Norge

Tusenvis samlet til ulvemarkeringer i flere byer

Flere tusen personer både i Oslo og en rekke andre byer har samlet seg til markeringer for ulvene. De protesterer mot regjeringens manglende vern av rovdyret.

Mange møtte opp foran Stortinget for å demonstrere for å bevare ulv og andre rovdyr i Norge lørdag Foto: Morten Uglum/Aftenposten

  • og NTB

Ulvemarkeringene fant sted utenfor Stortinget og i Fredrikstad, Elverum, Trondheim, Bergen og Kristiansand.

Det ble holdt appeller fra fagfolk, sentrale politikere, folk fra ulvesonen og organisasjoner som WWF, Naturvernforbundet og Greenpeace.

Utenfor Stortinget hadde de frammøtte en rekke bannere og plakater med påskriften «La dem leve», «Stopp utryddingspolitikken», «En del av Norge» og «Livet er for alle». Det var dessuten plassert ut en rekke pappfigurer av ulver.

Les også

Rovdyrpolitikken fungerer ikke på mennesker | Andreas Slettholm

Fakkelrester

På bakken under føttene til de frammøtte lå restene etter faklene fra tirsdagens demonstrasjon, der tusenvis av ulvemotstandere fra hele landet viste sin misnøye med regjeringen. Ulvemotstanderne mener regjeringen ikke følger opp rovdyrforliket fra Stortinget og lar for mange ulv leve i norske beiteområder.

Leder i dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, holder appell foran Stortinget under lørdagens demonstrasjon for å bevare ulv og andre rovdyr i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Blant dem som lørdag holdt appell utenfor Stortinget, var Nemi-skaper Lise Myhre, NOAH-leder Siri Martinsen og stortingsrepresentant Arne Nævra (SV).

– Vi må ikke bygge opp under synet om at det er 100 prosent uenighet mellom distrikter og byer, for det er det faktisk ikke. Jeg har aldri opplevd et politisk felt hvor det er større avstand mellom følelser og fakta enn i denne debatten, sier Nævra til NTB.

Les også

Antall rovdyrtap i Norge halvert siden 2007

– Absurd politikk

Det var organisasjonen NOAH for dyrs rettigheter som arrangerte ulvemarkeringene. I forkant hadde 2.700 personer meldt på arrangementets Facebook-side at de ville delta, mens 8.500 personer meldte at de var interessert.

Demonstrantene hadde med seg et bredt utvalg paroler. Foto: Morten Uglum/Aftenposten

Lørdagens demonstrasjon skjedde samtidig som regjeringsforhandlingene på Hadeland nærmer seg slutten, og NOAH-lederen uttrykker håp om at regjeringen forandrer kurs i ulvesaken.

– Vi forventer at politikerne snart innser at den politikken de fører mot truede dyr i Norge, er ganske absurd. Flertallet ønsker ulv og andre rovdyr i norske skoger og har en positiv holdning til disse dyrene. Politikerne kan ikke lenger styre politikken sin etter rike grunneiere, sier Martinsen til NTB.

Les også

  1. Demonstrerer for å skyte flere ulv

  2. Trygve Slagsvold Vedum: – Jeg har ikke sagt ett stygt ord om Oslo-folk

  3. Tusenvis vil demonstrere for ulvene

Les mer om

  1. Rovdyrforvaltning
  2. Ulv