Godterifabrikk-ansatt: – Det er ingen skam å snu

– Sukkervareavgiften setter arbeidsplassene våre i fare, sier Brynhild Gruppens Therese Knutzen, som onsdag demonstrerte foran Stortinget.

Brynhild-ansatte under demonstrasjonen foran Stortinget onsdag. Fra venstre Vigdis Korpiselka, Charlotte Danielsen, Tone Aasvold, Therese Knutzen, Ida Klev Andersen, Hans Hoskildsen og Jan Stang.

Ansatte fra både Freia, Nidar, Coca-Cola, Ringnes og Brynhild møtte opp i forkant av trontaledebatten for å demonstrere mot økningen i avgiften som kom ved nyttår.

I fjorårets budsjettforhandlinger ble den besluttet økt med 83 prosent for 2018. Nå vil bransjen at Regjeringen reverserer ordningen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tok gladelig imot sjokolade da han møtte organiserte i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og andre som demonstrerte mot sukkeravgiften onsdag.

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) organiserte markeringen, men også ledelsen fra blant andre Brynild Gruppen, som har hovedkontor i Fredrikstad, deltok.

Side om side

– Vi står side om side med NNN i denne saken. Sukkervareavgiften setter arbeidsplassene våre i fare. Nå er det siste sjanse før nytt statsbudsjett skal legges frem til å minne politikerne på at de ikke skal glemme dette og at det ikke er en skam å snu, sier produktsjef Therese Knutzen til NTB.

Produktsjefene Ida Klev Andersen (til venstre) og Therese Knutzen i Brynhild Gruppen under markeringen foran Stortinget.

– Vi ser at folk kjøper mindre godteri, for det er blitt så fryktelig dyrt. Man kjøper det heller fra utlandet, og grensehandelen øker. Vi får mindre omsetning og produserer mindre, og da trenger vi færre til å jobbe med godteri i Fredrikstad, fortsetter hun.

Hun mener avgiften ikke gjør at folk spiser mindre godteri.

Einar Salvesen (til høyre) fra Freia sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Absolutt ikke, for folk hamstrer jo heller i utlandet og kjøper kanskje enda mer. Så helsepolitisk er det en veldig feilslått politikk, sier Knutzen.

– Om ikke regjeringen ikke snur helt, håper jeg iallfall at avgiften blir satt ned, sier Brynild-ansatt Vigdis Korpiselka.

Støtte fra tidligere ordfører

Ap-representant og tidligere Fredrikstad-ordfører Svein Roald Hansen var blant dem som hilste på demonstrantene.

Aps Svein Roald Hansen (til venstre) i samtale med forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

– Sjokoladeavgiften i seg selv burde vært fjernet. Det har jeg jobbet for i mange år, men ikke lyktes. Og nå fikk du denne kraftige økningen. Jeg håper at ESA (EFTAs overvåkingsorgan, red.anm.) slår ned på den, sier Hansen.

Han minner også om at Ap i årets budsjett kommer til å foreslå å fjerne regelen om avgiftsfri import opp til 350 kroner.

Ifølge NHO Mat og Drikke vil sjokolade- og sukkeravgiften sannsynligvis gi 500 millioner kroner mindre i statsinntekter enn det regjeringen har regnet med.

Hans Hoskildsen (til venstre), Therese Knutsen og Ida Klev Andersen fra Brynhild Gruppen i samtale med Aps Svein Roald Hansen.

– Tilbake til 2017-nivå

Dagens Næringsliv skriver at inntektene fra avgiften for inneværende år i utgangspunktet var anslått til 5,6 milliarder kroner, mens den i løpet av første halvår bare har vært 40 prosent av dette.

Forbundsleder Jan-Egil Pedersen i NNN mener sukkeravgiften må tilbake til 2017-nivå, samt at momsfritaket på varer fra utlandet må fjernes.

Organiserte i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og forbundsleder Jan-Egil Pedersen (nummer to fra venstre) demonstrerte foran Stortinget onsdag i forbindelse med trontaledebatten. De fikk støtte av blant andre Aps Rigmor Aasrud (i midten).

– Regjeringen legger faktisk forholdene til rette for at arbeidsplassene blir flyttet ut av landet, sier Pedersen NTB.