Norge

Ingen funn av giftstoff etter dødsfall i Bergen

Fredag kveld var bombegruppen fra Oslo på plass på stedet for å undersøke leiligheten.

KRIMTEKNIKERE: Klokken 19.20 var to krimteknikerne fra Oslo på plass på adressen på Kronstad, etter et innføringsmøte på politihuset i Bergen.
  • Adrian Brudvik
  • Arne Edvardsen

Torsdag kveld rykket politiet ut til en adresse i Kronstad-området, etter at en mann ble funnet død, melder Bergens Tidende.

Politiet mistenker ikke at det har skjedd noe kriminelt, men mistenker at mannen kan ha oppbevart giftstoffer i huset.

Derfor ble huset sperret av.

– Forholdsregler

Grunnen til politiets mistanke er at mannen tidligere har hatt befatning med kastorbønner, som inneholder giftstoffet ricin. Giften kan forårsake indre blødninger og ødelagte organer, og det finnes heller ingen motgift.

– Vi vet ikke om det kan være giftstoffer i huset nå, men vi har satt i gang en aksjon. Det er rett og slett bare tatt forholdsregler, sier operasjonsleder Frode Kolltveit til BT fredag morgen.

To personer med tilknytning til huset og politipatruljen som rykket ut til stedet, ble sendt til Haukeland universitetssjukehus for å ta prøver.

Bombegruppen på plass

Politiet har bedt om bistand fra en bombegruppe i Oslo, etter å ha sendt dem bilder av huset og den døde mannen.

Fredag ettermiddag var bombegruppen på plass i Bergen, og etter informasjonsmøte på politihuset ble bombegruppen vist til åstedet.

– Gruppen gikk inn i leiligheten for rundt 20 minutter siden, sier politiets innsatsleder på stedet, Ole Marius Røttingen, klokken 22.46.

Han forteller at det krevde en del tilrettelegging av utstyr og planlegging i samråd med brann- og helsevesen, før bombegruppen fikk gå inn i leiligheten.

– Først når de kommer ut og forteller hva de har sett kan vi ta en ny vurdering. Det neste målet er hente avdøde ut, sier han.

BEKYMRET: Ronan Abiven er en av de nærmeste naboene til huset der den døde mannen ble funnet. – Vi ble bekymret da gaten plutselig var full av politi og brannfolk, sier han.

Ingen funn

Klokken 0230 natt til lørdag avsluttet politiet, brannvesenet og helsevesenet sitt arbeid på stedet i Hunstadsvingen i Bergen. Grunnen var at man fryktet at en leilighet inneholdt farlige stoffer.

En liten time senere var leiligheten undersøkt uten funn av noe slikt.

– Området rundt leiligheten er frigitt og samtlige personer som har vært vist bort kan nå flytte tilbake. Det har ikke vært fare for andre som har vært på eller ved området. De personene som har vært undersøkt på sykehus har heller ikke vært utsatt for farlige stoffer, skriver operasjonsleder Stein Rune Halleraker i en epost.

Den avdøde som ble funnet i leiligheten er hentet ut og fraktet til Gades institutt for obduksjon. Siden dødsårsaken er ukjent har politiet rutinemessig opprettet en undersøkelsessak.

Leiligheten hvor avdøde ble funnet vil forbli avsperret inntil en foreløpig obduksjonsrapport foreligger, trolig i løpet av neste uke. Saken blir etterforsket av Bergen Sentrum politistasjon.

Ved spørsmål kan Bergen Sentrum politistasjon kontaktes på dagtid mandag 9.juli.

SPERRET: Politiet har sendt bilder av huset til en bombegruppe i Oslo, og vil ikke gå inn før bombegruppen har vurdert situasjonen.

Beredskapssituasjon på Haukeland

Torsdag ettermiddag iverksatte Haukeland universitetssjukehus en såkalt beredskapssituasjon som følge av hendelsen.

– Vi tok imot fire personer etter funn av en død person på Kronstad. Grunnen var at situasjonen rundt dødsfallet var uavklart, sier Clara Gjesdal, viseadministrerende direktør ved Haukeland sykehus.

TORSDAG: Torsdag kveld rykket nødetater ut til boligen hvor den døde mannen ble funnet. I flere timer holdt de på. Da BT var på stedet klokken 23.20 var både politiet og brannvesenet dratt fra stedet.

Hun sier det var uavklart om de fire personene hadde blitt utsatt for et stoff med ukjent virkning.

– I slike situasjoner følger vi vanlige rutiner og iverksatte en beredskapssituasjon. Det viste seg at ingen personer var påført skader.

Les mer om

  1. Haukeland
  2. Bergen
  3. Politiet