Norge

Urfolk møtes i Manndalen

Urfolk fra alle verdenshjørner ser på gressletten i Manndalen i Troms som en av sine svært få felles møteplasser.

Valentina Zydhish (t.v.) fra nenets-området i Russland viser sitt tradisjonelle vinterantrekk til leder for urfolksfestivalen Riddu Riddu, Ragnhild Dalheim Eriksen.
  • Forf>
  • <forf>ole Magnus Rapp <

Her blir det i dagene som kommer et fargerikt og lydsterkt møte. Fra flere scener skal ny musikk presenteres. Det blir samisk joik, strupesang fra nenetsere, tungrock, trommer, klaver og mye, mye annet.

Ungdomsopprør.

Det hele startet som et ungdomsopprør i en bygd der de eldste var nærmest tvunget til å ta avstand fra sine samiske røtter. Ungdommen fant seg ikke i dette, og startet forening. De etablerte seg som sjøsamer — samer uten rein, kofte og eget språk.I løpet av 17 år har det første ungdomsmøtet utviklet seg til å bli landets største internasjonale urfolksfestival. Lokalt i Manndalen og Kåfjord kommune ha det vært sterke følelser i sving.- Det har vært tøffe tak for de fleste her i kommunen. Noen har vært for, andre mot, mens noen stiller seg likegyldig, sier Lene Hansen.

Masteroppgave.

Hun har vært med på å arrangere Riddu Riddu siden starten, og kaller det hele for et eventyr. I går presenterte hun sin masteroppgave i form av en personlig bok om urfolksfestivalen.Hun skildrer en samisk revitalisering. Om hvordan mange finner tilbake til sine samiske røtter, og at generasjoner begynner på snakke sammen.Lene Hansen var blant de første som tok i bruk den nyutviklede samekoften for Lyngen. På hjemmebane var det ingen stor entusiasme at datteren var blitt same. Men da hun skulle ta på de nysydde komagene, skinnfottøyet, satte faren seg på kne og viste hvordan han hadde lært å surre båndene.

Kurs og møter.

I år skal det gjennomføres en rekke kurs, utstillinger, forestillinger, konserter og møter. Her er kurs i hvordan man syr samekofte, om joik og om samisk kultur og historie. Her møtes urfolk fra mange nasjoner, det utveksles kunnskap og bånd knyttes.- Riddu Riddu er en trygg arena for dem som vil teste ut sin egen etnisitet, sier festivalleder Ragnhild Dalheim Eriksen.I år er den afrikanske verdensstjernen Angelique Kidjo et av høydepunktene.- Riddu Riddu fortjener en slik verdensstjerne. For oss er det en drøm at hun ville komme. Neste år vet vi at andre verdensstjerner med urfolksbakgrunn vil til Riddu Riddu, sier festivallederen.

Lene Hansen har vært med å arrangere Riddu Riddu siden starten for 17 år siden.