Norge

Langrennsløper: Kroppen var utslitt

Når man ser langrennsløperen Betty Ann Bjerkreim Nilsen i dag, er det vanskelig å tro at hun i lange perioder i fjor bare ønsket å ligge i sengen sin.

Blid, fornøyd og lysten til å trene; Betty Ann Bjerkreim Nilsen har funnet en bedre balanse i livet.
  • Mette Bugge
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Bjerkrheim Nilsen er en av de som aller helst vil mestre alt. Den sesongen hun virkelig slo igjennom, som junior, ble hun verdensmester både i langrenn og orientering. Flere veier lå åpne for talentet som elsker å trene, og som hadde så mange kvaliteter. Likevel fikk hun en nedtur som kom til å prege henne.— Jeg ble tatt ut til senior-VM på ski i Sapporo i februar 2007. Jeg skulle være lærejente, men klarte ikke å slå meg til ro med det. Jeg ville så mye mer. Jeg var på et VM der det kun er pallen som teller. Jeg var i Japan, men ikke i samme kategori. Jeg brukte en del energi på å takle det. Jeg følte at jeg druknet, og tok i ekstra på trening for å komme opp på godt nivå.Bjerkrheim Nilsen merket at hun ble påvirket psykisk, og det ble ikke noe bedre da hun kom hjem. Hun trente hardt, men følte seg mislykket, i en tilstand midt mellom alt. Til slutt orket hun nesten ikke å trene heller. Hun hadde skyhøy puls.- Jeg trodde selv at jeg var dyktig nok til å holde igjen i treningen, men det var jeg ikke.Etter tre måneders hvile fordi kroppen sa stopp, begynte rødtoppen på igjen. Det var for tidlig. Hun begynte også å studere ernæringsfysiologi, for å ha noe å gjøre, men belastningen ble for stor med trening og studier. En samling i Val Senales ble mislykket. Hun ble syk den siste uken i høyden. - Jeg var helt utslitt, orket ingenting. Det hadde ulmet i mange måneder. Nå hadde jeg mest lyst til å grave meg ned.

Langt nede.

Betty Ann Bjerkreim Nilsen ble frustrert og deprimert. Alle helst ville hun ligge under dynen, og det gjorde hun. - Alt så svart ut. Da ble mamma redd.Til alt hell er mamma psykiater, så hun hjalp Betty Ann med å komme ut av en trøblete situasjon. Nå kan langrennsutøveren se tilbake på en ny erfaring, det å være helt i kjelleren med hode og kropp. - Jeg er sikker på at jeg har lært mye. Jeg er ikke så stresset som før. Jeg vet mer hva kroppen min tåler. Noen ganger kan det kanskje være helt greit bare å gjøre ting 70 prosent, kommer det fra en blid 21-åring.- Det sier seg selv at hvis det blir for mange 100 %, så blir det fort 400 %, flirer Bjerkreim Nilsen.Når hun ser tilbake på seg selv, ser hun en overambisiøs jente. Skolen har alltid vært viktig for henne, og i idretten var hun en ener. Nå har sørlandsjenta fått brikkene til å passe bedre sammen, noe som betyr skolegang fra august til oktober, og så helt fri fra sesongstart til sesongslutt. - Jeg har fått min dose motgang, men jeg har hatt godt av det. Nå kan jeg se fremover.

Les også

Utøvere gaper over for mye