Voldtektsuttalelser fra ny minister vekker oppsikt utenfor Norges grenser

Solveig Hornes (Frp) uttalelser vekker oppsikt også utenfor Norge.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har blitt konfrontert med tidligere uttalelser siden hun tiltrådte denne uken.

Den ferske barne-, likestillings— og inkluderingsministerens tidligere uttalelser om homofili og voldtekt har skapt debatt i Norge.

I 2010 skrev hun følgende på Twitter: «lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?» Ifølge VG, viser twitter-meldingen til denne saken i Vårt Land.

Horne har også uttalt følgende til NRK, i en sak om et utspill fra en sexolog som mener jentene må ta mer ansvar for å unngå voldtekter:

- Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både gutter og jenter har like mye ansvar.

— En må gi klar beskjed om hvor langt en er villig til å gå når en roter med en person. Alle har et ansvar for å gi beskjed om hvor langt en vil gå.

Vekker oppsikt

Det er ikke bare i Norge uttalelsene blir lagt merke til. Britiske Sky News, svenske Expressen, Aftonbladet, Sveriges Radio og danske Jyllands-posten har alle fått med seg Hornes tidligere utspill.

Les også

- Er det helt greit å fortelle barna om ministeren?

Aftonbladet har blant annet skrevet en leder om den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldts håndtering av Fremskrittspartiet, som de sammenligner med svenske Sverigedemokraterna. Her blir blant annet Hornes uttalelser nevnt.Også justisminister Anders Anundsens (Frp) boikott av Tønsbergs Blad og landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) tidligere uttalelser om norsk landbruk har fått oppmerksomhet.

— Nei er nei

Uttalelsene spredde seg raskt i sosiale medier etter at Aftenposten fikk bekreftet at Horne ville tiltre i stillingen. Etter dette har Horne gått tilbake på uttalelsen.

- Noen gamle uttalelser er kanskje spissformulerte. Jeg vil presisere at det alltid er overgriperen som har ansvaret i slike saker, og at et nei er et nei, sierHornetil NTB.

Om artikkelen i Vårt Land understreker Horne at hun skal være en minister for alle.

— Jeg skal være minister for både homofile og lesbiske, heterofile og alle. Så får folk dømme meg etter at de har lært meg å kjenne, sierHornetil NTB.

Norges nye statsminister, Erna Solberg (H), understreker overfor NTB at hun har full tillit til Horne.

— Ikke bare har hun min fulle støtte, jeg synes hun har møtt sine tidligere uttalelser med ydmykhet og vært veldig klar på at hun skal være en statsråd for alle. Det er det hun sier i dag jeg legger til grunn, sier Erna Solberg (H) til NTB.