Norge

Velg riktig dyne

Hvilken dyne er best på hytta: Dun, fjær, syntetisk eller utviklet av NASA?

  • Line C. Nilssen

Det finnes et utall varianter som dekker de fleste behov. Lange, korte, doble, tynne, lette, tunge, fyldige, med ruter og kanaler, fjær, dun eller syntetiske. Dyner som varer i tre år, og dyner som holder en hel generasjon varm. Jakter du på drømmedyna, er det første steget på veien å definere god, så finner du helt sikkert en dyne som er spesialtilpasset nettopp deg.

Én ting er hva du skal ha hjemme, men du vil gjerne ha en behagelig og ikke minst varm dyne også når du kommer opp på hytta.

— Vi anbefaler å velge bort dundyner på hytter. Dette er fordi hyttene står tomme i perioder, og da er det som regel ikke god og jevn nok varme for dundynene. Dun tåler ikke fukt og råte, da slår de seg helt enkelt, sier produktsjef i Mascot Høie AS, May-Anita Raustein.

Så hvis du trodde at dun og varme hadde egnet seg godt på hytta på fjellet, tar du altså feil.

— Selv om vi nå har fått store luksushytter med alt av komfort, godt isolerte vegger og så videre, er det sjelden at varmen står på når eierne ikke er hjemme. Derfor har det tradisjonelt vært sagt at dun ikke passer til hyttelivet, og at man derfor bør velge andre kvaliteter på hyttedyna, sier Raustein.

Sov godt med dun

Fordelen hvis du allikevel skulle velge dun er at dun isolerer svært godt, trekker til seg fukt og transporterer den bort fra kroppen. Dette gjør at du slipper å være klam om natten. I tillegg holder dundyner i mange år, hvis de ikke utsettes for fukt og råte. Da kan du velge dyner som er fylt med fiber eller med syntetisk materiale.

— Vi avgir mellom fire og fem desiliter vann i løpet av natten, og trolig enda mer når det er varmt. Derfor er det utrolig viktig å ha en dyne som kan absorbere opp all fuktigheten og transportere den vekk. Dundyner er helt unike når det gjelder å tilpasse seg temperaturer, og sørge for at du holder deg behagelig og sval natten gjennom, sier Johan G. Østreng i Nordisk Fjer.

Men skal du kjøpe dundyne å ha på hytta, kan det altså lønne seg å ta den med ned fra hytta når du skal være borte en stund.

Dersom kalde føtter er det som vekker deg fra en god natts søvn, er det spesialtilpassede dyner for deg også. Nordisk Fjer produserer nå en dyne som skal slutte spesielt godt rundt kroppen. Kanalene er sydd slik at det blir ekstra mye dun langs kanten og i fotenden av dyna. Midt på er dyna noe lettere, slik at det ikke blir for varmt.

Dyne utviklet av NASA

Nå er det også lansert en såkalt intelligent dyne. Dette fordi den er i stand til å lagre overskuddsvarme og avgi denne senere på natten når du fryser. Dette er løsningen for deg som svett og varm kaster av seg dyna, for senere å våkne fordi du fryser.

Hemmeligheten ligger i et nytt tekstil som er blitt utviklet innen amerikansk romfartsteknologi, eller som vi best kjenner det: av NASA. Tekstilet består av mikroskopiske kuler, hele tre millioner per kvadratcentimeter, som trekker til seg varme slik at man unngår overoppheting. Når kroppstemperaturen synker gir kulene tilbake varme. Denne aktive temperaturreguleringen ble kåret til beste oppfinnelse i Time Magazine i 2002. Teknologien blir også brukt i sko og klær.

Nordisk Fjer sin versjon av denne dyna heter for TempraKON og koster 2990 kroner. Høies alternativ er noe billigere – deres ClimaZone får du til 899 kroner. TempraKON var først på markedet med denne teknologien.

— Kroppstemperatur og søvnkvalitet henger nært sammen. En jevn og behagelig kroppstemperatur hele natten gjennom fører til at du sover rolig og dypere. Og sover du dypere, så sover du bedre og behøver mindre søvn. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra kunder som forteller at de behøver færre timers søvn med denne dynen, sier Tormod Aadalen i Nordisk Fjer.

Les også

  1. Hytteskatt i Kragerø

  2. Hytteskatt i skjærgården

  3. Det blir dyrere å ha hytte

  4. Låner hyttemilliarder

  5. Norges dyreste hytte

  6. Prisen nesten doblet på fem år

  7. Tjen på hver natt

  8. Ferie på deling

  9. - Urettferdig lav skatt