Norge

Norske 15-åringer sitter mye stille

Norske 10-12-åringer er sunnere enn barn ellers i Europa, viser en undersøkelse finansiert av EU.Men når de blir eldre sitter de mer foran skjermen. - Alarmerende, sier idrettsprofessor.

Ungdom på The Gathering i Vikingskipet i Hamar i påsken. Her handler det meste om data, og det bedrives foran skjermene hele døgnet. Foto: Thomas Winje Øijord

 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist

Undersøkelsen ble gjennomført våren 2010 og omfatter 7000 barn i aldersgruppen 10-12 år i syv europeiske land. Resultatene viser at barn i Europa er fetere enn noensinne. Hellas topper listen — her var halvparten av barna overvektige. 21 prosent faller inn under kategorien fedme/sykelig overvekt. Til sammenligning er to av ti norske barn overvektige, kun 4 prosent lider av fedme.

Det var barn fra Norge, Belgia, Nederland, Ungarn, Spania, Slovenia og Hellas som deltok i den første kartleggingsundersøkelsen våren 2010.

Tallene viser:

30 prosent av 10-12 åringene i Europa er overvektige. En av ti barn lider av fedme/sykelig overvekt.

Gutter er oftere overvektige enn jenter, selv om jenter er mindre fysisk aktive. Gutter ser mer TV og drikker mer brus enn jenter.

Barn av foreldre med høy utdannelse er mindre overvektige. Unntaket er Hellas og Spania.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole bekrefter at norske 9-åringer innfrir myndighetenes anbefaling om en times fysisk aktivitet om dagen.

Likevel er hun ikke beroliget.

Les også

Norske barn er sunnest i Europa

- Vi ser at andelen overvektige er for høy allerede i denne aldersgruppen. Så det er helt klart at allerede her er det for lite aktivitet, for mye sittetid og for lite smarte spisevaner i mange familier.

70 prosent på rumpa

Når barna blir ungdommer endrer bildet seg.

Helsedirektoratet viser til at norske gutter mellom 11 og 16 år sitter foran PC og TV 40 timer i uken. Gutter på 15 år sitter stille 70 prosent av dagen.

I en OECD-rapport fra 2010 går det frem at bare franske 15-åringer er mindre fysisk aktive enn de norske. I denne rapporten er alle de europeiske landene tatt med. Dette bekymrer Helsedirektoratet.

- Urovekkende

- Oversikten i OECD-rapporten viser at norske 15-åringer ligger i bunn i Europa når det gjelder fysisk aktivitet av moderat og høy intensitet. Dette er veldig urovekkende. Samtidig vet vi at norske unge bruker en stor del av dagen stillesittende, noe som i seg selv er forbundet med økt helserisiko sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Sundgot-Borgen går enda lengre, hun karakteriserer tallene som dramatiske.

Les også

Dramatisk økning i antall fedmeoperasjoner

-  Kun 50 % av 15-åringene beveger seg nok og de sitter like mye som 80-åringene våre! Ikke rart at andelen overvekt og fedme øker. Ser en på gjennomsnittstall når det gjelder fysisk form hos de unge, kommer norske barn rimelig godt ut, men det er når en tar gjennomsnittet det oppstår en polarisering. De som er aktive er veldig aktive og i meget god fysisk form, mens den andre halvdelen er til dels ekstremt lite aktive eller helt innaktive. Det er svært bekymringsfull, sier professoren.

 1. Les også

  Vi lever i et fedmefremmende samfunn

 2. Les også

  - Fallitterklæring at vi må ty til slankeoperasjoner på ungdom

Relevante artikler

 1. SPREK

  Er det et problem å sitte mye stille så lenge du trener?

 2. DEBATT

  Norske 15-åringer er mindre aktive enn 70-åringer!

 3. DEBATT

  Aktivitetsnivået blant barn og unge er urovekkende lavt. Innfør én times fysisk aktivitet i skolen hver dag!

 4. SPREK

  Norske 40-åringer veier fem kilo mer i dag enn i 1985

 5. SPREK

  Fedmeforsker: − Antallet med diabetes vil øke drastisk

 6. NORGE

  WHO advarer: – Åtte av ti unge er så lite aktive at det går på helsa løs