Norge

Verdien av kryptovalutaen monero har falt siden forsvinningssaken ble kjent

Monero-verdien har falt rundt 20 prosent siden den antatte bortføringen i Lørenskog ble kjent. Det vil si at totalverdien er redusert med over én milliard kroner.

Kryptovalutaen monero er i nyhetsbildet etter at det ble kjent at de angivelige kidnapperne på Lørenskog skal ha fremsatt løsepengekravet i denne valutaen. Nå faller verdien.
 • Veslemøy Østrem
 • Trond J. Strøm
  Journalist / researcher
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

De som angivelig skal ha bortført Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Fjellhamar 31. oktober, skal ha krevd løsepenger tilsvarende 88 millioner norske kroner utbetalt i kryptovalutaen monero.

Den siste uken har kursen på monero falt rundt 20 prosent:

 • Onsdag 9. januar, den dagen forsvinningssaken ble kjent for offentligheten, var kursen på det høyeste oppe i 54,55 amerikanske dollar.
 • Tirsdag 14. januar var kursen nede i 42,85 dollar – en nedgang på 22 prosent.

Det har vært en generell nedgang i kryptovalutakursene i perioden, men monero ser ut til å ha vært rammet ekstra hardt.

Totalverdien av alle monero i verden ble redusert fra 7,5 milliarder norske kroner den 9. januar til 6,1 milliarder kroner 13. januar.

I slutten av oktober, da løsepengekravet ble fremsatt, var én monero verdt 103 dollar.

Monero-ledelsen: – Svært vanskelig å skaffe så mye monero

Ledelsen i Monero, selskapet bak kryptovalutaen med samme navn, tror ikke kursfallet har noe med kidnappingssaken å gjøre.

En slik endring er slett ikke uvanlig. Også bitcoin-verdien har falt mye siden desemer. Jeg tror ikke kidnappingshistorien i Norge påvirker monero-markedet i særlig stor grad, sier talsperson og utvikler i Monero, Francesco Cabañas, til Aftenposten.

Han er godt kjent med forsvinningssaken i Norge.

– Vi kjenner til saken, men ønsker ikke å kommentere den, i og med at den fortsatt er under etterforskning av norsk politi, opplyser Cabañas.

Han bekrefter at løsepengekravet de angivelige kidnapperne skal ha fremmet vil være svært vanskelig å skaffe til veie eller å løse inn i vanlige penger.

I dag sirkulerer det nesten 17 millioner monero – tallet øker stadig fordi det utvinnes nye. Løsepengekravet utgjør nå 0,6 prosent av det totale antallet monero.

– Jeg tviler sterkt på at det er mulig. Å kjøpe inn nærmere én prosent av en valuta på kort tid, vil være svært vanskelig. Det samme ville gjelde alle former for verdier, i hvert fall uten å gå på et signifikant tap. Det at denne saken har fått så stor internasjonal oppmerksomhet, gjør det ikke enklere, påpeker Cabañas.

– De få meglerhusene som kan forhandle så store mengder monero, har svært strenge regler for sine transaksjoner. Når politiet i Norge har frarådet å betale løsepengene, er det desto mindre sannsynlig at børsene vil være villig til å utføre transaksjonene, sier han.

Den samme innstillingen kommer frem i flere av kryptovaluta-forumene Aftenposten følger. Mange uttrykker at tilliten til monero er svekket etter at Lørenskog-saken ble kjent i forrige uke. Kryptovalutablogger skriver om hvordan saken skader moneros omdømme.

Anne-Elisabeth Hagen har vært borte siden 31. oktober. I huset ble det funnet et brev skrevet på gebrokkent norsk der det ble fremsatt trusler og krav om løsepenger.
Les også

Siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen var klokken 9.14, melder politiet

Politiet opplyser at kontakten som har vært med de angivelige kidnapperne, har foregått via en annen «krevende, digital kanal» som også bruker kryptovaluta som betalingsmiddel.

Forsker: Monero er nå den mest brukte kryptovalutaen blant kriminelle

En fersk forskningsrapport fra Universitetet i Madrid anslår at monero er den mest populære kryptovalutaen blant cyberkriminelle for tiden. Fra 2017 har denne valutaen overtatt «tronen» fra andre valutaer, som bitcoin.

Forskerne har studert forum og transaksjoner på det mørke nettet og anslår at kriminelle i fjor kjøpte monero tilsvarende 57 millioner amerikanske dollar. Det utgjør 4,3 prosent av all monero som er i omløp.

Informatikkprofessor Guillermo Suarez de Tangil, en av dem som står bak rapporten, har ikke hørt om noen andre saker der kidnappere har krevd løsepenger utbetalt i monero, men påpeker at vi ikke har full oversikt over det.

– Selv om blokkjeder er offentlige, er hovedpoenget at moneros anonymiserte krypteringer holder transaksjoner skjult. Derfor vil vi ikke vite fullt ut om det har vært tilsvarende betalinger eller transaksjoner tidligere.

Monero-talsmann Francesco Cabañas avviser koblingen mellom kriminelle miljøer og monero. Han hevder at det aller meste av kriminaliteten på det mørke nettet skjer via stjålet identitet og falske kredittkort.

– For å motarbeide kriminalitet, er det viktig ikke bare å behandle symptomene. Monero bidrar til å redusere kriminaliteten, ikke øke den, skriver Cabañas i en e-post til Aftenposten.

Les også

Aftenposten mener: Et forbud mot kryptovaluta løser ingenting

Les mer om

 1. Forsvinningssaken på Lørenskog
 2. Kryptovaluta
 3. Monero
 4. Etterforskning
 5. Krim
 6. Datakriminalitet