Expert godtar tariffavtale for de ansatte

Elektrokjeden Expert godtar tariffavtale for de ansatte i 23 butikker for å unngå streik.

Expert godtar tariffavtale etter mekling med Handel og Kontor.
  • Ntb

– Streik og boikott kan ha store konsekvenser. Den risikoen var vi ikke villig til å ta, sier HR— og personalleder Morten Hovland i Expert.

– Vi valgte trygghet for de ansatte fremfor prestisje, legger han til.

Butikkjeden har vært i mekling med Handel og Kontor. Dersom det ikke hadde blitt en enighet, ville det blitt streik i ni butikker fra fredag.

Avstemninger

Kjeden har høstet kritikk fra flere fagforeninger etter at det i mars ble kjent at den ville si opp den kollektive lønnsavtalen for flere hundre ansatte og heller øke de ansattes bonusandel. Både SV og Rødt rykket ut og ba kunder boikotte butikkjeden.

Nå har det vært lokale avstemninger i 23 egeneide butikker som har hatt tariffavtale. Et flertall i tolv av butikkene ønsket å fortsette med tariffavtale, mens elleve butikker ønsket en ny avtale. Nå fortsetter alle de ansatte med samme tariffavtale.

– Vi beklager sterkt at våre ansatte i disse butikkene ikke selv får velge mellom den gamle tariffavtalen eller ny lønnsavtale. Vi mener den varslede streiken og boikottplanene fra Handel og Kontor ville sette arbeidsplassene i fare, sier Hovland.

Han sier kjeden derfor ikke så noen annen mulighet enn å godta tariffavtaler i alle butikkene, selv om det strider med ønskene til et stort antall ansatte.

– Vi synes dette er beklagelig, men må forholde oss til at Handel og Kontor i denne saken har maktmidler som hindrer mange ansatte i å få oppfylt sine ønsker, sier Hovland.

Kan ha bonusavtale i tillegg

Partene i konflikten ble enige onsdag formiddag. Handel og Kontor (HK) er svært glad for avtalen.

– Vi er veldig godt fornøyd med at vi fikk tariffavtalen på plass der vi krevde videreføring. En streik er ikke ønskelig for noen av partene, sier første nestleder Bjørn Mietinen i Handel og Kontor til NTB.

Om uttalelsene fra Expert-sjefen om at mange ansatte nå ikke får velge lønnsavtale selv, svarer Mietinen at det ikke er noe i veien for at bedrifter kan ha en bonusavtale oppå tariffavtalen.

Handel og Kontor har ønsket å videreføre tariffavtalene, fordi de mener det motsatte ville ført til et rettighetstap for de ansatte.

– HK har hatt stor pågang også fra andre ansatte i elektronikkbransjen som ønsker å organisere seg for å få tariffavtale, tillitsvalgte og trygge lønns- og arbeidsvilkår. Expert kan nå bli et foregangseksempel på dette området, sier Mietinen.