Leier kontorer for 17 mill. statlige kroner årlig i Oslo sentrum – 300 meter unna står deres egne lokaler tomme og forfaller
Forsvarsdepartementet instruerte sin underordnede etat om å flytte inn i sine egne bygninger, men prosjektet strandet i en intern uenighet om kostnader. To år og et halvt år senere er det uklart når bygningene vil bli tatt i bruk igjen.
Høstløvet hoper seg opp over inngangen til Myntgata 2. En ødelagt porttelefon viser hvor inngangen til Miljøverndepartementet var frem til høsten 2013. Nå er lokalene tomme. Foto: Henning Carr Ekroll
- Henning Carr EkrollNyhetssjef
Oppdatering mai 2017: Myntgata 2 ble i mars 2017 solgt til Oslo kommune.
Umiddelbart fremstår den glass— og stålinnrammede hovedinngangen til Myntgata 2 i Oslo sentrum som moderne. Her, i hjertet av hovedstaden, midt mellom Stortinget og Akershus festning, eier Forsvarsdepartementet 11.000 kvadratmeter kontorlokaler.
Eiendommen forvaltes av Forsvarsbygg, en statlig etat med ansvar for forsvarseiendommer over hele landet.
Men tar man en nærmere titt merker man at eiendommen skiller seg fra andre kontorbygninger i området:
Ingen har fjernet høstløvet foran inngangen. Sykkelstativet er tomt, flere av lyspærene i utelampene har gått. Maling og murpuss flasser av fasadene. Bak vinduene er kontorlokalene og vaktrommet ved inngangen forlatt.
Forsvarsbygg leier over 7500 kvadratmeter på Grev Wedels plass 5. Det koster 17 millioner kroner årlig. Foto: Henning Carr Ekroll
Slik har 9.400 kvadratmeter av Forsvarsbyggs kontorbygninger i Oslo sentrum stått siden Miljøverndepartementet flyttet ut for to år siden. Samtidig leier Forsvarsbygg kontorlokaler i det privateide ChristianaQvartalet 300 meter unna.
Kontorplassene omtales som "noen av byens fineste", på utleierens hjemmeside. Leie av ca. 8200 kvadratmeter kontorer koster staten 17 millioner kroner i året.
Instruerte Forsvarsbygg om å flytte inn i sine egne bygninger
Allerede i 2010 var det klart at Miljøverndepartementet skulle flytte ut av bygningene i Oslo sentrum tre år senere. Forsvarsbygg startet da arbeidet med å planlegge hva som skulle skje med eiendommen.
Alternativene som lå på bordet var videre bruk til kontorlokaler, oppussing, nybygg og en kombinasjon av disse. Den gang ble det anslått at det ville koste 140 millioner kroner å pusse opp.
Saken fortsetter under kartgrafikken
Det skulle gå tre år før det ble tatt en beslutning: Våren 2013, et halvt år før Miljøverndepartementet skulle flytte ut, fikk Forsvarsbygg beskjed om å flytte inn i lokalene innen utgangen av 2015.
Departementet ville ha Forsvarsbygg ut av lokalene de hadde leid siden 2007 – og på den måten få spart inn 17 av de 81 millionene som Forsvaret årlig bruker på å leie lokaler i Oslo sentrum.
- Har du tips om denne eller lignende saker? Kontakt journalisten på epost eller kryptert via appen Signal— bruk nr. 97042342.
Fikk 25 millioner, mente de trengte minst 200
— Vi antok at det ville være mulig å flytte Forsvarsbyggs hovedkontor i Oslo sentrum til Myntgata 2, sammen med andre deler av Forsvaret som leier lokaler. Vi forutsatte også at dette ville bli ganske uproblematisk, siden Miljøverndepartementet frem til nylig hadde brukt kontorlokalene, sier Rune Fagerli, som er leder for seksjon for investringsplanlegging i Forsvarsdepartementet.
Forsvarsdepartementet instruerte etaten om å flytte virksomheten sin til lokalene for 25 millioner kroner, som skulle dekke "strengt nødvendig oppussing" til "en nøktern standard".
Forsvarsbygg mente at dette var helt urealistisk, og leverte analyser som viste at det ville koste rundt 200 millioner å gjennomføre de helt grunnleggende tiltakene for at kontorene kunne tas i bruk. En full renovering ble anslått å koste det dobbelte.
Les mer om pengebruk i Forsvarsbygg:
Leide 171 hotellrom på Grand Hotel for å feste
Ville unngå av bygningen forfalte
— Det var mye mer enn det vi først la til grunn, og det var ikke rom for å ta denne store kostnaden i denne tidsperioden. Vi måtte prioritere andre investeringer, som ny kampflybase, sier Fagerli.
Bygningene bærer preg av manglende vedlikehold. Foto: Henning Carr Ekroll
I et brev til Forsvarsbygg skriver departementet at oppgraderingsbehovet etaten presenterer "ikke er basert på forutsetningene" fra departementet.
I interne notater gis det uttrykk for at det virker uforståelig at det må koste opp mot 380 millioner kroner å ta i bruk kontorbygningene igjen, og det slås fast at det ikke finnes penger til dette i budsjettet.
Forsvarsdepartementet ba deretter Forsvarsbygg om å utrede hva man kunne få til for 55 millioner kroner. I et internt notat legges det vekt på at det "er svært viktig at bygningsmassen ikke forfaller ytterligere".
Dette skrev vi om i 2013:
Blir millionærer på videresalg av billige forsvarsboliger
Også forsvarsansatte tjente godt på salgene:
Ansatte tjener millioner på lukrativ boligavtale
Har utredet for 4.950.000 kroner
Usikkerheten rundt kostnadene og førte til at Forsvarsdepartementet stanset flytteprosessen i september, og den er nå utsatt på ubestemt tid. Samtidig har departementet bedt Forsvarsbygg om å "utarbeide et forprosjekt" for et "nøkternt, generelt kontorbygg for forsvarssektoren" i Myntgata 2.
Når dette eventuelt kan tas i bruk, er uklart. Så langt har ikke så mye som en kontorstol blitt flyttet inn i lokalene.
Forsvarsbygg opplyser at de har brukt totalt 4,950.000 kroner på å utrede situasjonen i Myntgata 2. Dette inkluderer tekniske analyser, en mulighetsstudie og kartlegging av eiendommens potensial ved en eventuell omregulering
I en e-post til Aftenposten skriver Forsvarsbyggs pressesjef Arve Rosland at tre av bygningene i Myntgata 2 er fra 1800-tallet, og at oppussing til kontorer ble gjort på 50-tallet. Ifølge Forsvarsbygg har det kun blitt gjort "enkelte mindre tiltak på tekniske anlegg" siden dette.
— Tilstandsanalysene- og utredningene bekrefter et stort behov for oppgradering for å kunne tilfredsstille dagens lover og forskrifter. Forsvarsdepartementet har gitt Forsvarsbygg i oppdrag om å jobbe videre med denne alternative kontorplasseringen i Myntgata 2. All planlegging, utredninger og analyser vil brukes i dette arbeidet, skriver han.
Saken fortsetter under bildet
Dette var hovedinngangen til Miljøverndepartementet. Nå står alt tomt. Foto: Henning Carr Ekroll
— Kunne aldri skjedd i det private markedet
Det er vanskelig å se for seg at en privat eiendomsaktør ville kommet i en tilsvarende situasjon, mener Tor Bergan, som er næringsmegler og partner i NAI Firstpartners. Selskapet driver med megling og rådgivning innen næringseiendom, og har god kunnskap om hvordan markedet for leie av kontorlokaler i Oslo sentrum fungerer.
Les svarinnlegget:
Forsvarsbygg: «La oss låne penger»
— I det private markedet kunne dette aldri skjedd. Der ville man raskt satt i gang med tilpasninger som gjorde eiendommen klar for å leies ut, eventuelt avklart om det var mer hensiktsmessig å selge. Det er ingen gårdeiere som ønsker å la lokalene sine stå tomme, sier Bergan.
Han mener saken bærer preg av offentlig sendrektighet og manglende beslutningsevne.
— Når staten sitter på 11.000 kvadratmeter, så bør det være mulig å ta beslutninger om hvem som skal flytte inn, og komme til enighet om kostnadsrammene slik at man får løst det. Her mangler det beslutninger, og det tyder på dårlig ledelse, mener Bergan.
Vi har samlet alle Forsvarsbyggs eiendomssalg frem til 2013:
Hjelp oss å undersøke det største statlige eiendomssalget i norsk historie
Frp har tidligere reagert på Forsvarsbyggs pengebruk:
- Det kommer til å bli slutt på dette – de har fått nok advarsler
Erkjenner at de kunne tatt grep tidligere
Hverken Forsvarsbygg eller Forsvarsdepartementet ønsker å kommentere Bergans synspunkter, men Fagerli svarer slik på spørsmål om hvorfor det ikke er blitt tatt grep tidligere:
— Det har lenge vært usikkerhet rundt hva man skulle gjøre med eiendommen – det har også vært vurdert å selge. Denne usikkerheten har også bidratt til at det ikke er blitt gjort så mye for å holde bygningene i topp stand, og da blir kostnaden større når det endelig skal gjøres oppgraderinger.
- Kunne man løst dette tidligere, og på den måten unngått at bygningene ble stående ubrukte?
- Det tror jeg nok at vi kunne ha gjort.
Lokalene står nå tomme på ubestemt tid. I mellomtiden har Forsvarsdepartementet tilbudt Justis- og beredskapsdepartementet å huse asylsøkere i kvartalet dersom det blir tallet på asylsøkere øker dramatisk.
- Vil du lese mer om Forsvarsbygg og Forsvaret sin forvaltning av offentlige midler? Her er noen andre saker vi har skrevet om temaet:
- Les også
Brukte 20.313 skatte- kroner på Facebook- gruppe med 47 følgere
- Les også
Forsvarsbygg bruker millioner på PR-konsulenter mens forsvarsbygninger forfaller
- Les også
Forsvarsbygg: Kan bruken av 43 millioner kroner på PR- og kommunikasjons-arbeid forsvares? Ja, mener vi.
- Les også
Gamle forsvarsboliger ga 22 millioner gevinst på åtte uker
- Les også
Husker du denne Facebook-siden? Nå er den slettet
- Les også
- Det kommer til å bli slutt på dette
- Les også
Sterk kritikk av Forsvarsbygg
- Les også
Forsvarsbygg: Kan bruken av 43 millioner kroner på PR- og kommunikasjonsarbeid forsvares? Ja, mener vi.
- Les også
Brukte 115.000 på park-PR og Facebook-side med 47 følgere
- Les også
Forsvarsbygg betalte 17.000 kroner for kronikk
- Les også
Siktet for grov kriminalitet - pusser opp for regjeringen
Relevante artikler
Brukte 4,8 millioner skattekroner på å planlegge flytting og oppussing det aldri blir noe av
Riksrevisjonen: Behovet for vedlikehold av Forsvarets bygninger er kritisk
Oslo kommune eier tomten. Kan likevel bli nødt til å betale staten 80 mill. for å bygge skole
Oslo vil ha videregående skole i sentrums mørkeste strøk
Til sommeren åpner denne store lekeplassen i Oslo sentrum
Vil hindre salg av den gamle krigsskolen i Tollbugata