode på. Og det skal ikke skje at sårbare fornærmede opplever at de ikke blir tatt på alvor, sa visepolitimester Gro Smogli ved Oslo politidistrikt til Aftenposten i forrige uke.
Et halvt år etter voldtekten valgte 33-åringen å ta sitt eget liv.
- En tilleggsbelastning
« Etter rettens syn er det en klar mulighet for at politiets avvisende holdning kan ha gjort voldtektshendelsen enda mer belastende», skrev tingrettsdommer Espen Bjerkvoll, og fortsatte:
« Selv om hun også tidligere har forsøkt å ta livet sitt, er det naturlig å sette voldtekten i sammenheng med at hun tok sitt eget liv i desember 2013, uten at man kan si at voldtekten er den direkte årsaken til selvmordet. »