- Betaling med mobilen vil snart bli vanlig for alle

Apple lanserer betalingsløsning for mobilen. - Dette kommer til å ta av også i Norge, sier direktør Jan Digranes i Finans Norge.

Etter flere år med rykter bekreftet Apple-sjef Tim Cook underlanseringentirsdag at selskapet vil lansere en betalingsløsning gjennom mobilen.

Betalingstjenesten Applepay er knyttet til nye Iphone 6 og Iphone 6 plus, og betalingen skjer ved at man holder telefonen over betalingsterminalen.

Mobilen vil fungere som et bankkort knyttet til banken, men uten at man behøver PIN-kode.

Via en app

Apple har avtaler med selskapene American Express, Mastercard og Visa. Man scanner kredittkortet og laster denne informasjonen inn i en applikasjon. Flere av de største amerikanske butikkjedene er også med på samarbeidet.

— I praksis vil det foregå ved at du har et program på telefonen din, som brukes når du skal betale på steder som har lagt et tilsvarende program i sine butikkterminaler, sier Jan Digranes, direktør i bankenes næringsorganisasjon Finans Norge.

Han påpeker at dette blir et lukket system for Apple og butikkjedene.

Betalingstjenesten til Apple bruker såkalt NFC-teknologi (near field communications), og en chip i telefonen skal ivareta den krypterte kortinformasjonen. Når brukeren betaler, genererer mobilen en engangskode.

Android-løsning i Norge til høsten

Forskningsfirmaet Gartner er blant dem som har anslått at betaling gjennom mobilen vil øke i de kommende årene.

Så langt kan Applepay bare tas i bruk i USA. Digranes i Finans Norge sier den sikkert vil komme til Norge etterhvert.

— Nå har snart alle mobiltelefonleverandørene NFC-teknologi i mobilene sine. I Norge har noen banker et samarbeid med Telenor, som gjør mobilbetaling mulig for dem med Android-telefon. Til nå har det ikke vært tilgjengelig for Iphone, men det vil komme. Lanseringen fra Iphone er ikke revolusjonerende, men det er først når alle kan bruke det at det tar av, sier han.

Han forteller at betalingsløsningen for Android-telefoner vil lanseres denne høsten.

- Presenterer det som noe nytt

Tor Jacobsen, direktør i Valyou, firmaet som står bak betalingsløsningen for Android i Norge, tror Applepay vil komme til Norge rundt neste sommer.

— Apple er ekstremt flinke til å få oppmerksomhet, og flinke til å pakke inn budskapet sitt. De presenterer det som om mobilbetaling er helt nytt, men mobilbetaling ble lansert gjennom et annet firma i USA i november i fjor, sier han.

Tor Jacobsen, direktør i Valyou.

Han understreker at Applepay er gode nyheter også for dem.— For det første satser de på mobilbetaling, for det andre på NFC-teknologi. Det er positivt at flere bygger et marked.

Jacobsen tror imidlertid det kommer til å ta en stund for mannen i gaten tar i bruk mobilbetaling.

— Vi tror at allerede i løpet av 2-3 år vil vi se en drastisk endring i hvordan folk betaler, og vi har estimert at i 2020 vil halvparten av betalingen som gjøres skje gjennom mobilen.

- Vil ikke erstatte kort

Detaljene ved Applepay er ikke kjent ennå.

— Testversjonen i Norge innebærer at du maks kan betale for 200 kroner per gang uten pinkode. Når du har kommet opp i 600 kroner må du bruke pinkoden. Det kan bli skummelt om du kan hente penger fra en konto i lengre tid uten å taste en kode, sier Digranes i Finans Norge.

Han er sikker på at betaling med mobilen vil ta av i Norge, men mener det ikke vil erstatte de tradisjonelle kortene.

— Betaling med mobilen vil snart bli vanlig for alle. Men vi vil bruke kort til tradisjonelle betalinger i butikk, nettbank til å betale regninger, og etterhvert bruke den nye typen teknologi til småbetalinger.

- Og poenget med å bruke mobilen?

— Den skal brukes til små betalinger man vil skal gå raskt, som på bussen eller på en parkeringsutomat. Steder der du er sårbar fordi noen lett kan se PIN-koden, sier Digranes.

Han sier løsningen har sikkerhet tilpasset små betalinger.

— Hvis det skal brukes større beløp, er det viktig at sikkerheten ivaretas med bruk av PIN-kode. Butikker må også få bekreftet at kunden har penger på konto, men så lenge det er så beløp, er det ingen risiko for bankene.

Apple-sjef Tim Cook under lanseringen av Apples nye produkter tirsdag.