Norge

Norske medier er ikke nøytrale i Gaza-dekningen

Dagbladet er verst.

Nærmere 2000 artikler, kommentarer, lederartikler eller innslag fra VG, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, TV2 Vårt land og NRK Radio er gjennomgått av Retriever. Foto: AP

 • Ida Halvorsen Kemp

Bakgrunn: — Vi har sett på all omtalen av konflikten den siste måneden i de største, meningsbærende papiravisene og etermediene. Vi har gått gjennom hvert oppslag og sett om det tillegger skyld i den ene eller andre retningen. Der det er referert til konkrete hendelser, er det registrert som nøytralt. Oppslag der det for eksempel tas til orde for at én part har mer ansvar enn den andre, er kategorisert som tendensiøse, sier medieanalytiker Kristina Nilsen i Retriever til Aftenposten.no.

2000 artikler

Nærmere 2000 artikler, kommentarer, lederartikler eller innslag fra VG, Dagsavisen, Dagbladet, Aftenposten, NRK, TV2, Vårt Land og NRK Radio er gjennomgått. Analysen er foretatt etter bestilling fra NRK.

Les også

To ulike bevegelser

Hamas og Hizbollah er to ulike islamistiske bevegelser i to meget ulike land. Vestlige land må i dialog med dem begge, mener Midtøsten-forsker Jacob Høigilt. Han stiller til nettprat kl 12.00 i dag.

Dagbladet har den minst balanserte dekningen av krigen i Midtøsten. 32 prosent av avisens redaksjonelle innhold om krigen i Gaza er tendensiøst i Palestinas favør, ifølge en analyse foretatt av Retriever. 2 prosent av avisens artikler om krigen er «pro-Israel», mens 66 prosent er nøytrale. VG har den nest største andelen nyhets— og kommentarstoff der innholdet er tendensiøst i palestinernes favør, mens TV2 er mest nøytral.

Vårt Land

I Aftenposten regnes 14 prosent av oppslagene for å være «pro Palestina», mens 6 prosent regnes for å være «pro Israel». Vårt Land er den eneste avisen som har større prosentandel oppslag der innholdet er tendensiøst i israelernes favør. Se hele oversikten nederst i saken. 80 prosent av den samlede medieomtalen var nøytral. 15 prosent var tendensiøs i palestinernes favør, mens 5 prosent var tendensiøs i israelernes favør. - Funnene viser at norske medier formidler palestinerens syn på konflikten i mye større grad enn israelernes syn. Gjennom mediene er det hevdet at Israel fører en propagandakrig, men denne analysen viser at det er palestineren som har gått seirende ut i norske medier, sier Nilsen. Det er imidlertid en sterkere tendens i artiklene publisert før angrepene startet 27. desember, og funnene viser dermed at mediebildet ikke bare er en følge av invasjonen. Nettavisene er ikke med i analysen.

TENDENS PR. MEDIUM
Medium Pro Palestina Nøytral Pro Israel
Dagbladet32662
VG296110
Dagsavisen27721
NRK (TV)17785
Aftenposten14806
TV 212862
NRK (radio)12844
Vårt Land97417

(Alle tall i prosent.)

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 2. Les også

  Rakettene mot Israel

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Hjelpen fra andre arabiske land er minimal. Her er årsakene til at palestinerne står stadig mer alene.

 2. VERDEN

  De vil erobre palestinernes land, vann og penger. To x-faktorer kan gjøre det mulig.

 3. VERDEN

  Dette kunne blitt Palestinas kornkammer. Nå kan nesten alt bli israelsk land.

 4. VERDEN

  USA har allerede endret Israel-politikken. Det får en rekke konsekvenser.

 5. VERDEN

  Palestinas president erklærer slutt på avtaler med Israel og USA

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Uklokt signal til bosetterne