Norge

«Ida» (17) ble syk av «Barbiedopet»

«Barbiedopet» lovet henne rask brunfarge, vektreduksjon og økt sexlyst. Men for «Ida» ble prisen høy å betale. Etter noen uker med injeksjoner følte hun seg syk.

"Ida" advarer andre unge mot å bruke Melanotan, etter hun selv fikk store plager.
  • Forf>carl Martin Nordby (foto)
  • Forf><forf>roald Ramsdal <
  • <forf>liv Skotheim <

Les også:

Les også

&laquo;Vidundermiddelet&raquo;


«Ida» er en av mange norske jenter som lot seg friste av legemiddelet Melanotan. Flere eksperter advarer nå mot det nye, ekstreme «skjønnhetsmiddelet». Stoffet er stadig mer utbredt blant norsk ungdom.

Slankedop

— En skulle ikke tro at jeg var i målgruppen for slankedop. Men det er ikke bare glamourmodeller som tar dette stoffet. Alle jenter på min alder vet hva det er, og det er sjokkerende mange jeg kjenner som bruker det, sier «Ida». Vi treffer syttenåringen på en utekafé i Oslo sentrum. Hun bor i en mindre by på Østlandet. Klærne er trendy, hun har store sølvøredobber med matchende armbånd. «Ida» ser ut som en vanlig norsk jente; hun er slank, sunn og pen. Men selv har hun aldri følt seg vakker.- Jeg har alltid følt meg blek og tykk, forteller hun. Hun følte seg alltid penere når hun var brun.- Å ta solarium er tidkrevende og skadelig for huden, så da jeg fikk høre om «barbiedopet» fra en venninne, virket det så enkelt. Én sprøyte, og så skulle jeg endelig bli brun og pen.

Internett

Ifølge Statens Legemiddelverk er stoffet i økende bruk. Ungdom kjøper det på Internett. Stoffet er fullt lovlig å bruke, men ettersom det er et legemiddel, er det forbudt å selge eller innføre det.- Norske brukere gambler med egen helse når de bruker dette stoffet, uttaler direktør Gro Ramsten Wesenberg ved Statens legemiddelverk. Etaten varsler nå at de vil undersøke om stoffet distribueres i Norge. Også andre eksperter advarer.- Det er svært betenkelig å bruke dette stoffet. Vi kjenner ikke langtidseffektene av det, og folk bør absolutt holde seg unna, sier hudlege Nils-Jørgen Mørk ved Rikshospitalet

Ble syk

«Ida» kjøpte stoffet av en gutt i begynnelsen av 20-årene. 1500 kroner for doser til seks uker. Hjemme blandet hun saltvann og det hvite pulveret. Glad og optimistisk satte hun sprøyten i magen. - Nå skal jeg bli brun og vakker, tenkte hun, og satte en sprøyte hver kveld i en uke. Deretter én i uken. Etter noen dager kom brunfargen. Men gleden var kortvarig. Hun ble veldig kvalm og svimmel, og svetten rant hele tiden. Den første uken sov hun store deler av dagen. Etter en stund klarte hun ikke å fungere som normalt lenger. - Jeg følte meg puslete og deppa, forteller «Ida». Likevel tok hun stoffet i tre måneder. Lysten til å bli penere var sterkere enn kvalmen. Hun overså den uforståelig blålilla underleppen, og den store hvite flekken som bredte seg på magen der nålen gikk inn. - Jeg aner ikke om den noen gang vil forsvinne, sier«Ida» bekymret og viser flekken på magen. Først da føflekkene begynte å sprette frem, la hun bort nålene. Hun frykter stoffet kan være kreftfremkallende. - De bare poppet frem over hele kroppen, spesielt i ansiktet, sier hun, og viser frem en flekkete underarm.

Selges på nett

På Internett diskuteres bruken av Melanotan i flere norske nettfora. Flere steder annonserer brukere for stoffet. Aftenposten har vært i kontakt med et estisk firma som påstår at de har solgt mellom 2500 og 3000 doser av stoffet til nordmenn. Samtidig finner Tollvesenet stadig mer Melanotan og andre reseptpliktige legemidler i posten. Men så lenge det ikke er doping eller narkotika, kan de ikke gjøre annet enn å sende det i retur. Dette vet selgerne av stoffet å utnytte. «Dersom din vare blir stoppet i tollen, resender vi bare til deg.», står det på en nettside eid av et firma som distribuerer preparatet i flere europeiske land.- Det har vært en del av dette stoffet. Folk bestiller mer og mer legemidler på nett, sier kontorsjef Jon Aspelund ved Tollregion Oslo og Akershus. Myndighetene har ingen oversikt over hvor mye «barbiedop» som er innført i Norge. I statistikken til tollvesenet havner Melanotan sammen med alle andre reseptpliktige legemidler som stoppes.

Sluttet

— Jeg er skremt og redd for konsekvensene, sier «Ida». Det er nå en måned siden hun sluttet med sprøytene. Kun de nærmeste venninnene vet om det. Foreldrene aner ingenting. - Jeg tror de hadde fått sjokk. Jeg er liksom den flinke godjenta, som har gode karakterer og alltid har vært så fornuftig, sier «Ida», og advarer andre mot å prøve dette.- Presset om å være pen er så stort. Det er jentene som dømmer hverandre. Jeg gjorde det ikke for å imponere gutta, sier hun.

&quot;Ida&quot; sluttet med &quot;barbiedopet&quot; da føflekkene spratt frem over hele kroppen.
Der hun stakk nålen, har hun fremdeles en stor hvit flekk.