Norge

Salmonellautbrudd i ti fylker

27 personer i alderen 2 til 91 år fra ti fylker i Norge er trolig smittet av bakterien Salmonella agbeni.

 • NTB

Tirsdag var det registrert samme type salmonellasmitte hos 21 personer, med mistanke om at ytterlige seks personer er smittet, opplyser Mattilsynet. Personene er i alderen fra to til 91 år. Det er 11 menn og 16 kvinner, fra Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Ettersom alle pasientene i utbruddet har en salmonella-variant med nøyaktig samme DNA-profil, mener Mattilsynet det er en felles smittekilde. Mest sannsynlig er det en matvare, som er distribuert i hele landet.

Mattilsynets lokale avdelinger intervjuer nå pasientene om hva og hvor de har spist og drukket, samt hva de har vært i kontakt med, før de ble syke. Om en felles smittekilde fra mat, dyr eller miljø peker seg ut, har tilsynet ansvaret for å lede sporingsarbeidet langs matkjeden.

Komplisert jobb

– Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommuneoverleger og Veterinærinstituttet for å etterforske hva som kan være smittekilden til utbruddet. Dette arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, sier seniorrådgiver Turid Berglund i Mattilsynets seksjon hygiene og drikkevann.

Hvert år blir det meldt om mellom 900 og 1.300 sykdomstilfeller til Folkehelseinstituttet. De fleste blir smittet i utlandet.

Beskyttelse

Salmonellabakterier kan ikke skylles vekk med vann, noe som kan gjøre det vanskelig å beskytte seg mot smitte om smittekilden er noe spiseferdig.

– God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre smitte av salmonellabakterier mellom matvarer og mellom mennesker. Er man syk med diaré, skal man også unngå å lage mat til andre. Et generelt og godt råd er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking dreper salmonellabakteriene, sier Berglund.

Les mer om

 1. Kjøkkenhygiene
 2. Folkehelse
 3. Salmonella
 4. Folkehelseinstituttet

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Salmonellasmitte påvist i fem fylker

 2. NORGE
  Publisert:

  Salmonella påvist i produktet «Eksotisk Miks» fra Bama

 3. NORGE
  Publisert:

  BAMA trekker tilbake tørket fruktblanding – mistenker salmonellasmitte

 4. NORGE
  Publisert:

  Salmonella-utbrudd blant hester: vet ikke hvor smitten kommer fra

 5. NORGE
  Publisert:

  Flere smittet av tarmbakterie – FHI starter utbruddsetterforskning

 6. NORGE
  Publisert:

  Rakefiskalarm: 14 personer syke, to partier trukket tilbake