- Ble mobbet av Valla

Ingunn Yssen, internasjonal sekretær i LO, hevder at hun i flere år er blitt mobbet og trakassert på jobben, og at LO-leder Gerd-Liv Valla står bak.

Ingunn Yssen, internasjonal sekretær i LO, skal i årevis ha ligget i strid med sin egen sjef, LO-leder Gerd-Liv Valla.
  • Kjetil Kjetil Olsen

Les mer om denne saken hos: E24.no Yssen (45) har vært sykmeldt de siste fem månedene. I går, onsdag, sa hun opp sin stilling i mektige LO. Bakgrunnen er, ifølge VG, at Yssen i over tre år har ligget i strid med sin sjef Gerd-Liv Valla. Dagens Næringsliv har også omtalt konflikten mellom Yssen og Valla. LO-leder Valla avviser påstandene om mobbing. Hun mener påstandene er «urimelige, meningsløse og feilaktige».

— Prinsippsak

Yssen mener derimot at Valla har brutt arbeidsmiljølovens paragraf 4, tredje ledd, der det står: «Arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.» Ingunn Yssen sier til VG at det ikke er synd på henne. - Dette er en en prinsippsak. Jeg har jobbtilbud. Nå har jeg sagt opp og kan si fra om forholdene. Det kommer noen etter meg også, sier hun. Yssen sparer ikke på kruttet i sin oppsigelse. Hun skriver blant annet følgende i brevet: «Situasjonen har til tider vært så vanskelig at jeg i perioder har blitt sykmeldt, noe som er helt nytt i mitt yrkesliv. (...) Jeg er vant til at makt skal og må brukes. Det er likevel ikke slik at makt skal misbrukes eller utelukkende brukes til egen fordel.»

- Sladring premieres

I oppsigelsen skriver hun blant annet følgende om Gerd-Liv Valla: «LOs leder er både hyggelig, oppmuntrende og sjenerøs med ros så lenge hun blir møtt med hengiven underkastelse. Alle innsigelser, kritikk, selv det som er gitt med de beste intensjoner, blir oppfattet som illojalitet. Alt kontrolleres, alle settes opp mot alle og sladring premieres.» Yssen, nå 45 år gammel, ble gravid da hun var 42 år. I den forbindelse fikk hun gratulasjoner fra alle unntatt Valla, hevder hun. «Hun var skuffet over at jeg var gravid. (...) Etter at jeg kom tilbake etter mine åtte måneder i foreldrepermisjon påpekte hun at det ikke hørte med i planen at jeg skulle få barn», skriver hun i oppsigelsesbrevet. - Du skal ikke bli trakassert, og du skal ikke bli trykket nedover når du blir gravid, sier Yssen til VG.

- De ansatte er redde

Ingunn Yssen mener andre ansatte ikke har tatt til motmæle fordi de er redde, og fordi de er overbevist om LOs viktige posisjon som samfunnsaktør. Yssen mener også at LO nå må vurdere sin rolle som arbeidsgiver i og med at organisasjonen utad fremstår som de ansattes beskytter og støttespiller. Yssen, som i 1997 var statssekretær for daværende justisminister Gerd-Liv Valla, hevder at Valla i løpet av LO-tiden har skjelt henne ut både i påhør av andre og i enerom. Yssen hevder at Valla har kalt henne «ubrukelig», og beskyldt henne for ikke å gjøre jobben sin.

- Feilaktige påstander

Gerd-Liv Valla ønsker ikke å kommentere saken selv, men sier følgende gjennom informasjonssjef Øyvind T. Hansen: - Brevet er helt urimelig. Det inneholder meningsløse og feilaktige påstander. - Personlig så reagerer jeg veldig sterkt på de angrepene som LOs bedriftskultur og ledelse blir utsatt for. Brevet rammer også LO-medarbeidernes integritet, sier Hansen videre. Aftenposten.no har prøvd å få tak i Hansen for en kommentarer uten å lykkes. Tidligere leder for europaseksjonen i LO, Erna Ansnes, bekrefter overfor VG at Gerd-Liv Valla ydmyket Ingunn Yssen, skjelte henne ut foran andre LO-medarbeidere og fratok henne arbeidsoppgaver.Ingunn Yssen har vært internasjonal sekretær i LO siden 2003. Tidligere (1992-1993) har hun vært blant annet politisk rådgiver for daværende parlamentarisk leder og Ap-nestleder Jens Stoltenberg. Hun har også vært likestillingsdirektør i flere år.

Gerd-Liv Valla mener påstandene fra Yssen er «urimelige, meningsløse og feilaktige».