Frp med sterkeste måling siden valget

Regjeringspartiene har knapt mistet oppslutning etter ett år ved makten. - Velgerne liker det vi gjør, fastslår Erna Solberg og Siv Jensen.

I januar feiret de regjeringens 100 første dager. Ett år etter valget kan statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) nå legge til på skrytelisten at regjeringspartiene har greid å holde på oppslutningen fra stortingsvalget i fjor høst.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Karen Tjernshaugen

— Det mest overraskende med denne målingen, er at den ligger slående nært valgresultatet fra forrige høst. Dette har Regjeringen all grunn til å være veldig fornøyd med, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til Aftenposten.

Meningsmålingen Respons har gjort for Aftenposten og Bergens Tidende er tatt opp fra 15. – 17. september, ganske nøyaktig ett år etter stortingsvalget.

Dette er hovedbildet partibarometeret tegner opp:

  • Regjeringspartiene Høyre og Frp ligger an til å få nøyaktig samme antall mandater som de fikk i stortingsvalget for ett år siden.
  • Samarbeidspartiene Venstre og KrF ligger an til å miste et mandat hver, men det er fortsatt et solid borgerlig flertall på Stortinget (94/74).
  • På rødgrønn side har Ap vokst siden valget. Men Aps økning lignes ut av at SV havner under sperregrensen og får inn bare to mandater.

- Opinionen ligger i dvale

2009WEBpartibarometer-8hzRZiMqxu.jpg

Statsminister Erna Solberg (H) mener tallene lover godt før neste års kommunevalg.— Dette er en veldig god måling for Regjeringen. Jeg tror velgerne ser det vi har sagt: At Norge trengte nye løsninger. Når Regjeringen leverer på det, ser de ut til å være fornøyd, sier Solberg til Aftenposten.

Valgforsker Todal Jenssen synes det er interessant at regjeringspartiene har merket så lite til det fryktede fenomenet «regjeringsslitasje» sitt første år ved makten.

- Inntrykket er at vi har en opinion som ligger litt i dvale, og som ikke har greid å fange opp noen store stridstemaer som engasjerer velgerne, påpeker Todal Jensen.

Begge partier går frem

Både Frp og Høyre frem på målingen sammenlignet med forrige måned, med henholdsvis 1,1 og 1,0 prosentpoeng. Frp lander på 15,8 %, som er det beste resultatet Respons har målt for partiet noen måned siden Frp gikk inn i regjering, og bare 0,5 prosentpoeng bak valgresultatet.

— Det var mange såkalte eksperter som spådde FrP nedenom og hjem når vi kom inn i regjering. Vi gjennomfører FrP-politikk hver eneste dag, og det ser velgerne, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen til Aftenposten.

2009WEBfrp-Ia8Ad9VgCG.jpg

Jensen legger til at det selvsagt er hyggelig med gode målinger, men at den eneste målingen hun egentlig bryr seg om er valgresultatet neste høst.

  1. oktober legger Høyre/Frp-regjeringen frem sitt første budsjett laget fra bunnen av.

— Hvordan tror du dette vil påvirke Regjeringens oppslutning?

— Mange vil være fornøyd med budsjettet, og noen vil være utålmodige på mer. Vi rekker ikke å gjennomføre regjeringsplattformen på ett budsjettår, og det skjønner folk, sier Jensen.

Ny kalddusj for SV

SV får en ny kalddusj med en oppslutning på 3,6 %–ned 1.0 prosentpoeng og under sperregrensen. Om dette ble valgresultatet ville SVs stortingsgruppe krympet til bare to personer.

- Hvor dramatisk er situasjonen for SV?

— Vi har ligget på samme lave oppslutning siden 2011, og det tar vi veldig på alvor. Og vi jobber hardt for å snu det. Vi klarte det første målet i fjor høst, som var å komme over sperregrensen. Nå er målet å krabbe oppover og snu trenden, sier SV-leder Audun Lysbakken.