Norge

Skål-hvis du fortsatt vil se TV

Vi viser deg hvordan du fortsatt kan se TV på hytta, etter at man har begynt å slukke det analoge bakkenettet.

TTV PÅ BOKS: Skal du se på digital-tv må du ha en mottakerboks. SAGEM ITD91 HD Riks er en av to mottakere godkjent for det digitale bakkenettet.
 • Geir Amundsen
  Geir Amundsen

Overgangen til digital-TV betyr bedre lyd— og bildekvalitet og et større kanalutvalg. I tillegg åpner digitale TV-sendinger for tilleggstjenester som for eksempel elektronisk programguide (EPG) og digital tekst-TV med et mer internettlignende brukergrensesnitt.

Men før vi ser nærmere på hvilke digital-TV-muligheter og tilbud som finnes, slår vi like godt først som sist fast at slukkingen av det analoge bakkenettet kun berører hytteeiere som i dag tar inn analoge TV-signaler ved hjelp av en antenne på TV-en eller hyttetaket.

Har du allerede en parabol på hytteveggen, eller hyttegrenda er tilknyttet et kabelanlegg, ja da kan du trygt bli sittende i godstolen foran peisen. Det samme gjelder om du har bredbåndsforbindelse på hytta og benytter deg av bredbånds-TV, eller IPTV som det gjerne kalles.

Mye snakk om det digitale bakkenettet i media om dagen til tross, har mange hytteeiere allerede i flere år har sett digital-TV via parabol eller kabel. Det er med andre ord "antennefolket" som må foreta seg noe før de analoge bakkenettsendingen slukkes.

Første slukking finner sted i Rogaland 4. mars i år. Spørsmålet blir hva du skal foreta deg, eller rettere sagt hvilken digital-TV-tilbyder du skal velge.

Hvem kan levere?

Det første du bør gjøre er derfor å sjekk hvilke valgmuligheter du har. Da vil du trolig finne ut at et eller flere av de fire alternativene bakkenett, parabol, kabel, eller bredbånds-TV, faller bort.

De færreste hytter har enn så lenge mulighet for tilkobling til kabel- eller bredbåndsnett, og mange hytteeiere vil stå igjen med trådløst digital-TV mottak via parabol eller bakkenettantenne som eneste alternativer.

Digitalt bakkenett

I bakkenettet blir de digitale TV-signalene sendt ut i lufta fra til sammen 452 sendemaster som står på bakken. Derav navnet bakkenett (DTT – Digital Terrrestrial Television).

Sendingene 1. september, og utrullingen vil skje fylkesvis fram til november 2008 hvor hele landet kan ta inn bakkenettet. Skjønt i konsesjonskravene Stortinget i sin tid vedtok, kreves det kun at 70 prosent av norske hytter og fritidseiendommer skal ha dekning i det digitale bakkenettet.

Konsekvensen er at 30 prosent, eller cirka 130 000 hytter, ikke kan se digital-TV via TV-antenne.

For å finne ut om hytta dekkes av det digitale bakkenettet, kan du sjekke dekningskartet på hjemmesidene til Norges televisjon (NTV) som 2. juni 2006 fikk tildelt konsesjon for utbygging og drift av det digitalt bakkenett.

RiksTV

Mens NTV er konsesjonsinnehaver og plattformoperatør, er det søsterselskapet RiksTV som er tjenestetilbyderen og firmaet du som digital-TV-kunde forholder deg til.

— Det stemmer at konsesjonen kun krever 70 prosent dekning, og det er en kjensgjerning at det spesielt i innlandsfylkene vil være mangelfull dekning, innrømmer Svein Ove Søreide, informasjonssjef i RiksTV.

En situasjon RiksTV ikke er spesielt komfortabel med.

— Vi er gang med å kartlegge hyttenorge, i den forstand at vi ser nærmere på hvorvidt det vil være mulig og lønnsomt for oss å kunne gå utover de opprinnelige planene med 450 sendere og 70 prosent dekning. – Vi går i så måte mer enn gjerne i dialog med hyttegrender som ønsker å få på plass en løsning, og der vi kan finne enn fornuftig løsning knyttet til utbyggingskostnadene, forteller Søreide.

Mottak av bakkesendte digital-TV sendinger krever en antenne. Avhengig av hvordan hytta ligger i forhold til nærmeste sender, vil du kunne risikere å måtte montere en forholdsvis stor og kraftig utendørsantenne for å sikre gode mottakerforhold. Flere antennemodeller er tilgjengelig, og vi vil anbefale at du tar kontakt med den nærmeste radio og TV-forhandler som kjenner til området.

Parabol

Har du ikke mulighet for å motta digital-TV via verken kabel, bredbånd eller bakkenett, vil satellittsendte TV-sendinger være løsningen. Det er svært få hytter som ligger i satellittskygge, og satellitt-TV-leverandørene CanalDigital og Viasat har dessuten mange års erfaring med å levere digital-TV.

Trym Ulstein, produktsjef I CanalDigital som er Norges største satellittoperatør, forteller at de aller fleste hytter kan ta inn digital-TV-sendinger med parabol.

— Tommelfingerregelen er at du skal ha mest mulig fri sikt mot sør. Et godt råd er uansett å kontakte den lokale TV- og radioforhandleren som kjenner mottakerforholdene i området, sier Ulstein til Hyttemagasinet.

Det finnes også parabolanlegg som kan gå på 12 volt.

NB! Skulle hytta ligge i satellittskygge bør du sjekke ut om Paneda kan hjelpe deg. Paneda inngikk i juni kontrakt med Norkring om å gi folk som bor i satelittskyggen digital-TV.

Kanalpakker

Etter å ha brakt på rene hvilke tilbydere som kan levere deg digital-TV på hytta, vil det være naturlig å gå de ulike tilbudene nærmere etter i sømmene: Hvilke kanaler tilbys, og hva koster det.

Dessverre er det ingen av digital-TV-tilbyderne som per i dag åpner for å ta i bruk muligheten til at man selv kan sette sammen, og abonnere på bare de kanalene man måtte ønske. Nei, i digital-TV-verden er det store og små kanalpakker som gjelder. Ikke verken spesielt forbrukervennlig eller oversiktelig.

Står for eksempel valget mellom bakkenett eller parabol kan CanalDigital og Viasat skilte med langt flere kanaler, mens RiksTV på sin side har både TV3 og TV2, og kanskje akkurat de kanalene du ønsker deg?

RiksTv er dessuten alene om å tilby 7 gratis kanaler, deriblant alle NRKs kanaler samt TV2 ut 2009. Skjønt en digital-TV-mottaker må du ha.

Priser

Å sammenligne priser er ingen enkel sak. Tvert i mot. Her er det flere faktorer, faste og variable priser, som spiller inn. Vårt råd er at du tar deg tid til å sette seg godt inn i hva de ulike tilbyderne har å by på.

Vanker det rabatter om du allerede har et kundeforhold fra før, kan du slippe unna med tidsbegrensede abonnement og betale kun for feriemånedene, og hva koster det om du ønsker å ha en TV nummer to hytta?

En prissammenligning som ikke gjøres enklere av at det stadig nye produkter og tilbud lanseres i den beinharde kampen om digital-TV-kundene.

Digital merverdi

Har du først sjekket kanaltilbud og pris, kan det være verdt å sjekke om det er andre tjenester utover digital-TV som tilbys. Eksempelvis vil ikke bakkenettet kunne gi deg internettilgang, slik det åpnes for i flere kabelanlegg, og som også vil kunne leveres via parabol, selv om verken CanalDigital eller Viasat i dag tilbyr denne tjenesten. Enn så lenge.

Og hvem av digital-TV-tilbyderne gir deg muligheten til å abonnere på enkeltfilmer, eller såkalt Video On Demand (VOD) som det gjerne kalles? Når regnet spruter på hyttevinduene for tredje dagen på rad og ungene nekter å spille mer yatzy, kan en god familiefilm bevare husfreden.

HDTV

I kjølvannet av at de stadig større og høyoppløste flat-TV-ene er i ferd med å også erobre hyttene våre, vil mulighetene for å kunne se høyoppløste TV-sendinger, såkalt HDTV (High Definition TV), være et kriterium for valg av digital-TV-leverandør.

(Med opp til fem ganger høyere oppløsning en dagens standardoppløste TV-sendinger (SDTV), vil bildekvaliteten oppleves langt bedre og nærmere virkeligheten. Men oppløsning er ikke alt, også båndbredde og kompresjonsstandard vil ha mye å si for den opplevde bildekvaliteten.)

Selv om alle er enige om at HDTV er fremtiden, er tilbudet foreløpig magert. CanalDigital tilbyr HDTV via både parabol og kabel, og Viasat annonserte nylig at også de har et HDTV tilbud rundt hjørnet. I bakkenettet vil vi derimot neppe se regulære HDTV-sendinger før etter det analoge nettet slukkes i slutten av 2009.

Mottagerboksen

Uansett distribusjonsplattform og leverandør, må du ha en mottakerboks for å kunne se digitale TV-sendinger. En digital dekoder som pakker ut TV-signalene og gjør dem forståelige for TV-en din.

Abonnerer du på betal-TV-kanaler, må du i tillegg ha et kanalkort som låser opp de krypterte signalene.

Mottagerboksene er i utgangspunktet låst til den kanaltilbyderen som selger eller leier deg dekoderen. Det betyr at du ikke kan bruke satellittdekoderen til å se sendingene i det digitale bakkenettet eller omvendt.

Du trenger en dekoder til hvert av TV-apparatene du vil se digital-TV på. Flere leverandører tilbyr flere dekodere til redusert pris hvis du abonnerer på deres tilbud, og det går vanligvis an å flytte dekoderen fra TV-en hjemme til TV-en på hytta, hvis man måtte ønske det.

Mottagerboksene har dessuten varierende funksjonalitet og kvalitet. Fra de enkleste og rimeligste, til avanserte modeller med innebygd harddisk og opptaksmulighet (såkalte PVR-bokser - Personal Video Recorder).

Har du ikke strøm på hytta, vi det også være et poeng at mottakeren kan benyttes i et 12 volts anlegg.

ANTENNE: Du trenger en antenne for å ta imot de trådløse digital-TV-sendingene i bakkenettet. Svein Ove Søreide, kommunikasjonsdirektør i RiksTV viser frem en typisk hytteantenne med innebygd signalforsterker.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  «House of the dragon»: Storslagen forløper til «Game of Thrones»

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5