Israels ambassade ber Dagbladet beklage overfor alle jøder

Etter at Dagbladet publiserte en karikaturtegning av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ber ambassaden avisen komme med en unnskyldning.

Den israelske ambassaden reagerer strekt på Finn Graffs tegning i Dagbladet torsdag 7. august.

Tegningen viser Netanyahu med en kropp som er formet som et hakekors. I tillegg retter han en knyttneve mot en druser, som er en minoritet i Israel.

Tegningens tema er en omstridt lov som Israel nylig har vedtatt. Mange mener den nye loven gjør ikke-jøder til annenrangs borgere. Flere minoriteter i Israel frykter at loven legaliserer diskriminering av blant annet druserne.

Nå krever Israels ambassade i Norge at Dagbladet fjerner tegningen, skriver Kampanje.

– Vi krever at Dagbladet fjerner den antisemittiske tegningen, og at avisen kommer med en offentlig beklagelse overfor Israel, overfor det jødiske folk i Norge og verden over, sier ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo.

Dagbladet henviser til at tegningen, som er signert Finn Graff, er satirisk, og at satire har en friere rolle i norsk presse. Samtidig sier de at de ikke ville ha trukket sammenligninger mellom israelske politikere og nazisme i redaksjonelle tekster.

– Det ligger i satiretegningens natur at taket må være høyere. Satire er pr. definisjon bevisst overdrivelse. Denne tegningen beveger seg helt i grenseland, noe den erfarne Finn Graff er klar over, sier politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet.