Håper på mer enn ti tusen barn og unge i norske klimastreiker

Denne uken streiker unge over hele verden for klimaet. Neste fredag gjør elever ved norske skoler fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord det samme.

Klimastreikene har spredt seg verden over. Her fra en aksjon i Brussel i februar i år.

– De som tror unge streiker fordi de vil slippe mattetimen har ikke fått med seg hvor bekymret mange er for fremtiden, sier leder for Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord.

Neste fredag i Norge

Mange norske ungdommer har allerede hektet seg på «Fridays for future» – klimaopprøret som startet med at 16 år gamle Greta Thunberg begynte å streike foran den svenske riksdagen i fjor høst.

Fredag 15. mars kan bli den største internasjonale markeringen så langt, med planlagte skolestreiker i mer enn 1200 byer og 90 land, ifølge CNN.

Skoleelever i Bergen klimastreiket allerede 14. mars. Men den store norske aksjonen kommer først fredag 22. mars.

– Det er mest av praktiske årsaker. Vi hadde allerede planlagt vardebrenning for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja denne helgen, og mange av de samme personene skal være med på klimastreiken, sier Eiterjord.

Gaute Eiterjord er leder i Natur og Ungdom.
  • Vil du vite mer om klimastreiken? Hør på Aftenposten-podcasten Forklart:
Les også

Kampen om korallrevene

Risikerer udokumentert fravær

Streikeinitiativene kommer fra en bred sammenslutning av ungdomspolitikere, miljøorganisasjoner og andre engasjerte ungdommer. Det er Natur og Ungdom som står for den praktiske delen av arrangementene.

– Nå er vi oppe i mer enn 40 steder, men det kommer nye hver dag, sier Eiterjord.

Han tror det kan bli så mange som 10.000 streikende elever landet rundt på fredag.

Mens noen lærere og skoler er med på initiativet, risikerer andre at det blir ført udokumentert fravær for klimastreiken.

– Det er en veldig symbolsk handling. Politikere og lærere sier utdanning er viktig for fremtiden. Når elevene velger å droppe skolen, er det fordi klimasaken er enda viktigere, sier Eiterjord.